Beagle Scheepsmodelbouw

Bouwverslagen Houtbouw => Boten - Kits - Statisch * => Topic gestart door: amateur op december 31, 2013, 13:45:33 pm

Titel: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:45:33 pm
Tja, had ik eens wat gebouwd, had ik geen verslag meer om in te schrijven.
Had ik maar niet moeten zeggen dat ik in het vervolg alleen nog maar op MSW zou posten, dan had de admin het vorige verslag wellicht laten staan....

Ik zal eens kijken of ik nog wat bij elkaar gevonden krijg uit mijn eigen archief :)

Wordt vervolgd,

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:47:55 pm
Bericht door: amateur op mei 24, 2010, 20:14:24 pm

Een bouwverslag mag dit niet meer heten, ik ben al een jaartje of wat (sinds december 2000, om precies te zijn) bezig met de Prins Willem van Corel (ter verdediging: het werk heeft een jaartje of twee stil gelegen tussentijds)

(https://lh6.googleusercontent.com/-iOuv7eOSr6k/S-l_6Dzs7MI/AAAAAAAAA7Y/JMKTromcepE/s800/IMG_5041.JPG)

Inmiddels ben ik aanbeland bij de tuigage. Beagle schreef ergens: je bent na een dagje werken zo een eind verder, maar zo snel ben ik dus niet. Na een stuk of wat knoopjes heb ik het wel weer gehad, dus verwacht geen snelle ontwikkelingen  :wink:

 Ik kom ook voortdurend dingen tegen waarvan ik denk dat ik ze in een eerder stadium op had moeten lossen: zoals deze: de sjorringen van de boegspriet horen een veel kleinere touwdiameter te hebben dat Corel ze geeft: dus gaten te groot, dus gaten vullen.

(http://img710.imageshack.us/img710/2363/img5290r.jpg)

Ik vond de marsen van Corel ook niet mooi, dus die heb ik ook maar aangepast:
(https://lh3.googleusercontent.com/-pbWK_Pw9JVk/U4nrOQGgW5I/AAAAAAAABho/eEaJCz5FSIQ/s800/IMG_5051.JPG)

 En mijn knoopwerk van vandaag:
(https://lh5.googleusercontent.com/-T91jo7p66EU/U4nrqeSShkI/AAAAAAAABh0/6hrtYsoheEk/s640/IMG_5242.JPG)(https://lh6.googleusercontent.com/-fcW_tbWqrJk/U4nrq3ZZMmI/AAAAAAAABh4/RYPa_a-Qwyg/s640/IMG_5243.JPG)

 Nou ja, om eerlijk te zijn: het werk van gisteren. Vandaag stond het schip met de boeg de andere kant op, en deed ik dus de bakboordzijde. Ik wordt er een beetje ongeduldig van: het aantal knoopjes en touwtjes is onnoemelijk groot, en de touwtjes tamelijk klein (dun): per blok worden er drie bindsels om de wanttouwen gezet: een vertikaal in de kruising, en twee horzontaal daar boven en dat doe ik met een dun soort machinegaren (Gutermann, omdat die de  passende kleur hadden. Beetje dikker zou lekkerder werken, maar dit is eigenlijk al te dik). Even voor de schaal: de jufferblokken zijn 3mm in doorsnee, de wanttouwen 0.5 mm, en de lanyards (oeps, hoe heten die dingen in het nederlands ook al weer....) 0.25 mm. Ik ben voorlopig dus nog niet klaar.

De kwaliteit van het touw (Amati) valt me een beetje tegen: de 0.5 mm versie pluist enorm. Niet zo van de rol, maar wel na kleuren (beits op waterbasis). Mijn was krijgt die pluizen wel even glad, maar nadat de terpentijn er helemaal uit verdampt is, begint het pluizen toch weer opnieuw.
Misschien andere was gaan gebuiken  :-\  (of geen macro-foto's meer laten zien :wink:)

Volgend weekeinde misschien weer een paar wanttouwen  :azn:
 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:49:57 pm
(reacties heb ik niet meer, dus ik kan alleen mijn eigen spul terugplakken :)

Citaat
PS Je wanttouwen, hun dikte , lijkt mij zo dun ....... wat is de schaal van je schip.?
 Volgens Van Ijk:
 Grote want  is touw van  8" omtrek.
 Fokkewant  is touw van  7"  omtrek
 Besaanwant is touw van  5" Omtrek

 Het taliewant - de spantouwtjes zijn 3 " omtrek
 en  het puttingwant is touw van  2" omtrek


 Ja, en toch kom ik op deze diktes uit. Ik beroep me daarbij op Andersson (the rigging of ships): Hij stelt dat de grote stag 1/6 van de mastdikte is, het fokkewant 2/5 van de stagdikte, en het grootwant 1/2 van de stagdikte. Ik zit met 0.8 en 1.0 resp daar dus nog boven.

