Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Ghanjah, scratchbouw, Schaal 1 : 87 (HO)
« Laatste bericht door stanley Gepost op november 12, 2017, 13:21:42 pm »
Deze was ik nog vergeten te posten: je kunt de schuin weglopen de plank voor de mast zien.De voet van de voormast bleef in werkelijkheid natuurlijk rechtop staan :-).
22
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Ghanjah, scratchbouw, Schaal 1 : 87 (HO)
« Laatste bericht door stanley Gepost op november 12, 2017, 13:17:20 pm »
Leuk Constant, die dekindeling met die grote sleuf. Heb je dat zelf uitgedacht, hoe dat moest met dat strijken van die mast of heb je afbeeldingen?

Ik vraag dat omdat ik met iets soortgelijks zit. Ik probeer een modelletje te maken van een haringbuis. Als die dingen aan de vleet lagen streken ze meestal hun twee voorste masten.

Ik kan nergens in de literatuur vinden hoe ze dat precies deden. Wel dat het een heikele klus was, want er kwamen mensen bij dood. Vielen overboord en verdronken. Ik heb me suf geprakkiseerd hoe je op een klein schip in volle zee twee masten, die honderden kilo's moeten hebben gewogen, moet strijken. Ik denk dat ik iets heb bedacht dat werkbaar is, maar ik ben heel benieuwd naar jouw bronnen, want die  trechtervormige sleuf in dat dek van jou, dat zat er toch om de mast te kunnen strijken, neem ik aan?
Bij de buis moet het zo zijn gegaan: Voor de grote mast zat in het dek een wegneembare plank of luik, waardoor bij het achterover laten zakken van de mast de voet boven het dek uitkwam. De bovenkant van de mast kwam te rusten op een beugel over het achterdek. Met takels aan de voormast en de fokkera werd de voet van de mast in de gaffel aan stuurboord gehesen. Daarna werd de voormast gestreken op dezelfde manier als waarop dat bij binnenschepen gebeurde. Hij viel dan in een gaffel aan bakboord.De strijdbaarheid van die voormast is te zien op een detail van de ets van Reinier Nooms:Als er iemand op het forum is die meer en betere informatie heeft over deze materie dan houd ik me beleefd aanbevolen. Er blijven mij namelijk nog heel veel vragen met betrekking tot de tuigage over, dus elk snippertje info is welkom. Alle afbeeldingen van buizen varend en aan de vleet heb ik uiteraard verzameld.

Ab
23
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Ghanjah, scratchbouw, Schaal 1 : 87 (HO)
« Laatste bericht door ISOLA2 Gepost op november 12, 2017, 10:29:46 am »
Dat geeft een heel ander zicht, zo zie je dat het een groot schip is  :klasse:
24
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Ghanjah, scratchbouw, Schaal 1 : 87 (HO)
« Laatste bericht door tartane Gepost op november 12, 2017, 10:23:31 am »
Werkzaamheden op het hoofddek.

De relingstutten zijn bijna allemaal aangebracht. Daartoe heb ik de voorlopige relingstutten van multiplex verwijderd. Eén is er nog zichtbaar.

Ook het dekje op de voorplecht is aangebracht en voorzien van planken. Hierop komen nog een paar onderdelen die niet voorkomen op Hollandse schepen. Ook moet daar uiteindelijk een houten beeldhouwwerk komen dat kenmerkend is voor de Ghanjah.

Tussen de stutten heb ik voor een deel al plankjes aangebracht. Daarvoor langs sluiten straks alle dekplanken aan.

Daarna komt de reling aan de beurt. Die ligt aan de voorkant op het kleine dekje en sluit aan bij het ornament dat ik nog moet maken.

Aan bakboord ligt de reling al wel op het korte verhoogde stukje tegen de kampanje.

Constant

25
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Galeotta
« Laatste bericht door tartane Gepost op november 06, 2017, 15:36:36 pm »
Prima, dan wacht ik dat af.
Overigens is het niet zo moeilijk om gegevens van die modellen te zien. Ze staan beschreven op mijn website. Enkel het groene bolletje aanklikken naast het bericht is voldoende.

Constant
26
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Galeotta
« Laatste bericht door Beagle Gepost op november 06, 2017, 13:45:56 pm »
spijtig dat je geen  computer expert bent. :oops:

Je zou anders gewoon de links in je postings kunnen veranderen en ze nu laten wijzen naar de juiste plaats waar je foto's nu staan.  Het is wat werk maar dat bespaart je om terug alle tekst te gaan samenvatten.

