Beagle Scheepsmodelbouw

Bouwverslagen Overig => Boten - Zelfbouw - papier * => Topic gestart door: stanley op augustus 10, 2017, 15:00:35 pm

Titel: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 10, 2017, 15:00:35 pm
Voor wie eens wat anders wil proberen dan het gebruikelijke kitwerk is het maken van een bootje van papier misschien een leuke optie. Het werk vordert heel snel als je het vergelijkt met hout, het vraagt nauwelijks ingewikkeld gereedschap en het kost weinig geld, zeker als je het gaat vergelijken met de prijzen van een bouwkit.

We beginnen natuurlijk met het vinden van een goed lijnenplan. Chapmans boek Architectura Navalis Mercatoria (1775) is een goudmijn voor wie 18de-eeuwse schepen wil bouwen. De man heeft tijdens zijn Europesche rondreis ter voltooiing van zijn studie scheepsbouw op diverse plaatsen schepen en vaartuigen uitgetekend die op de werven waar hij kwam werden gemaakt. Ik heb de tekening van de hoeker gekozen omdat ik een karakteristiek vissersvaartuig zocht. Van Yk beschrijft er ook een in zijn Nederlandse Scheepsbouwkonst open gesteld (1697), maar ik vind de 18de-eeuwse versie mooier. De tekening staat op Plate LIX en het schip is 64 1/2 voet lang tussen de stevens, omgerekend in Amsterdamse voeten (28,3 cm): 18,25 m.
Over de hoeker als schip praat ik later nog wel eens, we gaan eerst gewoon beginnen te bouwen.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 01.jpg)

Kopieer de tekening en druk hem af op de gewenste schaal.
Dat is voor sommigen natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je begint met de lengte van het schip in het boek op te meten. Ik gebruik altijd een schaal van 1 : 77, maar stel dat je 1 : 100 wilt maken, dan wordt de lengte van je model dus 18,25 cm lang. Je kunt nu het percentage berekenen waarmee je je tekening wil vergroten of verkleinen. In het boek is het schip 26,3 cm lang. Je moet dus verkleinen. Als je 26,3 deelt op 18,25 krijg je een verkleiningspercentage van nagenoeg 70%. Maak nu een digitale kopie van Chapmans tekening en druk die af op 70%.

In mijn schaal (1: 77) is de lengte van het model 23,7 cm en het percentage 90%. (Als je een tekening hebt die groter is dan een A4 moet je andere maatregelen treffen maar daar gaan we even niet van uit.)
Als je niets beneden het dek zichtbaar wilt maken kun je de onderkant van het dek aanhouden als bovenrand van je middenschot. Teken die bovenrand nauwkeurig op je kopie en plak het geheel op een stuk grijsboard van 1,3 mm (1 mm mag ook, het hangt een beetje af van wat je kunsthandelaar in voorraad heeft). Gebruik spuitlijm zodat het papier overal goed vast zit. Dan kun je de contouren met een Stanleymes uitsnijden. Gebruik een snijmat, dat houdt je meubilair heel. :D
Meteen hierna kun je alle delen van kiel en stevens die buiten de romp zullen uitsteken verdikken met een extra laag karton aan weerszijden. Dat geeft stevigheid en je hebt meteen een sponning waarin straks je 'beplanking' eindigt.

Genoeg voor vandaag, morgen maken we de spanten. (Als iemand echt serieuze plannen mocht krijgen en mee wil doen en hij heeft het boek niet beschikbaar, dan kan hij mij een PM sturen, dan stuur ik hem per omgaande de tekening toe.)
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: amateur op augustus 10, 2017, 16:37:12 pm
DE tekeningen zijn ook digitaal te vinden op deze site:
https://digitaltmuseum.org/search/?q=chapman%2Cnavalis%2CArchitecturan&aq=owner%3A%22S-SMM-SM%22&o=0&n=80

(ik weet alleen niet of de scans in de juiste lengte/breedteverhouding zijn, maar ik denk het wel)

Jan
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: pauwels op augustus 10, 2017, 18:54:20 pm
Ab, succes met de bouw van de Hoeker en Jan bedankt voor de link naar de tekeningen van Chapman. Ik heb wel de twee index-pagina’s gevonden van  Chapman’s boek ‘’Architectura Navalis Mercatoria’’ maar zijn niet leesbaar helaas, zodat ik niet weet om welke schepen het nu precies gaat.

Ik wil wel een romp van een Hoeker bouwen uit de zeventiende eeuw (van hout uiteraard). In het boek ‘’in tekening gebracht’’ worden 4 verschillende typen hoekers beschreven uit de 18e eeuw. Nu is mij nog niet duidelijk wat voor verschillen er zijn tussen een 17e en een 18e –-eeuwse Hoeker. De tekeningen uit het boek ‘’in tekening gebracht’’ van een Hoeker en een Galjoot laten in mijn beleving niet zoveel verschillen zien afgezien van de vorm en de stand van de voorsteven.  De lengte / breedte verhouding is 3,8: 1. De holte is wel groter.
 
Wat maakt nu een ‘’Hoeker’’  een Hoeker.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 11, 2017, 07:37:36 am
Bedankt Jan, voor je nuttige aanvulling.
Henk, ik ga later nog in op de bijzonderheden van het type, we maken eerst even de romp af, zodat we wat meer zien van de vorm.

Na het middenschot moeten we de spanten maken. We hebben geluk met deze tekening, want Chapman heeft zijn spanten netjes verdeeld en ze staan dicht bij elkaar, wat beter is voor de uiteindelijke vorm. Je kunt altijd spanten toevoegen, maar dat behoeft wat toelichting en daar gaat het in dit projectje even niet om.
Spanten staan uiteraard in het spantenraam. Een beetje verwarrend is dat er meerdere spantenramen op de tekening staan, maar dat komt omdat de scan maar een deel laat zien van de oorspronkelijke tekening, die groter was en waar meer scheepjes op stonden. Wij gebruiken alleen het spantenraam links van het zijaanzicht. Links daarvan zien we ook nog een doorsnede, maar daar doen we in dit geval niks mee, omdat het dek van dit model dicht blijft.
Het vervelende van een spantenraam is dat de helft van wat we willen gebruiken er maar opstaat. Dat hoeft geen probleem te zijn, veel computers hebben een programma met een spiegelbeeld functie. Daarzonder gaat het ook: knip het op de juiste schaal geprinte spantenraam precies in het midden doormidden, leg hem op een lichtbak (of tegen een buitenraam) en trek aan de achterkant de lijnen over. Maak nog een afdruk, knip die ook door en voeg de helften bij elkaar. Controleer of de totale breedte van beide spantentekeningen gelijk is. Je hebt dan de volledige spanten van voor- en achterschip. dat ziet er zo uit:

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 02.jpg)

Om verwarring te voorkomen: 'achter' en 'voor' staan hier precies op de verkeerde plaats, maar dat hadden oplettende lezertjes waarschijnlijk al gezien  :lol:. Nobody is perfect.

We printen nu het gewenste aantal spantentekeningen en plakken die op grijsboard. Voor de duidelijkheid: dat is een soort karton dat wel gebruikt wordt voor stevige dozen. De winkel in kunstbenodigdheden heeft het in grote vellen van diverse dikten, ik gebruik meestal voor dit werk 1,3 mm, maar dunner kan ook. Uitsnijden is uiteraard een precies werkje, maar het is een stuk sneller en gemakkelijker dan het figuurzagen van triplex of dun massief hout. De spanten worden hoger uitgesneden dan het middenschot, omdat we de verschansing van dat deel hebben weggesneden. Daarom maken we de spanten bovendeks van voldoende lengte. Ongeveer de hoogte van de verschansing boven dekhoogte is OK. Ook moeten we vooral niet vergeten de openingen voor de masten in het middenschot uit te snijden.
Nu moeten we zorgen dat de zaak kan worden samengesteld. We kiezen daarvoor een punt op de middellijn van elk spant tot waar we de insnijdingen willen laten lopen (bijvoorbeeld de waterlijn) en snijden de spanten van onderaf in, op de dikte van het middenschot. Hetzelfde doen we in het middenschot, maar dan van boven naar beneden. De insnijdingen voor de spanten van het voorschip worden aan de voorkant van de verticale lijnen daar gedaan, die van het achterschip aan de achterkant.
Soms staat een waterlijn in het zijaanzicht niet parallel aan de kiel als gevolg van de stuurlast. Dat kan lastig zijn voor de bepaling van het noodzakelijke punt in de spanten, maar wat helpt is dat we de kiel al hebben verdikt. Als we dus de spant in de sleuf in het middenschot schuiven, kan hij nooit te ver naar beneden doorzakken en blijven de spanten netjes op hoogte gelijnd.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 03.jpg)