Overigens: als ik de maatvoering van Hoving tav Jacht Heemskerk opschaal (106 vs 160 voet) kom ik ook globaal op deze diktes uit. Dik wijkt ook niet heel veel af van deze diktes (ja ik weet iedereen schrijft alles van elkaar over), en ook de verstaging van de Batavia komt in deze buurt uit. (op onderdelen zelfs nog een stukje minder zwaar uitgevoerd):


Citaat van: bataviawerf (kenniscentrum, verstaging)

De verschillende bronnen lijken dus wat betreft het grote want redelijk met elkaar in overeenstemming. Een dikte van 7,5 duim, wat overeenkomt met een diameter van 60 mm, lijkt voor de Batavia een goede keuze. Wat de grote stag betreft liggen de waarden tussen I5 en 18 duim. Gekozen is uiteindelijk voor een dikte van 17 duim of 144 mm. We willen nog opmerken dat diktes in duimen altijd omtrekmaten zijn; diktes in cm en mm zijn diametermaten. In de 17de eeuw waren alleen de eerste in gebruik, tegenwoordig vooral de laatste. Een vuistregel, die ook gehanteerd wordt door de tuigmeester van de Batavia, zegt dat 1 duim omtrek gelijk staat met 8 mm diameter. Deze waarden lijken ook heel redelijk bij vergelijking met een lijstje met gegevens over touwwerk in her pakhuis te Batavia op 9-10-1628. Daar waren o.a. in voorraad : 10 stagen van 12 tot 18 duim en 100 stuks staande want van 5 tot 7 duim. Omdat de Batavia één van de grotere schepen uit die periode was zal het grootste daar op voorkomende want ongeveer overeen moeten komen met her dikste touwwerk van dat soort dat in Indië in reserve was.


Maar je hebt gelijk het lijkt allemaal wat aan de dunne kant ten opzichte van Van IJk. (Maar die volg ik alleen maar als het zo uitkomt, net zoals sommige anderen op dit forum :wink: ) Een en ander oogt overigens niet verkeerd op het model (net zoals het ook niet verkeerd oogt op het model dat Ketting maakte, uitgaande van de door hem gegeven maatvoering).

Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:51:55 pm
 Nog een keer naar aanleiding van de diameter van het touwwerk:
 8" is ongeveer 8*2.5cm = 20 cm omtrek. Dat komt overeen met een diameter van 20/3.1415 = 6.4 cm. Op een schaal van 1:100 is dat dus 0.6 mm. Dus zit ik met een grootwant van 1.0 mm behoorlijk aan de zware kant, ook vergeleken met Van IJk.
 (Corel gelooft het zelf ook niet, en gebruikt voor het grootwant 1.2 mm (en levert iets mee dat zelfs dikker is dan dat)

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:52:42 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op juni 02, 2010, 11:49:49 am

Kleine update: de "strop" voor de grote stag. Was nog een heel gedoe om hem zo te krijgen.
 Het hekje boven op het schot moest een klein beetje geopereerd worden om de stag er op deze manier door heen te krijgen. (Nergens op de tekening kon ik vinden of Corel hem er overheen, of er onder door wil hebben.)
(http://img156.imageshack.us/img156/93/img5291e.jpg)
 En het kleden van dat ding ging ook niet helemaal zonder probleempjes. Min oude speelgoedvoorraad kwam daarbij wonderwel van pas  :smiley::

(http://img295.imageshack.us/img295/2422/img5060.jpg)

 Terzijde: Prins Willem doet het zonder schegknie. De stag zit dus gewoon onder de boegspriet door. Dat is 'tegen de regels van Nicolaes en Cornelis', maar wel in overeenstemming met het originele model zoals Herman (Ketting) het laat zien. :huh:

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:53:37 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: beagle op juni 03, 2010, 08:53:02 am

mooi opgelost .

 en ....  een van de weinige modelschepen die ik al gezien heb die hun stagen met "serving" hebben afgewerkt.   Goed gedaan
  Jan vertel me eens waarom je wel de stagen met " serving" afwerkt , maar dat  de hoofdtouwen van het zijwant niet hebt voorzien van serving....
(https://lh3.googleusercontent.com/-pbWK_Pw9JVk/U4nrOQGgW5I/AAAAAAAABho/eEaJCz5FSIQ/s400/IMG_5051.JPG)

 als je het met het ene soort  touw doet, moet het ook met het andere !!!