PS.  Uit de forum statistieken heb ik al dikwijls bemerkt dat  eens een topic is afgesloten m.a.w. het bouwen voorbij is er nog weinig gebruikers zijn die naar die oude verslagen gaan kijken.. je zou dus kunnen afwegen om die foto's niet te vervangen en even af te wachten of men er specifiek naar vraagt. In dat laatste geval zou ik enkel de links gaan aanpassen..


27
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Galeotta
« Laatste bericht door tartane Gepost op november 06, 2017, 09:48:22 am »
Even een vraag over deze topic.

Door het gedoe met Photobucket zijn alle foto's van de beschrijving van de Galeotta verloren gegaan.
Als iemand nu gaat kijken bij deze topic dan vind hij/zij dus niets meer.
Is het een idee dat ik alsnog, bijvoorbeeld in vijf afleveringen, een samenvatting van de bouw ga geven, maar nu wel met blijvende foto's?

Dat zou ik nog kunnen doen met de canalboat.

Constant
28
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Ghanjah, scratchbouw, Schaal 1 : 87 (HO)
« Laatste bericht door tartane Gepost op november 04, 2017, 21:05:55 pm »
Inderdaad zijn die foto's wat onwerkelijk. Maar het is toch echt op schaal 1 : 87.
Voor de bouw van deze modellen, het zijn er inmiddels vijf, heb ik een paar tekenhaken verzaagd. Doordat alles zo klein is heb ik daar betrekkelijk weinig hout voor nodig. Met één haak kan ik met gemak 2 schepen maken.
Omdat ik wel telkens ander houtdikten nodig heb, dus in feite verschillende breedte van planken, verzamel ik ze ook om de houtdikten. Ik heb nu dikten in voorraad van 11 mm tot 3 mm. Daar zaag ik dus planken uit van 1,2 mm dikte in breedten van 11 tot 3 mm.
Ook kijk ik altijd uit naar verschillende tinten van perenhout. Dat moet bij mij de levendigheid van het model opleveren, omdat ik ze niet schilder.
Na een paar jaar is het hout vanzelf donkerder van kleur geworden en gaat het allemaal bedrieglijk veel op eiken lijken.

Maar zoals ik al vaker schreef; ik kan iedereen het gebruik van perenhout aanbevelen. Maar dan wel van een goede kwaliteit, en die kwaliteit is gewaarborgd door die oude tekenhaken. Daar mocht niets mis mee gaan (kromtrekken, krimpen, torderen) anders waren ze waardeloos voor tekenwerk.

Constant
29
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Ghanjah, scratchbouw, Schaal 1 : 87 (HO)
« Laatste bericht door Beagle Gepost op november 04, 2017, 18:31:28 pm »
prachtig hoe je het allemaal maakt....
ik moet mij telkens realiseren hoe klein het allemaal in werkelijkheid is. Je foto's geven steeds de suggestie dat het veel veel malen groter is..PS heoveel T-latten heb jij ondertussen opgekocht of verzameld om genoeg perelaar in voorraad te hebben  :?: :wink:
30
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: Ghanjah, scratchbouw, Schaal 1 : 87 (HO)
« Laatste bericht door tartane Gepost op november 04, 2017, 12:05:55 pm »
Wat vorderingen bij het achterschip.
De spiegel is wat meer uitgewerkt. De details die op de vorige foto te zien waren heb ik bijgewerkt. Dat gaat doorgaans makkelijker op het model zelf, bij zo'n kleine schaal, dan de onderdelen vooraf detailleren. Ook heb ik nog wat toegevoegd. De ramen worden niet voorzien van glas. Op diverse foto's is te zien dat ze van binnen met luiken werden gesloten.

De davits boven de spiegel zijn bevestigd en de beplanking loopt nu door tot aan de bovenkant. Direct achter de spiegel moet ik vervolgens de zijpaviljoens gaan maken. Maar daar wacht ik nog even mee totdat de relingen op het voor- en achterschip zijn bevestigd. Ook zie je de balustrade aan de voorzijde van het achterdek, en de balustrade rond de trapdoorgang. Bij de laatste balustrade is het mij gelukt om de ontmoetingen van de leuningen met elkaar te verbinden met halfhoutse verbindingen (en nee...geen pen daardoorheen).

Nu ben ik bezig de beplanking aan te brengen op het dek van het achterschip en de binnenzijden van de verschansing.

Op de nog niet aangebrachte reling van het achterschip komt ook nog een balustrade. Ook boven de spiegel komt nog een gebogen balk. Waarschijnlijk was dat alleen maar versiering, een functie daarvan zie ik niet.

Op de diverse foto's die ik van de echte schepen heb verzameld zie je dat er nogal wat verschil zit in detaillering. Ik voel me dus vrij om zelf te ontwerpen bij de spiegel en balustrades, zolang ik maar kleine details over neem.

Constant

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10