Zoals op de foto is te zien zijn we er dan nog niet. We willen een versteviging waarmee alle spanten op hun plaats blijven zitten, die meteen ook de basis vormt voor het dek. Dat gaat als volgt:
Op elke spant die we in het middenschot schuiven, noteren we precies de hoogte van het dek ter plaatse. Dan maken we een malletje van de dekronding en trekken we de deklijn precies door het gevonden punt. Denk om de symmetrie. Op ca. de helft van de breedte aan weerszijden snijden we nieuwe sleuven voor het dek en omdat we het bovenstuk van het spant later weer kwijt willen, perforeren we met het Stanleymes het tussenliggende deel. Op een paar stroken karton van de juiste breedte (ruim meer dan de helft van de breedte van het schip) noteren we exact de plaats waar we de sleuven in het middenschot hebben gesneden en snijden die ook in, op dezelfde manier zoals we dat eerder hebben gedaan. Nu kunnen we aan weerszijden de stroken op hun plaats schuiven, na ze aan de voorkant even te hebben ingesneden om ruimte te maken voor de voorsteven. Vorm ze een beetje bol, zodat ze goed aansluiten en elkaar ontmoeten op de helft van de bovenkant van het middenschot. Het achterdekje wordt apart aangebracht. Als beide stroken op hun plaats zitten, kan de vorm van het dek worden overgenomen uit de breedte van de spanten en na demontage uitgesneden. Zo dus:

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 04.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 05.jpg)

Voor we de zaak gaan monteren moet er nog een ding gebeuren: alle spanten beneden het dek moeten worden verdubbeld. Dit gebeurt omdat we, als we straks de romp gaan 'beplanken', voldoende ruimte moeten hebben om de huid vast te lijmen. De dubbeling moet voor de voorste spanten aan de voorkant van het spant, en voor de achterste spanten aan de achterkant worden geplakt. In voor- en achterschip moeten verdikte spanten worden bijgesneden op de juiste 'zwei'. Dat vergt enig inzicht in hoe de beplanking van het schip moet verlopen, maar fouten worden later gemakkelijk hersteld. Dit systeem is tamelijk vergevingsgezind.

Nu staat ons niets meer in de weg om de hele zaak in elkaar te lijmen. Denk erom, breng geen lijm aan op de bovenkant van de horizontale sleuf in het spant, want het stuk boven het dek willen we later zonder schade verwijderen. Zorg ook voor lijm op de bovenkant van het middenschot, zodat de twee helften van het dek daar goed tegen elkaar aansluiten. Controleer steeds of de waterlijnen van middenschot en spanten precies op elkaar aansluiten en blijf in de gaten houden of de kiel niet krom wordt door een verkeerde spanning tussen de onderdelen.

Morgen maken we de huid dicht en brengen we de 'beplanking' aan.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 12, 2017, 07:48:50 am
Voor de huid van het model gebruiken we een ander soort karton dan voor de spanten. De soort die ik gebruik heet houtboard en lijkt sterk op de lasercut onderdelen die je bij goeie papieren kits kunt krijgen. Het materiaal heeft wel wat weg van dat van een bierviltje, alleen wat dunner (1 mm). Je kunt het in grote vellen kopen bij de art-supplyer en het kost haast niks. Het is een beetje sponzig en dat kunnen we goed gebruiken in deze fase.
We beginnen in de midscheeps, dat is het eenvoudigste deel, want het is recht. Snij een strook van de gewenste breedte en plak die op het geraamte, zodanig dat hij aan weerszijden precies 1 laagje karton van het spant raakt. Het nog uitstekende deel is uiteraard bedoeld om het volgende huiddeel op te plakken. Bij een schip waar in de midscheeps weinig 'beweegt' zou je hier zelfs een strook over twee vakken kunnen gebruiken. Houtboard mag zijn voordelen hebben, het heeft ook nadelen. Het breekt, of beter gezegd: het heeft de neiging te knikken. Om dat te voorkomen rollen we de strook in onze handpalm met een ronde stok van minimaal 2 centimeter in doorsnede, zodat hij zonder spanning op zijn plaats blijft zitten. De eerste strook was eenvoudig, maar naar voren en naar achteren wordt het steeds moeilijker. Daarom hierbij een beetje uitleg.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 06.jpg)

Neem een strook houtboard van voldoende breedte en lengte en leg de onderkant stijf tegen de kiel, met de zijkant net zo stijf tegen het vorige huiddeel, zodanig dat de andere kant het volgende spant helemaal raakt. Doordat dat spant iets kleiner is, past de kant niet meer helemaal tegen het vorige huiddeel, want hoe verder je naar boven komt, hoe meer die over de vorige heen schuift. Teken precies aan hoeveel dat is en teken ook de bovenkant op de strook af. Geef de bovenkant voldoende lengte boven het dek om er de verschansing van te kunnen maken en knip de strook op lengte. Snij dan het overlappende deel af. Nu passen we hem opnieuw.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 07.jpg)

Geef eerst met een lijntje op de kiel de precieze plaats van de lijmnaad tussen de twee spantlagen van het naastliggende spant aan. Leg je strook stijf tegen de kiel en de vorige strook, druk hem stevig op het volgende spant en teken de lijn, die begint bij het streepje op de kiel. Dat vergt enige oefening, maar als je eerst een beetje te wijd begint, kun je altijd later meer weghalen. Oefening baart kunst. Knip of snij nu het overtollige materiaal weg en als het precies past, plak het dan vast. Denk erom, steeds een halve spant vrij laten voor het volgende huiddeel.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 08.jpg)

Hoe verder je naar achteren of naar voren komt, des te krommer wordt het huiddeel en met een des te bredere strook je dus moet beginnen. De lijmsoort is naar keuze. Sommige mensen zweren bij houtlijm, ik gebruik Collall of een variant daarop. Beide lijmen hebben hun voors en tegens, het is maar wat je het prettigst vindt.
Nu even de reden voor de keuze van houtboard. Het is natuurlijk duidelijk dat we op deze manier een romp van allemaal platte vlakjes krijgen en dat willen we niet, want dan lijkt de romp een beetje op een uitgehongerd paard. Daarom maken we de delen in voor- en achterschip van tevoren een beetje bol. Ik gebruik daarvoor een ijzeren kogel van een centimeter of 5 in doorsnede, maar ik maak me sterk als het niet ook uitstekend zou lukken met een stevige soeplepel. Leg het op maat gesneden onderdeel in je handpalm en masseer hem met de kogel of de lepel voorzichtig een beetje bol. Je zult merken dat je daarin door het sponzige karakter van het materiaal vrij ver kunt gaan.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 09.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 10.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 11.jpg)

Al plakkend krijgen we de hele romp bedekt. Mooi wordt het niet, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan, zo lang je alle huiddelen goed laat aansluiten op de spanten en ze mooi tegen elkaar aanliggen, is er niks aan de hand.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 12.jpg)

Je ziet nu al. dat je de boven het dek uitstekende stukken spant door ze even naar voren en naar achteren te knikken gemakkelijk kunt verwijderen. Dat is hier, voor de foto, een beetje te vroeg gedaan, eigenlijk doen we dat als de vorm van de verschansing goed is. Je kunt ze dan namelijk allemaal wegbreken en de binnenkant van de verschansing met een extra laag houtboard aan de binnenkant verstevigen. Precies de hoogte afschrijven en het overtollige afsnijden. dat gaat heel goed met een Stanleymes voor afbreekmesjes, die je helemaal uitschuift. Je kunt dan met voorzichtige halen steeds een dun laagje weghalen, net zo lang tot de bovenkant van het schip geheel volgens de tekening is.