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op juni 03, 2010, 09:10:01 am

Erik, je bent voorspelbaar aan het worden: Die vraag zag ik aankomen. :green
 Ik heb er zelf ook heel lang over gedacht om het inderdaad wel te doen.
 Uiteindelijk heb ik besloten om de serving alleen bij de stagen toe te passen.
 De belangrijkste reden daarvoor is dat de maatvoering van de masttoppen niet helemaal op orde is, waardoor er relatief weinig ruimte is om de stagen tussen de mast door de krijgen. (ook de doorvoer door de marsen is een beetje krap bemeten).
 Serving op de stagen zou inderdaad heel mooi geweest zijn, maar het zou de dikte van de wantstagen zover vergroot hebben dat eea niet meer netjes zou passen. Heb er dus na lang aarzelen van afgezien.
 (Ben overigens wel weer begonnen te twijfelen toen ik zag dat het bij de stag wel heel wat uitmaakt in het aanzien van eea....)

 Wat betreft je opmerking: als je met het ene doet, moet je ook met het andere: als je op de batavia kijkt, zul je zien dat ze vrijwel alles, maar dan ook alles een extra laagje gegeven hebben: stagen, wanten (allemaal, en over de volle lengte), stroppen voor de blokken, oogsplitsen, zeg maar: alles.
 Dat ga ik op 1:100 toch niet voor elkaar boksen. Dus beperking tot stagen (en dan niet eens over de volle lengte, maar alleen het bovendeel om de mast, tot ongeveer net voorbij waar de muis zit.

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:54:28 pm
Citaat van: SuperSylvester op juni 04, 2010, 14:49:09 pm


Leuk tooltje heb je daar gebouwd, heb je toevallig geen filmpje van de werking?

 Mooi gedaan.

 Jack


 Nee, ik vind mezelf al een hele pief dat ik een digitaal fototoestel heb en dat ik de foto's geupload krijg :wink:
 Maar de werking is vrij simpel: het motortje staat in een heel lage versnelling, waardoor het asje van de motor (en het tegenoverliggende asje in een vrij laag tempo in dezelfde richting draaien.
 Het te kleden touw wordt vastgezet op het asje (ik gebruikte gewoon een knijpertje)
 het garen wordt met een knoopje op het touw vastgemaakt
 motortje wordt gestart, en het garen wordt met de hand geleid zodat het mooi sluitend om het touw komt te liggen.
 aan het eind wordt het garen met een knoopje vastgezet (en het eindje heb ik teruggestioken onder het garen om te voorkomen dat het knoopje los zou raken.

 Machientje is alleen geschikt voor korte eindjes (want anders past het touw niet meer tussen de 'centers' ). Bij langere eindjes wordt ook de spanning een probleempje: de knijpertjes knijpen niet niet hard genoeg om het touw echt op een nette spanning te houden.

 Laat maar zeggen: een beta-versie.
 verbeterpunten: met knijpertjes ligt het touw net niet precies op de hartlijn van de as
 touw blijft niet netjes op spanning
 langere einden zijn niet echt makkelijk te realiseren.

 Maar: ik gebruik het toch alleen maar voor de twee grote stagen, dus voor mij zou dit wel eens de definiteive versie kunnen blijven  :wink:


 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:55:03 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op augustus 18, 2010, 11:21:39 am

In de tijd dat ik eenknoopje leg, bouwt dirk een heel schip, maar goed....
 Om te laten zien dat ik ook nog wel eens wat doe een paar fotootjes van mijn gebrek aan voortgang.

 Allereerst de muis op de fokkestag:
(http://lh3.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TGufCYUCR0I/AAAAAAAAAQg/FbBiVGFFPEU/s800/IMG_5301.JPG)
 Beetje lastig om je de maat voor te stellen mnisschien: geweven met een 0.25 mm draad, totale lengte ca 8mm.

 Die is dus bedoeld om de stag mee vast te zetten aan de bovenzijde:

(http://lh4.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TGufGyH1iYI/AAAAAAAAAQs/sS1_eJcPpCE/s800/IMG_5873.JPG)

 De onderzijde wordt op spanning gezet met een paar flinke blokken:
 (http://lh5.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TGufI3xWAdI/AAAAAAAAAQw/uRkqiQzHfV0/s800/IMG_5874.JPG)

 En ja, het feit dat de stag er o[p zit, betekent ook dat alle wantstagen er op staan (maar daar had ik even geen fraai fotootje van. Op deze foto zie je alleen de 'drukte' om de masttop heen.
(http://lh4.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TGufJtL-QxI/AAAAAAAAAQ0/TqC8J5fP5TE/s800/IMG_5875.JPG)

 En voordat er iemand roept dat de stengereep dubbel uitgevoerd moet worden: ja dat weet ik, maar daar was echt geen ruimte voor: ik vond het al heel wat dat ik een enkele reep van het ezelshoofd door de steng heen kreeg en weer omhoog. Corels maatvoering is niet echt ingesteld op een nederlandse manier van tuigen  :sad:

 En nu dus hetzelfde spelletje (in hetzelfde tempo) voor de grote mast.

