Beagle Scheepsmodelbouw

Bouwverslagen Houtbouw => Overig * => Topic gestart door: pauwels op september 20, 2010, 19:02:44 pm

Titel: Kameel ---> Voltooid
Bericht door: pauwels op september 20, 2010, 19:02:44 pm

Ik heb een paar maand geleden het boekje van Ab Hoving aangeschaft, over Kamelen en het heeft mij sindsdien bezig gehouden.


Een beginnetje makenVan de kamelen of de scheepsligters

Cornelus van IJk blz 360


Zelden zijn nieuw-gevondene Konsten ten eersten tot het toppunt haarer volmaaktheid gesteigerd. Want zoo heeftmen al voor veele jaren, om onze groote en diepgaande schepen in zee te brengen, wegens de ondiepheid onzer rivieren, en zeegaten, getragt, dezelfde, waar ’t mogelijk is, door ledig vat-werk , zo pypen, als voeder-vaten, op te ligten, en te doen ryzen. Dog was dit werk, om het by een-schikken der vaten, een ellendig talmery, en veel arbeids onderworpen.

Tot dat eenen Meeuws Meindertsz Bakker, geboren burger, en inwoonder der stad Amsterdam, en nu als ik dit schrijv, ontrent 56 jaaren oud, inhet begin van dezen oorlog een ander loffelijk middel bedagt, om groote en veel  geschut voerende scheepen wel 5 á 6  en meerder voeten op te ligten, en over slijke en zande heen te brengen. 
   Deze wanschepzels, ik naamse zoo, om datze een wonderlijk figuur hebben, maar anders om haare last draagende vermoogens, gemeenlijk Kamelen gezeid, zijn platboomde vaartuigen, 127 voet lang, breed , op ’t einde, 22, op ’t ander einde 13, hol, op ’t einde 11, op ’t andere einde 13 ½  voeten. Welkers eene zyde geheel en al na schip spijk, en boegen is gefatsoeneerd; dog de ander zyde byna regt, en een weinig uithangende is Het ruim van deze Cameelen is in ’t midden, van vooren tot agteren, door een waterdigt beschot in twee deelen onderscheiden. Als wanneer yder deel wederom door drie gelyke, waterdigte dwars-beschotten van den ander gedeeld is. Zulks dat in ’t geheel, yder Cameel agt ruimen, of waterbakken bevat; door welke, met, in ’t eene ruimwater in te laten. En het ander ruim weder uit te pompen, de , de Cameel kan in balans gehouden, en geëvenaard werden Wyders staat in yder ruim een waterdigte buis, of kooker, door welke het buite inlaten, en door een prop weder digt kan gestopt werden. Ook zijn in yder ruim twee pompen gesteld, door welke inlaten water weder om kan worden uitgetrokken. Nog 24 kookers, die van boven het verdek, tot onder de bodem doorgaan, dienen om daar door touwen 9 duimen in de rondte dik, van de eene Kameel , en onder schips kiel door in d’ander Kameel te brengen , en zijn ook op ’t verdek by yder kooker een windax gesteld, met welke deze touwen, de Kameel vol waters zijnde, werden aangezet, en schrap gewonden   zulks het schip de Kameel het water weder uitgepompt zijnde, ten deel door deze touwen en zeelen, ten deele door de Kameel zelve, zeer gemakkelijk, opgeligt, en gedragen werd.


Eerst een bouwplankje fabriceren

(http://i54.tinypic.com/xbb67b.jpg)


(http://i55.tinypic.com/2m4yp8p.jpg)


(http://i54.tinypic.com/28icbgo.jpg)en nu de spanten erop snijden

(http://i53.tinypic.com/i1a6fr.jpg)

de kameel heeft een zeer gecompliceerde vorm, en is moeilijk te maken in mij belevenis. Als het niet lukt, is er nog geen man overboord, maar ik ga het toch proberen.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: amazone op september 20, 2010, 19:39:21 pm
henk  als ik het een beetje begrijp is er maar 1 kant die onder het schip gaat en  het andere  (vlot)  recht.

dan nog een vraagje over de waterbakken  zitten die onder het gedeelte dat onder het  gelichte schip zit  of ergens anders?

mischien een schetsje van jou  hoe het er ongeveer uitziet dat we kunnen volgen  :drink:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: wim500 op september 20, 2010, 21:06:23 pm
Hier ben ik heel benieuwd naar.
Al wat langer geleden ben in het Amsterdams Historisch Museum geweest, daar stond een model van een scheepskameel.
Toen keek ik mijn ogen uit en begreep er niet veel van.