En nu volgt het smerige deel van het werk. Tot hier had je het werk bij wijze van spreken aan de keukentafel kunnen doen, maar nu kun je er beter mee naar buiten gaan. We gaan de nog wat hoekige romp voorzichtig opschuren. Omdat houtboard dan meteen begint te pluizen, geven we de romp eerst een laagje celluloselak. Kost weinig en geeft het materiaal een wat taai karakter. Acryl vernis kan ook, maar is veel duurder. Als de eerste oneffenheden weg zijn, gaan we plamuren. Ik gebruik daarvoor Alabastine Snelplamuur. Dat kun je met een zekere dikte aanbrengen, zonder dat het bij droging inzakt. Voorzichtig blijven schuren en steeds de plekken waar we nog oneffenheden zien aantekenen en bijwerken. Hoe meer je hebt geschuurd, des te kleiner worden je correcties met plamuur, zodat je voor de laatste fase ook sneldrogende autoplamuur kunt gebruiken, dat werkt snel, want je hoeft nauwelijks te wachten tot het droog is. Het resultaat is een gladde, strak verlopende romp.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 13.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 14.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 15.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 16.jpg)

Morgen gaan we beplanken. Dan gaat het resultaat eindelijk wat netter worden...
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: SuperSylvester op augustus 12, 2017, 13:09:41 pm
Een interessante techniek en tot nog toe perfect uitgelegd! Dat herinnert mij eraan dat ik toch een paar maanden bezig geweest ben met het maken
van de romp in hout, naja, iets groter schip op een iets grotere schaal (1/50) maar toch...

We gaan het nauwgezet volgen  :D
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: tartane op augustus 12, 2017, 13:45:07 pm
Wat leuk om te doen, ik ga er beslist en keer mee aan de gang. Alleen heb ik nu eerst nog een Ghanjah af te maken en daarna een maquette waarvan alles vanaf volgende week wordt opgestart.
Er is een perfecte handenarbeid leraar aan Ab verloren gegaan.
Constant
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: amateur op augustus 12, 2017, 17:00:55 pm
Ergens op een achterflap ooit gelzen dat dat zijn eerste beroep was.

jan
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 13, 2017, 05:09:44 am
Dank voor de belangstelling heren, we gaan ter verdere inspiratie snel verder:


De beplanking van het model bestaat uit plakplastic. Het is in de bouwmarkten te krijgen, kost een euro of vijf en dan heb je een rol die genoeg is voor wel tien schepen. Het merk is D-C-FIX en het wordt in Duitsland gemaakt. Allerhande patronen en motieven zijn verkrijgbaar, maar ik gebruik wit, met daarin gegroefd een houtpatroon. Je kunt ook een houtsoort uitkiezen die je aanstaat als je niet wilt verven, maar ik heb ze geprobeerd en het enige resultaat dat je ermee behaalt is dat het eruitziet als wat het is: plastic. En dat willen we niet.
We snijden een stuk af met een lengte die ruim voldoende is voor de vorm van het schip en snijden langs een ijzeren liniaal stroken van de breedte die je wilt, uiteraard met de houtnerf in de lengterichting. Op mijn schaal van 1 : 77 zijn die stroken meestal 4 mm., dat is 30 centimeter op schaal. Er valt weinig over de techniek van het opplakken te zeggen: het spul is zelfklevend en hoewel je eerst denkt dat het allemaal wel snel weer los zal laten, blijkt in de praktijk dat het steeds beter blijft plakken naarmate het langer op zijn plek zit. Verwarmen helpt ook, maar daarover straks meer.
Beplanking van platbodem schepen verloopt vaak parallel aan de kiel voor wat het vlak betreft, daarna wordt de kimplank eromheen getrokken en kan de ruimte tot het berghout worden gevuld met planken die parallel lopen tussen beide. Maar de hoeker is anders. Dit is een romp die van voor tot achter gewoon parallel beplankt kan worden, zo lang je er rekening mee houdt dat er bij de boeg een beetje moet worden verjongd en dat er achter misschien een stekertje in moet. Dat zijn allemaal zaken die je in de praktijk ondervindt en hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.
Je begint uiteraard met het aanbrengen van een berghout. Dat kun je maken van grijsbord, waarover je straks een passende strook plastic plakt, je kunt ook meteen 1 mm dik polystyreen gebruiken. Dat kun je krijgen bij de modelbouwwinkel en ook online is het te bestellen.
Het meest kritieke van de hele bouw is het vaststellen waar precies dat berghout komt. Meten, tekenen en beoordelen, veranderen, aanpassen en uiteindelijk op de juiste plaats vastplakken. Daarna komen de plastic strookjes. Eerst het begin vastzetten op de steven, de plank langs de kiel of het berghout plakken, mooi de rondingen volgend, en het restant op de andere steven plakken. In de bochten moet je soms wat trekken om lubberen aan de onderkant te voorkomen, maar als het toch gebeurt dan heb je een fantastische remedie beschikbaar: vrouwliefs fohn. Hou hem een tijdje op zo’n lubberende strook en als hij lekker warm is aai je hem op z’n plaats. Weg is het lubberende stuk, alles sluit aan. Als alle plankjes zitten, haal je een scalpel door de hoeken bij de stevens en verwijder je het surplus. Dan moeten kiel en stevens nog beplakt en de klus is geklaard. Alles bij elkaar geen twee uur werk. Alleen nog even een roer uitsnijden op de juiste dikte, twee koperen stangetjes of spelden erin, beplakken met plastic en op zijn plaats brengen. Nog niet vastlijmen, het afwerken komt later wel.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 17.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 18.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 19.jpg)

Dit is misschien het juiste moment om iets verder in te gaan op de hoeker als schip. Het was een visser, die voornamelijk viste op schelvis en kabeljauw met de beug. Dat is een lange lijn (ongeveer 8 kilometer lang) die op de zeebodem werd neergelaten, met allemaal korte lijntjes eraan, waaraan haken met aas. Op ongeveer een kilometer van elkaar gaven drijvende lege vaatjes met een vlaggetje erop, de zogenaamde jonen, de plaats van de beug aan. Om de lijn strak recht uit te leggen moest het schip over een grote koersvastheid beschikken. Het moest bovendien hetzelfde traject terug kunnen varen, dus het moest ervoor ontworpen zijn scherp aan de wind te kunnen zeilen. Als we nu de romp van het model bekijken, dan zien we voor Nederlandse begrippen een enorm lange kiel en een fraai gesneden onderwaterschip. Dat helpt qua koersvastheid. De kiel van de 17de-eeuwse variant was korter, maar ook naar verhouding al behoorlijk lang.
Wat het zeilen aan de wind betreft, daar komen we op terug als we de tuigage gaan aanpakken.
In het ruim van de hoeker was een waterdicht compartiment dat via gaatjes in de beplanking in open verbinding met de zee stond, waardoor de vis vers bleef. Het was dus een bunschip.
De goede zeileigenschappen van de hoeker bleven niet onopgemerkt. Het schip werd buiten het visseizoen vaak ingezet als handelsvaartuig en zelfs de VOC heeft hoekers gebruikt in de vaart op Azië. Het was dus een veelzijdig schip. Speciaal voor Henk: De galjoot lijkt er qua vorm wel wat op, maar heeft een heel andere achtergrond, omdat het een handelsschip en geen bunschip was. De tuigage verschilde ook.
Het door Chapman getekende exemplaar is eigenlijk een jager, een schip dat de vangst van de vangboten naar de wal bracht, zodat er langer op zee gebleven kon worden. Daar kom ik later nog op terug.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 20.jpg)