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:56:09 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: beagle op augustus 18, 2010, 23:02:05 pm

ik heb eens even een info vraagje.
 Jan jij schreef : " Beetje lastig om je de maat voor te stellen misschien: geweven met een 0.25 mm draad, "

 nu ben ik al lang aan het zoeken maar het kleinste garen dat ik kan vinden is een n° 100  en dat is een diameter van 0,6 mm.
 dus ik stel mij twee vragen.
 1) welk garen nummer heb jij gevonden of gebruikt, voor die  0,25 mm. .
 2) hoe meet jij dat je garen 0,25 mm. diameter is?


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: luc op augustus 19, 2010, 00:06:40 am

ik vermoed polyester naaigaren van 0.25mm . en op 0.25mm zie je toch niet of het links of rechts gedraaid is.


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op augustus 19, 2010, 09:31:26 am

Luc zit er heel dichty bij:
 Ik gebruik de standaarddiktes polyester (?) draad van Amati: 0.25, 0.5, 1.0, 1.3 mm. Als ik zie hoe het zich gedraagd bij twijnen: alles is rechtsgedraaid. (behalve mijn fokke en grootstag, want die worden geslagen van touwen 1.0 en 1.3 mm.
 Voor mijn 'seizings' op het normale touwwerk gebruik ik naaimachine-garen. (je kent ze wel, die van Gutermann) De seizings op de grote stagen gaan van 0.5 mm draad. die op de stengestangen zullen van 0.25 gaan.

 Wat betreft de dikte: Amati claimt 0.25, maar in werkelijkheid zit het in de buurt van 0.3: als ik een flink aantal slagen om een rond stokje leg, en vervolgens meet, heb ik 10 slagen nodig voor plm 3 mm breedte.

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:57:13 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: beagle op augustus 20, 2010, 09:27:26 am

bedankt voor de uitleg.  Die amati dingens bgebruik ik gelukkig niet.

 even terug naar de PW.
 Op een foto zie ik dat je de masthoofden zwart hebt gemaakt maar dat je ook de marsen helemaal zwart hebt geschilderd?
 Ik dacht dat bij marsen het enkel de scheenbanden aan de buitenkant waren die geschilderd-geteerd werden..


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op augustus 20, 2010, 09:29:40 am

Die marsen...
 Ja, ergens had ik gelezen dat ze zwart moesten zijn (misschien wel gewoon in de bouwhandleiding van Corel).
 Ik zal thuis eens even zoeken of ik een referentie kan vinden.

 Jan


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: beagle op augustus 20, 2010, 10:13:01 am

doe maar rustig aan in het opzoeken...

 Ik lees het maandag dan wel....
 prettig W.E


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op augustus 20, 2010, 18:16:59 pm

Hallo Erik,

 Ik ben even de boeken ingegaan.
 Dik schrijft: alles tussen hommer en ezelshoofd zwart, inclusief de marsen
 Ketting schrijft niets, maar laat in zijn model van PW dezelfde situatie zien als die Dik beschrijft.
 Hoving schrijft ook niets,maar ook hij laat op zijn modellen de situatie zien die Dik beschrijft, maar dan wel met een scheenrand die in een donkerrood/bruine kleur geschilderd is. (dezelfde kleur die hij gebruikt om de zijkanten van de ezelshoofden te kleuren).

 Maar geen van deze jongens geeft een literatuurverwijzing waar ze hun kleuren op baseren....

 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:57:46 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op augustus 30, 2010, 14:55:47 pm

Ik heb een probleempje.....
 Ik heb de grote mast vastgezet, en naar nu blijkt klopte mijn hoekmeting bij het vastzetten van de marsen niet...
 Ofwel: de fokkemars staat min of meer horzontaal (in ieder geval binnen mijn marges), de grote mars helt een beetje achterover. (best wel flink eigenlijk: voor en achterrand scheelt een milimeter, op een totale lengte van de maars van 5cm).
 Tja, mijn vrouw zegt "niemand die het weet', maar ik zie het toch echt, en iedere keer dat ik er naar kijk wordt die afwijking groter.......

 Ik weet terugdenkend ook wel waar het fout ging: hommers afgetekend op de Corel tekening,
 masthelling op de Ketting tekening (wie zei dat nou ooit over twee tekeningen doorelkaar gebruiken :wink:).
 Maar wat nu te doen: mast zit vast, mars zit heel erg vast....

 Gelukkig is het nog geen weekeinde, maar gewoon theepauze op mijn werk....