Voor een link met foto: http://ahm.adlibsoft.com/ahmonline/detail.aspx?parentpriref= (http://ahm.adlibsoft.com/ahmonline/detail.aspx?parentpriref=)
Titel: Re: Kameel
Bericht door: SuperSylvester op september 21, 2010, 07:17:53 am
Idd een heel leuk topic om te volgen  :cheesy: ik heb dit al vaker op plaatjes gezien maar nog nooit een bouwverslag.

Jack

Titel: Re: Kameel
Bericht door: amateur op september 21, 2010, 07:58:57 am
Hier ben ik heel benieuwd naar.
Al wat langer geleden ben in het Amsterdams Historisch Museum geweest, daar stond een model van een scheepskameel.
Toen keek ik mijn ogen uit en begreep er niet veel van.


Toch is het vrij simpel idee: je bouwt een grote houten doos, die aan een kant de 'negatief' is van de halve scheepsromp. Dan bouw je nog zo'n doos, maar dan uiteraard in spiegelbeeld. Die twee dozen leg je in het water, en laat ze helemaal vollopen (of in ieder geval zo ver dat de kiel van het schip op de hoogte zit van de onderkant van die dozen.) Daarna leg je die kisten links en rechts van het schip, en je trekt ze naar elkaar toe (er staan flinke spillen voor en achter op die kamelen).
Dan ligt het schip dus vast in die twee halve dozen (zeg maar: zoals jouw model ook vast staat op een bouwstandaardje)
Vervolgens zet je een flink aantal potige kereltjes aan de pompen om die dozen weer leeg te maken. Dat geeft extra drijfvermogen, waardoor de diepgang van de conmbinatie (doos +schip) kleener is dan de diepgang van het schip.

Sleepbootje er voor, en je kunt over pampus heenvaren.
Systeem heeft een aantal jaren goed gefunctioneerd, totdat pampus definitief boven water kwam, en het noordhollands kanaal is gegraven. (ergens in de 19e eeuw)

Jan
Titel: Re: Kameel
Bericht door: Beagle op september 21, 2010, 08:38:17 am
 Wel een origineel idee van een kameel te gaan bouwen.
Is ook een onderwerp dat je niet veel op modelbouwfora tegenkomt.
in lang vervlogen tijden heb jij odaarover ook al eens wat documentatie gevraagd. weet je nog ?

Ik ga je volgen maar begin toch al weer met een vraagje....
1) Ga je dat ook op schaal 1:88 maken en de kameel dan samen met je schip in een diorama?
2) Ga je ook maar één kameel maken of de twee?
3) als je twee kamelen maakt ga je dan één kameel helemaal bekleden en voorzien van winchen, terwijl de andere  de inwendige structuur toont.

PS .  zoiets kan je zien op schaal 1:50 in Muséé de la marine /Parijs. daar is een hele zaal aan dergelijke maquetten gewijd.
Nog een idee was de bark - laad/los tuig voor de Obilisk uit Egypte naar Frankrijk te brengen. Daar hebben ze ook zo van dat hout priegelwerk  v gebruikt om de dio te maken.

Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op september 21, 2010, 15:25:20 pm
0
1) Ga je dat ook op schaal 1:88 maken en de kameel dan samen met je schip in een diorama?
2) Ga je ook maar één kameel maken of de twee?
3) als je twee kamelen maakt ga je dan één kameel helemaal bekleden en voorzien van winchen, terwijl de andere  de inwendige structuur toont.@ 1) Ik maak de kameel om de romp van het schip, dus dat wordt schaal 1:88, de kameel wordt 127 voet, de rest van de maten die van IJk beschrijft is voor mij een raadsel om dat toe te passen. Er komt geen diorama. Ik was bezig om een standaard te maken en dacht bij mezelf, ik kan net zo goed doorgaan en dan heb ik een kameel bij elkaar

@ 2) /3) Ik ga twee kamelen maken, een dichte, en een opengewerkte, de vorm van de dichte kameel heb ik al en is uit karton gemaakt (je probeert wat te knutselen toch?) en ik probeer de kamelen uit te rusten met alles erop en eraan, zodat ik een vreselijk chaotisch tafreel creer  :cheesy:


ps bedankt voor de mooie foto
Titel: Re: Kameel
Bericht door: wim500 op september 21, 2010, 17:45:34 pm
Jan, bedankt voor de toelichting.