Nu komt er een belangrijke handeling in dit bouwproces: het is absoluut noodzakelijk dat er een primer wordt gebruikt, anders pakt de verf niet. Ik merkte dat bij mijn eerste papieren modellen tot mijn grote schrik.  Als ik met een galjoen of een spiegel bezig was, hield ik het model tussen mijn dijen. En  opeens schemerde het witte plastic door de verf heen. Dat wil je niet. Tamya heeft een goede primer in een spuitbus. Niet te dik aanbrengen, want dan lopen de houtnerven dicht en dat is niet de bedoeling.
Vervolgens moet de waterlijn worden aangebracht. Het beste is het om dan eerst even een stander te maken. Ik gebruik daar passe-partoutpapier voor, een mooie compacte soort wit karton, dat zich mooi scherp laat snijden. Ik snij stroken die ik daarna ophoog met smallere stroken, waarna smalle strips erop worden geplakt om er de kiel tussen te klemmen. Dan nog aan weerszijden een klosje om het schip rechtop te houden, en klaar is kees. Eenvoudig, bescheiden en op geen enkele manier de aandacht trekkend.
Als het schip mooi rechtop staat, kun je de waterlijn trekken met een potlood op een klosje van de juiste hoogte. Ik heb voor dat doel een stangetje in een bodemplaatje gemonteerd, met een klem eraan, die enerzijds om de stang klemt en anderzijds om het potlood.
Nu kan er geschilderd worden. Ik gebruik Humbrol #63 voor het houtwerk boven de waterlijn en #28 voor onder water. Die eerste is een gele oker, de laatste is een vuil witte, bijna grijze kleur, precies wat het resultaat was van het mengsel van hars, vet en zwavel, waarmee die schepen werden behandeld om aangroei van wier en algen te voorkomen. Twee laagjes zijn voldoende en dan zetten we het model zeker drie a vier dagen weg, want de verf moet absoluut 100% droog zijn voordat we er hout van kunnen maken.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 21.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 22.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 23.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 24.jpg)


Maar dat beschrijf ik morgen.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: amateur op augustus 13, 2017, 11:07:17 am
Twee vragen:
Maak je die "planken" over de volle lengte van gelijke breedte, of zit daar een breedteverloop in (en zo ja, hoe bepaal je dan de vorm van die planken?
En: zet je de romp eerst nog in een primer, of gaat de humbrol regelrecht op de plakplastic?

Jan
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 13, 2017, 16:12:19 pm
Niet alleen plaatjes kijken, Jan. Ik schrijf hierboven: Dit is een romp die van voor tot achter parallel beplankt kan worden zo lang je er rekening mee houdt dat er bij de boeg een beetje verjongd moet worden en dat er achter misschien een stekertje in moet.
En: het is absoluut noodzakelijk dat er een primer gebruikt wordt, anders pakt de verf niet.

Ab
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: amateur op augustus 13, 2017, 17:33:48 pm
Sorry, te snel gelezen...... :oops: :oops:

Jan
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 15, 2017, 08:06:03 am
Maakt niet uit, Jan. Hierbij nog meer leesvoer:

‘We zetten het model zeker drie a vier dagen weg’ schreef ik. Nou ja, neem dat maar met een korreltje zout. In werkelijkheid vind ik het veel te moeilijk zo lang niets aan het model te doen en er is werk zat, dus gaan we, zoals op de foto’s te zien, vrolijk door, zo lang we maar niet met verf aan de verf komen.
De vorm van het dek had ik al overgenomen van de twee stroken voor het dek die deel uitmaakten van het geraamte en de vorm van de binnenkant van de verschansing had ik ook bewaard van toen we die verdubbelden. Die vorm staat dus op papier. Ik gebruik voor dit werk 160 grams papier, dat verkrijgbaar is bij de kantoorboekhandel of de printshop. Het is stevig en werkt plezierig voor het maken van allerhande details. Omdat het papier enige dikte heeft, kun je gewoon over het dek heen plakken, zonder dat je iets aan de opengebleven sleuven van de spanten hoeft te doen. Haal er hoogstens een schuurpapiertje overheen om er zeker van te zijn dat er niets omhoog steekt wat een bobbel kan veroorzaken. Omdat de verf al enige dagen eerder op het papier is aangebracht is het wel zo droog dat je er met een fineliner deknaden op kunt tekenen. En ga nou niet vreselijk precies allemaal gelijke plankjes tekenen, liefst met de voegnaden in een metselwerk patroon. Zo zagen Nederlandse dekken er niet uit.  Begin met de schaarstokken links en rechts van het midden, en de lijfhouten parallel aan de verschansing en vul de tussenliggende stukken in met min of meer even brede dekplanken. Min of meer, want de Nederlandse scheepsbouwer gebruikte wat hij voor handen had en eenheidsplanken bestonden niet. Heel scherp hoeft het allemaal ook niet, dit zijn teernaden, en die waren niet erg netjes. Je kunt met stipjes voor de spijkers de plaats van de dekbalken aangeven en dan is het dek- meubilair aan de beurt.

Er is naast grijs- en houtboard nog een derde soort karton dat ik veel gebruik en dat kost niks: dun karton van ongeveer een halve millimeter vind je in grote hoeveelheden in verpakkingen van etenswaren. Pizzadozen zijn bovendien van voldoende afmetingen, dus ga je vooral flink te buiten aan pizza’s. ☺
Het is eigenlijk allemaal heel basic. Chapman geeft precies aan waar de verschillende luiken zitten en hoe lang, breed en hoog ze moeten worden. Met papier maak je dat in no time.  Een kartonnen vierkantje met een lijstje eromheen. Het werkt prettig wat materiaal van te voren te kleuren, zodat je na het monteren van de onderdelen alleen nog eventuele witte randjes hoeft weg te stippen.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 25.jpg)

Pompen maak je van een rolletje papier, de gekstok en de beugel waarin die draait van karton en papier, de pompstang van een draadje koperdraad. Na het schilderen nog even een paar zwarte biesjes geknipt uit silhouetpapier (dat door en door zwart is, niet alleen maar eenzijdig zwart gedrukt) er omheen en de pomp kan op zijn plaats geplakt.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 26.jpg)


Het braadspil is ook een rolletje, met daaromheen een iets smallere strook die op korte afstanden van elkaar is geritst. Dat doe je met je schaar of met een ander niet al te scherp werktuigje, de bedoeling van ritsen is niet in het papier te snijden, maar toch een lijn in het papier te drukken, waarlangs het gemakkelijk vouwt met een scherpe hoek. Even schilderen en als het droog is met Oostindische inkt de vierkante gaten voor de spilbomen erop tekenen. Wie heel nauwkeurig wil werken kan de driehoekige kleine openingetjes tussen het rolletje en het buitenste papier vullen met witte houtlijm, maar nodig is het niet.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 27.jpg)

De bovenkant van de verschansing maken we weer van karton of plastic, de spuigaten zijn kleine vierkantjes karton waarin voor het uitsnijden een rond gaatje is geponst. Als je eerst het vierkantje snijdt en daarna het gaatje ponst heb je een grote kans dat het karton scheurt. Ook het raampje van de kajuit is een stukje papier waarop een lijstje van karton is geplakt en het geheel is aangebracht op een vlak bedje van vulstukjes tussen berghout en biesje.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 28.jpg)


Tussen het biesje en het potdeksel geven we het model een bescheiden kleurtje, rood (niet te fel rood, #153 van Humbrol is goed) dat zich voortzet in een Nederlandse driekleur als versiering op de stevens.

Ook kunnen we de scharnieren van het roer aanbrengen. Daarvoor nemen we weer een strookje silhouetpapier, snijden dat aan weerszijden in, vouwen de ene helft naar voren en de andere naar achteren, lijmen de bovenste aan het roer en als alles droog is kun je het roer weer op zijn plaats brengen en de onderste strookjes (de veren) op de romp plakken. Een beetje witte verf voor de delen onder de waterlijn maakt het geheel af.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 29.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 30.jpg)

Chapman verwent ons ook met de rondhouten, die hij op zijn tekening afbeeldt. Hoe het tuig er gaat uitzien, zien we op een andere afbeelding in zijn boek, Plate LXII.  Dus ook het rondhout kunnen we al vast maken. Ik gebruik een zachte houtsoort zonder al te veel nerf, bijvoorbeeld abachi, die ik eerst op maat zaag met de op mijn Unimat gemonteerde tafelcirkelzaag. Voor de echt dunne rondhouten zoals raas gebruik ik bamboe, satéstokjes dus, die zich gemakkelijk laten splijten en ze door een trekplaat met gaatjes van aflopende diameter te trekken op de juiste dikte laten brengen. Een Stanleyschaafje en een vijl doen de rest van het werk, wat donkerbruine verf, waarover straks meer, en een beetje matte vernis met Asfalt verf uit een tube van Rembrandt (# 414) geven de goede kleuren. Ik gebruik liever geen zwart, want dat vind ik te hard. Donkerbruin is optisch bijna zwart en geeft toch een meer teerachtig effect.