 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:58:22 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op september 08, 2010, 18:53:16 pm

Twee weken verder, bijna niets gedaan.....
(http://lh6.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TIedmMEiUaI/AAAAAAAAASg/g2n_ytxklbU/s800/IMG_5888.JPG)

(http://lh3.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TIee-AbbWqI/AAAAAAAAASw/yyawOur05wE/s800/IMG_5890.JPG)
 (m'n flitser wilde niet zo goed, dus foto is beetje onderbelicht)
 Na een poosje kijken naar deze foto vile me opeens iets op: die ongekluerde draad van .75 mm ziet er wat raar uit. Dat komt omdat het geen net geslagen touw is: het is een twee-strengs touw in plaats van een driestrengs touw. Valt van afstand niet op, maar nadat je het in de was gezet hebt en van dicht bijbekijkt.....
 Maar goed, ik was een paar posts eerder al tot een conclusie gekomen tav gekocht touw  :wink:

 Ik aarzel nog over het puttingwant: de onderste bindsels zitten niet netjes op een rij: er zit wel een volle milimeter tussen in hoogte tussen de tweede en de vierde. Misschien een beetje overdoen (opschuiven is geen optie: er zit al lijm op)

 En een beginnetje voor de wanten van de grote mast.
(http://lh3.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TIee_MMndpI/AAAAAAAAATU/pNbNIo2ZFvs/s800/IMG_5891.JPG)
 Fotokwaliteit is bedroevend, maar dat kwam omdat ik er net voor uploaden achter kwam dat de flitser bij deze foto helemaal niets had gedaan. De belichting is dus vooral het werk van een foto-edit (met een vreselijke resolutie tot gevolg). Ik maak wel eens een keer een nieuwe foto.

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:58:45 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: beagle op september 08, 2010, 22:22:53 pm

Jan.. heb je niet een beetje te veel wanttouwen..
 Ik tel er zo'n 10 voor  je gtote mast....   moeten daar geen 2 van voorzien zijn voor de steng pardoenen.. en dat je dus maar 8 of 7 wantouwen hebt.

 Verder lijkt het mij dat de afstand tussen de jufferblokken veel te groot is.
  Jufferblokken met touw raken elkaar bijna in werkelijkheid...


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op september 08, 2010, 23:11:14 pm

Die wanttouwen klopt echt: Ketting geeft er 10 en 9 voor de fokkemast.
 Corel geeft er 9 en 8. Hollanders deden er veel meer op dan de engelsen (en ook meer dan ze zelf later deden) Tel volgende week maar eens bij de Batavia.  :wink:
 Wat betreft de afstand van die juffers. Daar heb je een punt, maar het is niet wat jij denkt: de afstand klopt, maar de juffers zijn te klein: die hadden 6 mm moeten zijn, en het is maar 5....

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:59:08 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: SuperSylvester op september 08, 2010, 23:12:16 pm

Jan, je gaat misschien niet al te snel maar ik vind je touwwerk kwijlerig goed  :afro:

 @Erik, sorry dat ik weeeeer met de Batavia kom aanzetten maar daar zitten de jufferblokken toch redelijk ver uit elkaar

(http://www.modelbrouwers.nl/albums/coppermine/albums/userpics/11418/Jufferblokken_Batavia.jpg)

 Jack
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 13:59:33 pm


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op september 09, 2010, 09:23:09 am

@ Jack: dank. Maar zo zit ik dus ook kwijlend naar jouw schip te kijken.

 De maatvoering op de Batavia was voor mij ook de reden om niet aan de zelfmaak of de extra dure blokjes te gaan.
 Wat betreft die 10 wanttouwen op de grote mast: ook daar zie Batavia: Jack geeft foto van Fok, en die heeft er 9. Grote mast heeft er een meer. Witsen tekent er voor zijn pinas zelfs 14 op de grote mast. Dan kan 10 best nog wel...
 Waar de Batavia zwaar afwijkt van de gangbare teksten/plaatjes is de plaatsing van de takels: die zitten niet op de rusten, maar die zijn vastgehaakt aan een ring op het dek.
 Waar ik bij Batavia ook altijd wat moeite mee heb is het ijzerwerk aan de rusten: dat lijkt niet op de gangbare afbeeldingen: lange schakel met aande onderkant zo'n 'opsluitschakel' en bovenaan een blok dat ofwel vast zit door de klange schaken heen, dan wel ingehaakt zit in een oog. Ik heb geen idee waar de smid van de Batavia dit model vandaan heeft gehaald