Henk, mijn link kwam dus blijkbaar niet direct uit bij de scheepskameel, maar bij het researchcentrum van het museum. Indien je op die pagina in het zoekveld scheepskameel intypt worden er 2 gevonden.
De ene is degene die Erik ook in zijn foto laat zien en nog één van een ander model.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op september 21, 2010, 18:58:24 pm
Ik heb de Cameel gezien Wim, bedankt. even opslaan natuurlijk. En dirk moet nog even wachten op zijn tekeningen, het is niet eenvoudig te tekenen.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: amazone op september 21, 2010, 19:21:27 pm
np henk ik heb veel tijt dat weet je  :cool:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op oktober 03, 2010, 10:19:34 am
(http://i54.tinypic.com/5uebsj.jpg)

informatie uit het boekje dat is uitgegeven door het rijksmuseum te Amsterdam,  een bloemlezing uit de marinemodelkamer van het rijksmuseum en heet techniek in schoonheid. Een boekje van 72 bladzijden. Hierin worden allerlei rariteiten van het museum beschreven, van de Royal Charles tot een droogdok in de 18e eeuw, dus ook de Cameel.


Techniek in schoonheid.  De marinemodellenkamer van het rijksmuseum.  .Een uitgave van Inmere bv in wormer.  Isbn 906611 0945
(http://i51.tinypic.com/e04chj.jpg)

En natuurlijk het boekje van Hoving
(http://i52.tinypic.com/34i1rup.jpg)

Een doorsnede van een Kameel
(http://i54.tinypic.com/wb5p5k.jpg)

40 braadspitten maken(http://i52.tinypic.com/2zivcqh.jpg)

Een dryfit op de kameel(http://i51.tinypic.com/2ptdpo8.jpg)

dit is ongeveer de bedoeling van het geheel(http://i55.tinypic.com/34zca4o.jpg)

20 braadspitten per kameel, meer krijg ik er niet op gemonteerd.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op oktober 03, 2010, 11:42:33 am
Voor Dirk, ik kan het zelf niet tekenen, maar zo werkt de Kameel.


(http://i55.tinypic.com/ohre5y.gif) afb. van Amateur
Titel: Re: Kameel
Bericht door: amazone op oktober 03, 2010, 14:21:40 pm
thx henk 
Titel: Re: Kameel
Bericht door: Beagle op oktober 03, 2010, 15:07:26 pm
henk ongelooflijk.

Ik heb nog steeds moeite met te geloven dat je dat allemaal maakt zonder el. gereedschap.. :marine:
Hoe doe je dat bv. zonder dat gereedschap-machines om al die zijkanten van die ,wat jij noemt braadspitten , ik noem dat winchen, te maken.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op oktober 03, 2010, 15:23:01 pm
@Beagle; de zijkanten van de winchen zijn roerstokjes van Mac Donald, en zijn 12 mm. lang, als je goed kijkt zijn ze ook niet allemaal even gelijk, maar de afwijking gaat op in de massa  :wink:  Ik heb er wel een week over gedaan om de 40 winches te maken, met een machine zou het sneller kunnen, maar ach ik ben een geduldig mens, en dat scheelt. En ze zijn nog niet eens af, ik zal er nog wel een week mee bezig moeten voor 80 stokjes die er aan moeten worden gemonteerd.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: amazone op oktober 03, 2010, 18:35:32 pm
nu weet ik waarom het zolang duurt je gaat 3 keer per dag met je gezin naar de mc donalds eten om roer stokjes te verzamelen   :marine:

dat is pas echt doorzettings vermogen henk  dat zou ik niet kunnen  :grin:.

maar het loont wel de mooite want  het ziet er weer erg goed uit  :cool:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: ISOLA2 op oktober 04, 2010, 07:07:00 am
Mooi gedaan Henk en nu weet iedereen hoe een scheepkameel er uitziet  :drink:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op oktober 08, 2010, 18:15:08 pm
Ik weet nog niets van een kameel, maar deze afbeelding laat toch een raadsel zien voor mij


(http://i55.tinypic.com/2emof7r.jpg)

het verschil in de achterkant van de kameel, ik bedoel dat past toch nooit, wie kan dit raadsel oplossen?
Titel: Re: Kameel
Bericht door: Arjan68 op oktober 08, 2010, 18:33:01 pm
Het ziet er inderdaad vreemd uit......
Ik kan me voorstellen dat er niet voor ieder schip een passende kameel werd gemaakt. Als het schip te groot is, zo als op die foto, dan deden ze het misschien met die balken dwars door de romp via de geschutspoorten.