En dan is eindelijk na een halve week wachten het grote moment aangebroken om van een okergele romp een houten romp te maken. We gebruiken Van Dijckbruin uit een tube van Rembrandt #403.
Neem een stevige kwast en tamponeer de verf over het oker van de romp. Ik zeg met opzet tamponeer, want het is geen verven wat je doet, je borstelt eerder de verf in alle hoeken en gaten, ook in de groefjes van het plakplastic. Meteen daarna neem je een zachte doek (vooral geen celstof tissues, want die zijn veel te hard en schuren het oker onderlaagje stuk) en je veegt met stevige druk het bruin weer weg. Dat laat niet alleen een andere tint op het oker achter, er blijft in de groefjes van het plastic voldoende verf achter om een houteffect te bewerkstelligen.
Als het per ongeluk een beetje uitsmeert over het wit van het onderwaterschip is dat niet erg, met een beetje terpentijn aan een doekje veeg je dat zo weer schoon. Je kunt tenslotte met een bijna droge kwast met een restje donkerbruin nog wat verwering aanbrengen, bijvoorbeeld onder de spuigaten, kluisgaten en onder de rusten.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 31.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 32.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 33.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 34.jpg)

Morgen gaan we het scheepje tuigen.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: JanV op augustus 15, 2017, 15:19:37 pm
Interessant om deze bouwtechniek te volgen. ik volg op afstand en sla het nodige op voor later gebruik zodra ik de modelbouw weer kan oppakken.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: Beagle op augustus 15, 2017, 16:21:50 pm
ik heb er even een sticky van gemaakt.  :lol:

Zo blijft het bovenaan staan.
Dit is wel een tutorial van de bovenste plank. :aplaus: :banana:
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 16, 2017, 06:09:20 am
Morgen gaan we het scheepje tuigen, schreef ik. Maar alvorens het zo ver is zijn er toch wat voorbereidingen te treffen. Eerst nog even iets over het tuig: Dat van de hoeker was heel karakteristiek, een ‘anderhalve mast tuig’ met een extreem lange boegspriet. Chapman tekent het voor ons uit:

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 35.jpg)

De afmetingen van het rondhout stonden al op de tekening, dus die hebben we kunnen maken zonder al te veel onnodig aan het model te frunniken. Ook de zeilen zijn dan eenvoudig te maken en aan de raas te marlen. Ik gebruik daarvoor het fijnste ongebleekte katoen dat ik kan vinden in de stoffenwinkel. Voor de liefhebbers zijn daar ook andere mogelijkheden voorhanden, zoals zijde en andere dicht-geweven fijne stoffen, maar katoen is het goedkoopst. Het heeft al een off-white tint van zichzelf, maar je kunt het gemakkelijk bijkleuren in sterke thee. Wel eerst de stof onder de kraan goed nat maken, anders krijg je vlekken. Als het met 1 beurt niet donker genoeg is, herhaal je proces tot het naar je zin is.
Ik teken mijn zeil op de stof met een zacht potlood en plak met witte houtlijm de lijken, gemaakt van een stevig touwtje op de lijnen. Het is prettig de stof op een ondergrond vast te zetten, en dan met spelden de hoeken van de zeilen te verankeren. Daarna kun je de lijken met een lusje om de spelden slaan, zodat er oogjes ontstaan, waaraan touwwerk kan worden bevestigd. Als de lijm is gedroogd wordt de overtollige stof weggeknipt en met potlood worden de banen en de zomen op het zeil aangebracht. Als je de boel wat wil verweren dan is slijpsel van bruine kleurpotloden dat je hier en daar met wat water en een kwastje op strategische plekken  aanbrengt een goed middel.
Sommige zeilen werden minder vaak gebruikt dan andere en werden daarom vaak getaand. Ik doe dat met bruine lederverf op acetonbasis van Tana, verkrijgbaar in de hakkenbar, wat bijna direct droog is. Als je de kleur te donker vindt, kun je het verdunnen met een oplosmiddel, aceton of thinner. Het stinkt allemaal vreselijk, dus doe zulke dingen buiten. In dit geval heb ik het bramzeil, dat vliegend werd gevoerd en de buitenkluiver gekleurd. Hier blijkt voor het eerst dat ook Chapman niet onfeilbaar was: hij tekent brassen aan zijn bramzeil, wat niet nodig was. Ik kom hier nog op terug.
Als de zeilen klaar zijn en het model droog (Vandijks Bruin droogt gelukkig redelijk snel) Moeten we voorbereidingen treffen voor het want. De hoeker moest scherp aan de wind kunnen varen en daarom zijn de rusten ver naar achteren geplaats: de hoofdtouwen zitten dan niet in de weg als de ra bijna dwars worden gebrast.
Juffers maken we van drie schijfjes karton. Voor het  middelste schijfje gebruik ik weer het compacte passe-partout karton, voor de voor- en achterkant komt de pizzadoos van pas. Ik gebruik een handig pons-setje voor dit werk.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 36.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 37.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 38.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 39.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 40.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 36a.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 41.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 42.jpg)

De beelden spreken voor zich. Met een beetje houtlijm eraan rol ik de schijfjes tussen mijn vingers, zodat het middelste schijfje netjes in het midden zit, intussen de zaak aanklemmend met een pincet (wat ik hier niet kan laten zien, omdat ik in mijn rechterhand mijn tablet hield voor de foto.:-)). Als ze droog zijn prik ik met een scherp voorwerp ondiepe gaatjes voor en boor de uiteindelijke gaatjes met het juffertje geklemd in een plankje met een gat van de juiste grootte onder een boorstander. Dat gat niet te diep maken, als het juffertje er nog net boven uit steekt kun je het met een vingernagel vasthouden terwijl je boort. Boor ook een kleiner gaatje onderin het gat in het plankje, zodat je het blokje er van onder af uit kunt duwen als hij klem zit. De boorstander voorkomt dat de gaatjes scheef weglopen. Dun koperdraadje eromheen, even aandraaien en klaar is Kees. Het gedraaide gedeelte verdwijnt in de rust (in dit voorbeeld is het gebruikte koperdraad wat aan de dikke kant. Dat mag wel wat dunner). Wil je een wat gedetailleerdere versie van de putting, dus met schakels, dan kun je met een metalen malletje een eindje van de eerste draaiing nog een tweede maken, waarna er 1 pootje overblijft, die je in een geprikt of geboord gaatje in de romp steekt. Een druppeltje CA lijm doet de rest.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 43.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 44.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 45.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 46.jpg)

Om blokjes te maken gebruik ik een stripje hout van een oude liniaal. Dat is mooi dicht van structuur, zodat je ze zelfs nog beneden de 2 mm kunt maken. Snij aan alle zijden een gleufje met een Stanleymes of een fijn gutsje, teken de blokjes af, boor de gaatjes (opnieuw met de boor in de stander), keep ze in met een Stanleymes, vijl ze rond met een driehoekig naaldvijltje en snij ze af. Zorg dat zowel aan de boven- als aan de onderkant de sleuf doorloopt, zodat als je er straks een stropje omheen maakt, die netjes op zijn plaats blijft. Gooi er een paar druppels teakolie overheen en je blokjes zijn gebruiksklaar.


Voor touw gebruik in linnen. Ik weet niet goed hoe je er als particulier aan komt, wat ik heb is een restant van mijn tijd bij het Rijksmuseum, waar we het bestelden bij een firma die bij mijn weten alleen aan bedrijven leverde en nu niet meer bestaat. Maar wat voor materiaal je ook gebruikt, gebruik nooit wit. Dat is waarschijnlijk het meest ontsierende aan een model wat je kunt verzinnen. Probeer een touwkleur te vinden en verf het anders. Een snelle en makkelijke methode is dezelfde bruine lederverf te gebruiken als we ook voor de zeilen hebben toegepast. Verdund kun je er eigenlijk elke bruine kleur mee maken. Voor zwart of donkerbruin touw is het zogenaamde aflapgaren heel geschikt. Daarvoor moet je naar een schoenmaker of naar een bedrijf dat levert aan schoenmakers. Mooi rond gewaxed draad zonder pluis eromheen, maar moeilijk aan te komen. Je moet sowieso al je touw altijd eerst over een waskaars trekken om pluizigheid tegen te gaan en om het touw beter handelbaar te maken. Touw zonder was zal altijd zijn eigen wil hebben, was maakt het heel gehoorzaam. Leuk als je rouwrolletjes wilt maken voor beleggingspunten of als er touwwerk ontspannen los hangend moet worden weergegeven.