 Prins Willem krijgt per mast nog twee paar bakstagen/pardoenen, maar die lopen niet naar de rusten, die zitten met een oogbout in de bovenste berghouten verankerd. (ergens ter hoogte van de gilling, in mijn laatste foto kun je nog net zien waar hij ongeveer uit moet komen: er zit een touw met een knijpertje rechts onder in beeld.) Ook dat is conform Ketting/Hoving/Anderson. Ook daar paklten ze bij Batavia weer een middenweg: de stengebakstag zit op de rust, die van de bramsteng zit op het berghout. (en wat dat andere ding op het berghout is, daar kon ik even niets van terugvinden. Touwen nalopen op laag-resolutie foto's valt niet mee :-)
(http://lh4.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/S-6QeKjpv7I/AAAAAAAAAN0/q0RyQXEM07o/s600/IMG_5152.JPG)

 
 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:00:33 pm

Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: beagle op september 09, 2010, 09:59:33 am

ik weet wel dat je de batavia als ref neemt;
 doch als ik even de eigentijdse regeltjes neem
 dan zou het wanttouw een omtrek meten hebben van  8 duim of een diameter van 2,5 duim  = +/- 5 cm.

 en dan is de diameter van het jufferblok 15 "  ofte +/- 40 cm.

 en als ik dan de foto's bekijk van de batavia heb ik toch sterk de indruk dat de  wanttouwen en de jufferblokken  veel smaller. kleiner zijn.


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: beagle op september 09, 2010, 10:08:06 am

Als witsen of ketting  10 wandtouwen opgeven dan zal het wel  juist zijn.  Daar ga ik dan niet over redetwisten.
 Toch heb ik de visuele impressie dat jouw wanttouwen te veel gespreid zijn t.o.v.; van de afbeeldingen en de foto's van de eigentijdse modellen. De hoek in zien tussen eerste en laatste wanttouw is veel kleiner  dan op jouw PW.

 Kijk ik naar jouw model en trek een denkbeeldige lijn van het eerste jufferblok aan BB en het eerste jufferblok aan SB  dan moet die denkbeeldige lijn door het middenpunt van de mast gaan.  Bij de batavia zie je dat ook duidelijk. doch op jouw PW heb ik de indruk dat die denkbeeldige lijn achter de mast ligt. ( Kan zijn dat het juist is door perspectief van foto)


 Algemeen heb ik een visuele indruk dat er iets niet juist is. Tot heden hebben mijn ogen en mijn perspectief perceptie me nog nooit bedrogen  dus ...


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op september 09, 2010, 10:17:06 amCitaat van: beagle op september 09, 2010, 10:08:06 am


Als witsen of ketting  10 wandtouwen opgeven dan zal het wel  juist zijn.  Daar ga ik dan niet over redetwisten.
 Toch heb ik de visuele impressie dat jouw wanttouwen te veel gespreid zijn t.o.v.; van de afbeeldingen en de foto's van de eigentijdse modellen. De hoek in zien tussen eerste en laatste wanttouw is veel kleiner  dan op jouw PW.

 Kijk ik naar jouw model en trek een denkbeeldige lijn van het eerste jufferblok aan BB en het eerste jufferblok aan SB  dan moet die denkbeeldige lijn door het middenpunt van de mast gaan.  Bij de batavia zie je dat ook duidelijk. doch op jouw PW heb ik de indruk dat die denkbeeldige lijn achter de mast ligt. ( Kan zijn dat het juist is door perspectief van foto)


 Algemeen heb ik een visuele indruk dat er iets niet juist is. Tot heden hebben mijn ogen en mijn perspectief perceptie me nog nooit bedrogen  dus ...


 Hoi Erik,
 Niets mis met jouw ogen: de lijn ligt bij de grote mast iets achter de mast. Ik heb daarin Ketting gevolg, die tekent hem ook net achter de mast. Maar ik heb in de maatvoering van het want de tekening van Ketting gevolgd (juist omdat Corel apert onjuist is), en ik wilde me daar verder ook maar aan gaan houden. Dus wat je nu ook nog opmerkt over (on)juistheid van een en ander: ik zal het lezen, van een commentaar voorzien, maar me vervolgens houden aan mijn tekening. Ik zal eens een keer een foto van de tekening plaatsen. Dan weet je waar je je op voor meot bereiden :-)


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op september 09, 2010, 10:24:34 am

Het verschil in die hoeken zit hem er in dat de mast een 5 graden achterover valt. ketting zet de voorste wanttouw net achter de loodlijn vanuit de mars, bij Batavia hebben ze hem op de mastvoet gezet. Het gevolg is dat bij Ketting alles een eindje verder naar achter staat dan bij Batavia.
 (http://lh6.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TIihBH4pQWI/AAAAAAAAATs/F2MWITbFzC8/s640/pw_004.jpg)
 (Overigens staat bij Dik het voorste hoofdtouw ook net een fractie achter de mast, maar omdat de mast niet ze sterk valt, valt het daar niet zo op. Net zo bij de Emke/Hoving tekening van de ZP.)