Maar dat is puur mijn fantasie hoor  :wink:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: amazone op oktober 08, 2010, 18:38:28 pm
als  ik de voorkaft van het boek van hoving bekijk  is deze tog anders gemaakt dan die van hoving hoor henk.
die laat namelijk schuine wanden zien  en geen rechte zoals hier
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op oktober 08, 2010, 18:39:22 pm
@ Arjan; Er waren een 3 tal soorten kamelen, 140 150 en 170 voet. De schepen die niet goed pasten werden aan de zijkanten opgevuld met zakken. Maar het schip op de afbeelding zal in mijn belevenis nooit passen.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op oktober 08, 2010, 18:45:40 pm
 Dit is de plaat van van IJk (http://i54.tinypic.com/20ftgt0.jpg)

afbeelding; tip van Wim
Titel: Re: Kameel
Bericht door: Beagle op oktober 09, 2010, 06:26:31 am
henk


je moet eens heel goed  en dan vooral heel goed kijken….
dan zal je zien dat men de foto heeft genomen in een museum  en dat men voor de foto wel het schip er heeft ingeplaatst doch niet op de juiste plaats. zie maar naar de touwtjes onder de kiel.
en als je goed kijkt naar de linker kameel en de interpolatie maakt van de bovenkant en de curve in perspectief verlengt  je jal zien dan die curve uitkomt op de rechte kant. en dat die curve waarschijnlijk nogal een grote bocht zal maken op het einde.
en OOK heel goed kijken tussen de kameel en het schip, dan zul je ook zien dat een deel van de kameel daar ook een plat vlak maakt dat ook eindige in een verticale curve;.

Bende muggenzifters  :evil: :grin: :grin:
 :marine:
 :Acap:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: Beagle op oktober 09, 2010, 06:31:29 am
henk.
Voor de twee puntjes op de  gekende I

de touwtjkes om je braadspitten zitten verkeerd gewonden....
ze mogen niet van   de onderkant komen en dan over de spil, maar ze moeten van de onderkant; langs de buitenkant v en dan pas over de spil.
Zodat men de kracht op de stokken van de spil  kan uitoefenen door er aan te gaan hangen en de stiokken naar beneden te duwen.
je kan nooit een spil hebben waar je om iets op te winden stokken naar boven moet duwen.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: amateur op oktober 09, 2010, 14:55:52 pm
Citaat van: beagle
Voor de twee puntjes op de  gekende I
Citaat van: beagle
Bende muggenzifters  :evil: :grin: :grin:

d'r hoeft trouwens maar 1 puntje op de I
 :wink:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op oktober 09, 2010, 15:12:22 pm
@ Beagle; Ik heb eerst het woord interpolatie opgezocht  :screen: ,


interpolatie;
Wanneer iemand een interpolatie uitvoert, doet hij een uitspraak over een onbekende situatie op basis van een serie bekende situaties (c.q. waarnemingen of metingen) door aan te nemen dat er een verband tussen al die situaties bestaat. Voorwaarde om over interpolatie te spreken in plaats van over extrapolatie is dat de onbekende situatie zich binnen het domein van die bekende situaties bevindt.  :cool:


Volgens mij heb ik vandaag teveel verfdampen opgesnoven, want ik snap er geen hout van, op het verfblik staat, in geventileerde ruimte gebruiken en dat heb ik gedaan, echtwaar. Desondanks blijft de uitleg moeilijk te bevatten. Er zit voor mij nog steeds een stukje kameel teveel aan, maar goed, zand erover, het zij zo.


En wat het tweede puntje op de I betreft, je hebt gelijk. Ik denk dat ik de braadspillen maar gewoon omdraai voor het gewenste resultaat. :grin:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: amateur op oktober 09, 2010, 15:30:12 pm
Erik bedoelt gewoon dat als ze die schuit 10 centimeter verder de kameel in
zouden varen, dat het gewoon past.  :drink:

Jan
Titel: Re: Kameel
Bericht door: pauwels op oktober 09, 2010, 15:33:31 pm
Hmm, ik zie het nu pas, dank jullie Heeren voor de toelichting.  :oops:
Titel: Re: Kameel
Bericht door: Beagle op oktober 09, 2010, 16:26:34 pm
 :wink: :wink: :grin: :grin: :cool:

Ik mis hier een smiley = vredespijp roken.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: Arjan68 op oktober 09, 2010, 19:35:03 pm
Het klinkt interessant als je het over interpoleren hebt, maar in feite is het iets wat we in de modelbouw regelmatig doen.
Bijvoorbeeld bij het verjongen. Je bepaalt op een aantal punten langs te romp de breedte van een huidplank. De tussenliggende breedtes bepaal je door een vloeiende lijn door de meetpunten te trekken. Dat is interpoleren.
Titel: Re: Kameel
Bericht door: Beagle op oktober 14, 2010, 09:55:05 am
Topic is hier gesplitst. Rest ervan is verplaatst naar besprekingen over Witsen.