Daarmee hebben we de nodige voorbereidingen getroffen, morgen gaan we het model echt tuigen.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: tartane op augustus 16, 2017, 07:29:19 am
(kleine aanvulling als het mag)

Bij het kleuren van de zeilen zou ik echt aanbevelen om het materiaal voor je het gaat gebruiken te wassen/spoelen in een wasmiddel. De nog natte in schoon water uitgespoelde stof is dan meteen te gebruiken voor het kleuren. Wat van belang is dat je rubber handschoenen gaat gebruiken in deze handelingen. Voor je het weet staan er vette vingerafdrukken op de stof en daar kleurt het niet meer. Ik heb dat tot mijn grote frustratie een paar keer ondervonden en het spul kun je dan weggooien. Pas als alles weer droog is kun je het vastpakken met onbeschermde handen.
Ook tijdens het kleuren de stof blijven bewegen met een spatel in de pan met gekleurd water. Als je dat niet doet ontstaan er lichtgekleurde heel storen vouwen op de plekken waar de stof dubbel zat.
Constant
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 17, 2017, 05:02:07 am
Dank voor de nuttige aanvulling Constant.

Nu alle voorbereidingen voor het tuigen zijn voltooid, kunnen het staande want en de zeilen worden aangebracht. Dat is altijd meer werk dan je verwacht.
Spriet-, staande gaffel- en bezaantuigen gaan heel snel, maar razeilen vergen veel werk, vanwege al die lijntjes en blokjes. De bouw van de romp nam niet meer dan een week, maar het tuigen vraagt al gauw het dubbele.
Gewoonlijk doen we natuurlijk eerst het staande want, maar vooral bij razeilen kan het handig zijn eerst de zeilen aan de nog losse mast vast te maken. Goed op de juiste plaats houden, een dun gaatje erdoorheen boren, een metalen draadje erin, druppeltje CA lijm en de zaak zit verankerd, wat je veel ergernis bespaart bij het eigenlijke tuigen. Je kunt nu al de toppenanten, de geien, de gordings, de spruiten voor de boelijnen en de schoten van de bovenzeilen aanbrengen. Ook is het slim zulke lijnen allemaal in de blokjes van een druppeltje  CA lijm te voorzien. De zaak blijft dan netjes strak staan, terwijl je bij het beleggen van het touwwerk niets uit vorm trekt als je het touw wat te strak aantrekt. Intussen ligt de half getuigde mast op je tafel, of staat in een klemmetje voor je, zonder dat je je in bochten moet wringen om ergens bij te kunnen.

Als alles op zijn plaats zit, kan de mast in de daarvoor bestemde opening worden geplaatst en kunnen we de hoofdtouwen vastmaken. Dit is allemaal standaard werk, waar ik aan voorbij ga. Voor het knopen van de wanten heb ik nog een tip: ik gebruik altijd wit draad voor de weeflijnen, zodat ik goed kan zien wat ik doe. Elk knoopje krijgt een drupje CA lijm en als ze allemaal zijn geplaatst, verf ik de witte lijnen donkerbruin met lederverf van Tana.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 47.jpg)

Opnieuw blijkt dat Chapman een scheepsbouwer en geen tuiger was. Ik heb al verteld dat de hoeker een traject aflegde om de beug te plaatsen en vervolgens moest keren en dezelfde weg terug afleggen. Maar een schip met zo’n lange kiel keer je niet gemakkelijk, daar heb je een extra hulpje voor nodig. Daarvoor was die lange boegspriet, of beter gezegd, het kluifhout dat er ter verlenging aan was bevestigd. Daaraan werd een klein zeiltje gehesen, dat het schip hielp om behendig te keren. Dat hoefde maar een klein lapje te zijn, een grote zou te veel van de constructie vergen.

Maar Chapman tekent een groot zeil als buitenkluiver. Dat kan dus niet.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 48.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 49.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 50.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 51.jpg)

Ik heb nog even overwogen of dat wellicht te maken had met het feit dat dit schip werd gebruikt als jager, om de door anderen gevangen vis naar de wal te brengen, maar Gerrit Groenewegen presenteert ons een jager, zeilend met de buitenkluiver…van geringe afmetingen.  Ook het model van de hoeker ‘De Familie Spruit’ in het Rijksmuseum laat zien dat dat voorste zeiltje toch echt een soort flinke zakdoek was, bedoeld om net dat beetje effect te geven dat nodig is om snel te kunnen keren met een schip als dit.

Als alle zeilen op hun plaats zitten en het touwwerk is belegd, wordt het tijd dat we wat leven in het geheel brengen. Wat wordt het weer, wat worden de specifieke handelingen die de bemanning uitvoert of wat richten de atmosferische omstandigheden uit aan het schip. Als je ergens de gelegenheid krijgt te schilderen met een model, dan is het hier. Niemand raakt onder de indruk van een model dat statisch op een standertje staat met alle zeilen bij en geen wind erin. Dat kan wel wat levendiger, zoals ik hier zal laten zien.
We nemen een spuitbus stijfsel, wat moeders voor de was gebruikt, houden het model op zijn kop en spuiten de zeilen nat. Dan nemen we een haarfohn en blazen met lekkere warme lucht de zeilen vanuit de gewenste hoek droog. De hele operatie neemt nog geen tien minuten in beslag, maar geeft het geheel toch net dat wat er miste: leven.
Voor dit projectje heb ik gekozen voor een opstelling waarin het schip bij een zwak windje zijn zeilen ligt te drogen. Groenewegen geeft daar een prachtige plaat van en ik heb geprobeerd daar zo veel mogelijk elementen van over te nemen. Dit is het uiteindelijke resultaat.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 52.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 53.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 54.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 55.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 56.jpg)

Vlaggen maak ik van vloeipapier wat de slijter om je whiskyfles draait, ankers zijn ook van karton, en poppetjes kun je op internet bestellen als je ze niet zelf wilt maken. Ik ben er nooit zo’n liefhebber van geweest om mannetjes op mijn schepen te plaatsen, maar zoals ik straks nog zal laten zien, maak ik met mijn zoon een soort fotoschilderijen van deze modellen en dan moet je er toch echt wel mannetjes op zetten, anders lijkt het erg onnatuurlijk.

Hier nog een paar voorbeelden van de Photoshop-schilderijen die ik noemde,  eentje waarop onze hoeker figureert zal ik later posten, als Emiel er zijn kostbare tijd voor heeft vrij kunnen maken.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 57.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 58.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 59.jpg)

Morgen zal ik mijn productie over de afgelopen anderhalf jaar laten zien, om aan te tonen dat dit snel werk is, dat zich leent voor een veelheid aan typen.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: Jean B op augustus 17, 2017, 05:43:23 am
 :aplaus: :aplaus:

Zit op het werk achter mijn bureau hier enigszins jaloers naar te kijken  :mrgreen:. Prachtig en inspirerend. Het kietelt zogezegd om zelf met karton en papier aan de slag te gaan in plaats van mij bezig te moeten gaan houden met de dagelijkse beslommeringen.

En zoals Erik al zei: een perfecte 'how-to'.

Groet,

Jean
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: amateur op augustus 17, 2017, 06:29:59 am
Mooi!
Heb je die rifseizings geknoppt, of geplakt op het zeil?

Jan
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: Beagle op augustus 17, 2017, 08:06:30 am
als ik ook even een tip mag geven in deze voortreffelijke How-to.