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:01:27 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op september 09, 2010, 15:20:27 pm

En nog een geplukt uit Dirks verhaal over een pinas;
(http://i37.tinypic.com/fk9u1j.jpg)
 Ook daar zie je dat het voorste span wanttouwen ruim achter de grote mast valt.
 (Maar dan weer wel voor de masttop....)

 Jan


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: beagle op september 09, 2010, 15:38:05 pm

dat is dan het verschil tussen theorie, de tekeningen, de teksten en het zeiltechnische.

 Bekijk ik het zuiver zeiltechnisch.
 Een dwarsgetuigd schip moet ongeveer tot halve wind kunnen varen. ( ttz de werkelijke wind komt dan dwars op het schip (90° t.o.v de scheepsas). Trek daar de zeilinvalshoek af , bij ideaal getrimde zeilen  ( 20-22°)  en dan nog eens de hoek van de schijnbare wind. ( hangt af van de snelheid van het schip ( 5-10°)  en je zit al wel snel met een hoek die je ra moet maken met de scheepsas van  +/-70°.  Tegenwoordige dwarsschepen zoals de Mir - Europe  etc.  slagen erin een dwarshoek van 80° te maken.
 Met de ra's minder dan 60 ° konden ze dan vroeger amper juist voor de wind zeilen en hadden ze o.a. ook bijna nooit de oversteek naar Australie kunnen maken op de "Roaring 40" Dus ik veronderstel dat men toen ook wel ongeveer 60° ra hoek kon halen.


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op september 09, 2010, 15:44:18 pm

Ter hoogte van het draaipunt van de ra liggen mast en voorste span touwen vrijwel in een vlak.
 Kortom: zeiltechnisch zou die Corel versie van PW uitsluitend voor de wind kunnen zeilen in een rechte lijn....
 Er staat inderdaad ergens genoteerd dat het een slechte zeiler was, maar dat het zo erg was  :grin:
 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:03:15 pm
 Bericht door: amateur op september 10, 2010, 16:46:50 pm

Maar dan nu weer naar het model. De beloofde foto waarop de stand van de wanttouwen beter te zien is. Heb geprobeerd om ter hoogte van de grote mast haaks op de rom te fotograferen zodat vergelijking met de ketting-tekening mogelijk is. Het voorste span wanttouwen staant net achter de grote mast op de rust (vergelijkbaar met de tekening van Ketting). De aftsand van de touwen volgt niet helemaal de ketting-variant, omdat de plaatsing van de ronde geschutspoorten niet conform de ketting-tekening is.

 Jan

(http://lh5.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TIpEOaaxUMI/AAAAAAAAAUA/btq-uTpmfiI/s640/IMG_5895_a.jpg)
(http://lh6.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TIihBH4pQWI/AAAAAAAAATs/F2MWITbFzC8/s640/pw_004.jpg)


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:03:49 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: wim500 op september 10, 2010, 17:33:55 pm

Jan, met mijn lekenoog kijkend krijg ik de indruk dat het want van je model meer naar rechts zit dan op de tekening.


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op september 10, 2010, 17:44:19 pm

Jongens, jongens, wat zijn jullie toch wantrouwend en ongelovig.
 Als ik een lijn trek tussen de beide voorste wanttouwen (daar waar ze op de rust vast zitten), dan loopt die lijn precies achter de mast langs (net nog gecontroleerd met een touwje  :wink:)
 Bij de tekening van Ketting valt het hele jufferblok achter de mast. mijn voorste span zit dus ongeveer 2.5 mm verder naar voren dan Ketting tekent (namelijk het halve jufferblok).

 Dat achterste snap zit bij Ketting gemonteerd net onder de gilling. En dat is dus ook de plek waar hij bij mij zit. Verstorende factor in deze is de plaats van de achterste ronde poort. Die is door Corel een flink stuk naar voren geplaatst ten opzichte van het model in het Rijksmuseum. (vergelijk het maar met de positie van de achterste geschutspoort op het verdek: daar volgde ik Ketting.
 Als er dus al een afwijking is tov Ketting, is het de lengte van de rust, die loopt bij Ketting nog door achter het achterse wanttouw, en bij mij houdt hij al eerder op....

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:04:14 pm
Spreeworst heet dat ding.
 Als je goed kijkt op mijn foto, zie je hem in het fokkewant al zitten.
 Voor de grote mast komt dat er ook nog in, maar dat gaat makkelijker als eerst alle wanttouwen er in zitten. Die spreeworsten maken wel dat het opspannen van het want eenbeetje lastig wordt: als je de spanning op het achterste touw te hoog maakt, trekt die recht. Daardoor duwt hij alle andere touwen naar voren. Beetje zoeken naar de optimale spanning dus.
 In het echt waren het geklede touen, maar omdat ze nog al wat spanning te verwerken krijgen
 (en dan geen trekspanning, maar juist de andere kant op), heb ik ze van een 0.5 mm meesingdraadje gemaakt, keurig gekleed met de beruchte guttermann, en je ziet er (bijna) niets meer van dat het geen touw is. (twee pagina's terug zie je dat ding voor de fok in wording, daar zie je goed dat het messingdraad is)

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:04:30 pm

Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op januari 03, 2011, 11:55:32 am

De productie van een hele kerstvakantie  :(.....