Ik gebruik voor het leggen van de weeflijnen een stukje papier dat ik achter het want vastmaak. Daarop staan op mooi evenwijdige afstanden horizontale lijntjes die ik als richtlijn gebruik bij het knopen. Dat papier heeft ook het voordeel dat het als achtergrond kan dienen als je de weeflijnen kleurt.
Ps ik schilder de twee mastworpen aan de uiteinden met een dipje acrylverf.( burnt-sienna) Die kleurt en dient tegelijkertijd als lijm.
(http://modelships-beagle.eu/tips/DSC00893.jpg)
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 17, 2017, 11:26:18 am
Jean, bedankt. Dit is een beetje prikkelliteratuur. Kijken is mee willen doen  :lol:.
Jan, beide. draadje in de naald. knoopje erin, door het zeil steken, weer een knoopje, een scherpe punt op de plek waar het draadje door de stof heen komt, voorzichtig aantrekken, afknippen en een druppeltje CA lijm om de rifseizing aan weerskanten naar beneden te laten 'hangen'.
Erik, dank voor je waardevolle aanvulling. ik vergeet wel eens wat te vermelden. Leeftijd.... :cry:
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: amateur op augustus 17, 2017, 14:16:47 pm
Dank.
En op het gevaar af dat je de link wel eens eerder gegeven hebt, maar wat voor ponsjes zijn dat die jij gebruikt voor de juffers?

Jan
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 17, 2017, 14:48:01 pm
Die setjes zijn hier te bestellen: hvbuynder@skynet.be. Ze bestaan ook in zeshoekige vorm om boutkoppen te imiteren, etc.
Kosten iets van 60 euro of zo, maar zijn elke cent waard.
Overigens kun je ook zo'n gaatjestang gebruiken, waarmee ze gaatjes in leren riemen knippen. Koop je voor een paar rotcenten op de markt. Alleen is de kwaliteit van je rondjes dan wel ietsjes minder.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: Beagle op augustus 17, 2017, 14:51:31 pm
Dank.
En op het gevaar af dat je de link wel eens eerder gegeven hebt, maar wat voor ponsjes zijn dat die jij gebruikt voor de juffers?

Jan

Jan Die sponsjes werden of worden gemaakt door een vriend van mij. hvbuynder@skynet.be
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: Beagle op augustus 17, 2017, 17:11:16 pm
voor wie het kriebelt om ook zoiets te maken.
Een overzicht wat je nodig hebt.

Witte lijm
Spuitlijm
C.A. lijm
Spuitbus stijfsel
Stanly breekmes
Scalpel mes
Snijmat
Cellulose lak
Alablastine snelplamuur
Schuurpapier in diverse gradaties
Primer  in spuitbus  ( p.e. Tamiya
Verf Humbrol #63.  & #28
Verf Burnt-sienna of Vandijks Bruin
Terpentine
Fijn ongebleekt katoen
Linnen garen

Grijsboard 1,3 mmm.
Houtboard 1mm.
Plakplastic (D-C-FIX) wit houtpatroon.
Plystyreen. 1 mm.
Passe-partout papier
Silhouet papier
Dun karton 0,5mm (p.e. pizzadozen)
Vloeipapier
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: profiel op augustus 17, 2017, 19:08:34 pm
Voor het maken van ponsgaatjes kan ik de Japanse papierboor aanbevelen. In Nederland leverbaar met 6 verschillende maten. Uit Engeland met 9 maten. Tamelijk duur.
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 18, 2017, 03:31:22 am
Dank voor jullie waardevolle aanvullingen, heren. Erik, je hebt de CA lijm nog vergeten :D. Die is wel belangrijk, want wat ik zelf ben vergeten te vermelden is dat als je deze lijm op een onderdeel van houtboard druppelt, dan is dat deel na droging keihard geworden. Kan handig zijn voor onderdelen waar wat trek of druk op komt te staan, zoals nagelbanken en mastklampen. Schuurpapier in diverse gradaties en lakplamuur voor de afwerking heb je ook nodig. Gebrande sienna gebruik ik niet, wel Vandijks Bruin. Dat lijkt alles bij elkaar toch nog een gigantische lijst, maar als je eenmaal de aanschaf hebt gedaan, zul je merken dat je voldoende materiaal hebt voor meerdere modellen.

Hier volgen tenslotte nog wat modelletjes die ik in de afgelopen twee jaar (minus een half jaar voor een zware rugoperatie) in elkaar heb geknipt en geplakt. Geen kitwerk, hoewel ik helemaal niet vies ben van een mooie bouwplaat. Het is natuurlijk een belachelijk grote productie, maar dat is niets om je over op de borst te kloppen. Zo zit je nu eenmaal in elkaar of niet, daar valt niets over te prijzen of te verwijten (hoewel mijn vrouw wel vaak een geslaagde poging doet :lol:). Alles is in schaal 1 : 77. Toevallig, omdat de pinastekeningen op die schaal achter in mijn boek waren afgedrukt en ik het leuk vind alle modellen in dezelfde schaal te maken, zodat de onderlinge grootte de verhoudingen tussen die schepen goed laat zien.

Mijn eerste model was de pinas van Witsen. De tekeningen stammen nog uit de jaren 80, toen ik  mijn onderzoek naar de bruikbaarheid van Witsens boek Aeloude en Hedendaegse Scheepsbouw en Bestier (1671) deed. Ze zijn geconstrueerd aan de hand van de teksten in het boek, en ze zijn ook te vinden in het boek dat ik over dat project heb gepubliceerd: Nicolaes Witsens Scheepsbouwkonst Opengestelt. (1995).
Net als het onderzoek was de bouw achteraf gezien een beetje ambitieus als je rekent dat ik daarvoor nog nooit een papieren scheepje had gebouwd. Het kostte me drie maanden, waarvan eentje voor de bouw van de romp. Ik denk dat ik elke fout die je kunt maken hier heb gemaakt, maar het was een nuttige zoektocht naar de mogelijkheden van het materiaal. De tekeningen staan online en kunnen gratis worden gedownload: http://nautarch.tamu.edu/shiplab/AbHoving.htm

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 61.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 62.jpg)

Het tweede project was de fluit die Witsen op een van de illustraties in zijn boek afbeeldt. Rene heeft daarbij een dikke vinger in de pap gehad. Over dit model is uitgebreid verslag gedaan in Nautical Research Journal, Das Logbuch, Scheepshistorie en natuurlijk op de site voor papierbouwers: papermodelers.com.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 63.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 64.jpg)

Vervolgens heb ik een aantal kleine scheepjes gemaakt zoals dit wijdschip. Dit type werd onder meer gebruikt als lichter en als ‘overzees veerschip’. Een vroege vorm van openbaar vervoer, waarmee mensen over de Zuiderzee werden gevaren. De tekening is opnieuw gebaseerd op Witsens boek en door de helaas overleden Cor Emke uitgewerkt.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 75.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 76.jpg)

Een ander type dat werd gebruikt voor het vervoer van personen was de kaag. Dit was gewoonlijk het type dat bemanningen en passagiers van en naar grote schepen brachten, die bij Texel voor anker lagen en daar bemand en bevracht werden omdat de weg naar Amsterdam te moeizaam en te duur was.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 67.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 68.jpg)

Een ander project, waarvan de forumleden hier het een ander hebben meegekregen is het ‘ghostship’, dat op 120 meter diepte in bijna gave staat op de bodem van de Oostzee is aangetroffen. Dank zij vier uur onderwateropnamen die mij ter beschikking stonden hebben Rene en Arjan met mij de vorm van de romp geconstrueerd. Dit is het resultaat:

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 69.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 70.jpg)

Weer een kleintje: een galjoot. Met Cor Emke zijn de tekeningen gemaakt naar een tekening in Het Scheepvaartmuseum. De galjoot was een vrachtschip, dat langzamerhand de ouderwetse boeier verving. Een veelzijdig scheepstype, waarvan Willem van de Velde er eentje ter beschikking stond om zeeslagen bij te wonen en af te beelden.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 71.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 72.jpg)

Hier een waterschip. Dat was een karakteristiek, zwaar gebouwd visserschip dat vooral op de Zuiderzee voer en zowel voor de vangst van haring, paling en andere zout- en zoetwatervissen werd gebruikt. De tekening is een 19de-eeuws exemplaar, vermoedelijk getekend door Glavimans.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 73.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 74.jpg)

Een smalschip verschilde niet veel van een wijdschip, alleen kon hij door de sluis bij Gouda en kon dus de ‘binnenduinse’ route volgen. Als het van noord naar zuid of omgekeerd moest. Dit exemplaar ligt in Lelystad te kijk in een glazen huis en staat als ‘overzees veerschip’ beschreven. Ik ben het met die naamgeving niet eens. Ik zie het als een smalschip, vanwege zijn vierkante vorm in doorsnede, die duidelijk is gemaakt om door een sluis of brug te kunnen. De overzeese types waren mijns inziens ronder van vorm. De tekening is gemaakt door Fred Hocker, de tegenwoordige baas van het Wasamuseum in Stockholm, destijds stagiaire in Lelystad.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 65.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 66.jpg)

Nog een project van René en mij. Ten behoeve van de geplande berging van het VOC schip Amsterdam, dat voor de kust van Hastings in het zand ligt, was er een 3D reconstructie van de romp nodig. Dat hebben we gedaan naar een originele tekening van Charles Bentam, de van origine Engelse scheepsbouwmeester van de Amsterdamse admiraliteit die in 1742 op verzoek van de Heeren XVII een nieuw type retourschip ontwierp (dat minder goed beviel dan algemeen werd aangenomen en waarschijnlijk gewoon een oud ontwerp voor een oorlogsschip is geweest). Het schip werd op zijn eerste reis wegens problemen met het roer op het strand van Hastings gezet, war het vrijwel meteen in het drijfzand wegzonk. Het was alleen de bedoeling een romp te maken, dus van tuigen is het nooit gekomen.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 77.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 78.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 79.jpg)

Een grapje: een ijszeiler uit het boek van Chapman: Architectura Navalis Mercatoria.  In 1 : 77 haast niet te doen.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 80.jpg)


Een ander plezierjacht uit hetzelfde boek: een boeierachig jacht.

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 81.jpg)

En nog eentje, een Heerenjacht:

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 82.jpg)


En verder heb ik nog wat onafgemaakte projecten liggen: een buis, een statenjacht, een 70 centimeter lange romp van een VOC retourschip van 160 voet, waarvan ik de tekeningen heb gereconstrueerd uit de Resoluties van de Heeren XVII van 1697. Die tekeningen vormen de eerste historisch betrouwbare weergave van een VOC schip uit die periode (die van de Prins Willem zijn afgeleid van een model, waarvan de juistheid discutabel is). Verder staat op stapel een project (weer in samenwerking met Rene en zijn geweldige beheersing van het programma Delftship),waarmee ik wil aantonen dat alle ontwerpen die zijn gebaseerd op de tekening in Het Scheepvaartmuseum van een pinas van 90 voeten getekend door Storck (en dan heb ik het natuurlijk over ‘die Fregatte Berlin’ en andere op die tekening gebaseerde modellen) volkomen fake en onmogelijk zijn. Die tekening is namaak, niet gemaakt door Storck, maar door een slimme grappenmaker. Het schip dat hij afbeeldt kan onmogelijk hebben gevaren en doet op geen enkele manier recht aan een 17de-eeuws fregat. Ik hoop daar binnenkort de bewijzen voor te kunnen leveren, eventueel ook op dit forum, waar de Berlin nog al eens voorbij komt. (Met excuses aan de nijvere bouwers die er een hoop uren in hebben gestoken.)

Daarmee beëindig ik deze topic, ik hoop dat een paar mensen er wat aan hebben gehad en geïnspireerd zijn geraakt ook eens zo’n simpel klusje te klaren. Ik zal nooit beweren dat mijn modellen volmaakt zijn, verre van dat, maar dat je best een leuk modelletje in elkaar kunt zetten van papier hoop ik hier wel te hebben aangetoond. Modelbouw in light-version. De enige eis die je aan dit werk kunt stellen is dat je het leuk moet vinden om te doen.

Nogmaals, investeren hoef je nauwelijks en de benodigde bouwtijd is zeer bescheiden, al is dat natuurlijk sterk afhankelijk van wat je ter beschikking hebt. Als pensionado heb ik gemakkelijk praten. ☺

Succes ermee!
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: amateur op augustus 18, 2017, 06:27:53 am
Hallo Ab,

Dank voor je uitvoerigebeschrijving (en dat overzicht van fraaie hollandse scheepjes)
Het begint bij mij ook flink te kriebelen, maar ik ben bang dat ik voorlopig geen tijd heb...
(Het argument geen ruimte voor al het gereedschap gaat bij dezemanier van bouwen niet op, dus dat maakt de kans dat ik het ga proberen wel groter)

Ben overigens wel benieuwd naar dat Berlin-verhaal. Tijdje terug was er op een duits forumiemand die het model wat meer in overeenstemming met bv Witsen wilde krijgen, maar dat paste van geen kanten: buitenka. En ligging van de dekken was vrijwel niet in overeenstemming te krijgen.

Jan
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 19, 2017, 06:30:33 am
Dank Jan.
Wat die Berlin betreft hou ik mijn kruit nog even droog. 'That's another story', en ik kom daar binnenkort nog wel op terug in een nieuw topic.
Ab
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: SuperSylvester op augustus 19, 2017, 10:49:14 am
Ik ben iig sprakeloos Ab :aplaus: Prachtig werk, en dat in nog geen 2 maanden tijd. Enig idee hoeveel uur dat het je gekost heeft? (het bouwen, zonder onderzoek)Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op augustus 19, 2017, 13:09:32 pm
Dank je wel voor het compliment.
Wat bedoel je met twee maanden? Zo goed ik me kan herinneren heeft deze hoeker me ruim drie weken gekost. De tijd die ik gemiddeld per dag zit te knoeien is zo'n vijf uur, dus reken maar op ongeveer 100 uur.
Een grove schatting natuurlijk,want vrouwlief wil af en toe ook wel een flinke fietstocht maken, dus er gaat nog wel wat af. Het eerste model, de pinas, kostte me wel drie maanden,maar toen moest ik ook nog uitvinden wat de beste materialen waren en waar ze te krijgen waren. Veel van dat soort informatie heb ik gejat van onze Oost-Europese vrienden. Met name in Polen staat de papierbouw op een ongelofelijk hoog peil. Daar durf ik me niet eens mee te vergelijken. Kijk maar eens op papermodelers.com en zoek naar een dame die Doris heet. Daar word je pas echt sprakeloos van.
Ab

[mod-mode] wie wil kijken.
http://www.papermodelers.com/forum/ships-watercraft/8615-my-shipyard-home.html
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: SuperSylvester op augustus 20, 2017, 06:13:37 am
Ai, vergeef mijn lompheid  :oops: Ik ga die Poolse site maar eens doorspitten  :P
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op oktober 14, 2017, 06:40:38 am
Ik had nog beloofd dat als ik betere foto's had van de hoeker, dat ik dan van me zou laten horen.
Nou, hierbij dan:

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 83.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 84.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 85.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 86.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 87.jpg)

Met natuurlijk het in een natuurlijke setting geplaatste afbeelding van een Hoeker, de zeilen drogende door Emiel:

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 88.jpg)

Verder heb ik onlangs een statenjachtje gefrutseld, waarvan hier wat beelden:

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 89.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 90.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 91.jpg)

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 92.jpg)

Met ook hier een magistraal ‘Gezicht op Dordrecht’ :-):

(http://modelships-beagle.eu/prentjes/Hoving/afb 93.jpg)

Groet,
Ab
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: amateur op oktober 17, 2017, 06:57:45 am
Mooi "frutselwerk"!
(Mooie foto's ook trouwens)

Van wat voor materiaal zijn de versieringen van dat statenjacht gemaakt?

Jan
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: tartane op oktober 17, 2017, 08:43:59 am
Graag zou ik die foto's waar ze in hun element staan als een groot schilderij in huis willen hebben. Het is een feest om naar te kijken!

Constant
Titel: Re: We maken een hoeker naar Chapman
Bericht door: stanley op oktober 25, 2017, 15:21:47 pm
Sorry voor mijn late reactie. Er lijkt weinig te doen op het forum tegenwoordig. :(

Jan: de versieringen zijn deels papier, deels kneedbaar staal van Bison. Ik ben bezig andere materialen te onderzoeken op bruikbaarheid. 5 minuten om een beeldje te maken is erg kort.

Constant: Misschien kan ik je binnenkort helpen. We gaan posters drukken die te bestellen zijn. Let op de volgende Scheepshistorie.