(http://lh4.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TSGTttOQrNI/AAAAAAAAAVc/6KCR6GZtZjA/s800/img_6055_454.jpg)

 Mocht je denken: dat zag ik al eerder: dat klopt, maar dat was de fokkemars, dit is de grote mars.

 Het schiet niet zo op.....
 Maar ja, dit marsklusje was in totaal 20 knopen voor de spreeworsten, en 3 'seizings' voor elk van die 10 puttingwanten.
 Ik maak ze inmiddels bijna met mijn ogen dicht, maar helaas nog steeds niet snel.....

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:04:48 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op januari 03, 2011, 12:32:53 pm

En daarna alle losse eindjes afknippen valt ook niet altijd mee: ik knip ook wel eens een knoopje door: kan ik het nog een keer doen  om extra ervaring op te doen :wink:
 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:06:41 pm

Citaat
Citaat

Mocht je denken: dat zag ik al eerder: dat klopt, maar dat was de fokkemars, dit is de grote mars.

Wel, je kunt iig goed voorspellen. Was idd mijn 1ste reaktie  :D

 Je maakt het voor mij erg leerzaam met al die benamingen, daar ga ik straks zeker mijn voordeel
 mee doen.

 Een totaalplaatje van het schip zou ik ook niet zo heel erg vinden  :wink: :wink:

 Jack


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op januari 05, 2011, 12:22:44 pm

Speciaal voor Jack:
(http://lh6.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TSRRKfYACzI/AAAAAAAAAWE/ghbiJgHNlzk/s640/IMG_6061_2.jpg)
 Het valt niet mee een totaalplaatje te schieten waar ook nog iets op te zien is.....

 enne...
 Niet om jullie jaloers te maken, maar de kerstman is langs geweest (gelukkig hoefde ik niet zelf te betalen :mrgreen:) Die dikkerd onderop is onze vriend Nicolaes.


(http://lh5.ggpht.com/_P0pIPXYOpN0/TSRRJVcjRYI/AAAAAAAAAWA/Y5lrrzkVo0U/s640/IMG_6058.JPG)

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:09:49 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op maart 05, 2011, 19:57:13 pm


 Maar naast dat ik heel Dik een keer doorgegaan ben (en Hoving) omdat Erik zo graag wil weten aan welke korvijnnagel hij z'n touwtjes moet knopen, heb ik zelf ook nog wat gedaan....
 Het werk van een zaterdagmiddag: ik had vijf keer nodig voordat het ding een beetje naar behoren zat.
 Misschien laat ik hem zo, misschien morgen nog een zesde keer  :?

(http://lh3.googleusercontent.com/_P0pIPXYOpN0/TXKEsoCSEKI/AAAAAAAAAhw/87B1msSRyPg/s640/IMG_6063.JPG)

 Op naar het volgende knoopje.

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:10:26 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op maart 06, 2011, 15:08:49 pm

(http://lh4.googleusercontent.com/_P0pIPXYOpN0/TXOR2nBiEmI/AAAAAAAAAms/BJn_NGBb744/s640/IMG_6087.JPG)

 En het werk van de afgeklopen twee weekeinden, maar nu netjes afgeknipt.
 Ik wacht met smart op een beetje aangename buitentemperatuur: ik ben door mijn gekleurde touw heen, moet dus een paar meter in een potje beits stoppen, en dat mag ik niet binnen aan de huiskamertafel doen  :)

 En volstrekt niet informatief, maar ik vind vioolblokken zo mooi  :D

(http://lh5.googleusercontent.com/_P0pIPXYOpN0/TXOR4cOIDsI/AAAAAAAAAms/Nq1Dkrmtvro/s640/IMG_6088.JPG)

 Voor de geinteresseerden: bovenblok voor de talie van de pardoen van de fokkemast (die naar de top van de steng, aan stuurboord). Blokje is 7 mm lang
 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:10:56 pm

Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amazone op maart 06, 2011, 16:23:32 pm

mooi jan maar is dat nu stof dat op je touwen ligt ?  het heeft een aparte kleur  zo op de foto te zien.


Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op maart 06, 2011, 16:48:03 pm

Dat kleurtje is het gevolg van een foto maken onder een gewone lamp, met eenmacro-lens zonder flitser. Dan kleurt het flink richting geel/oranje...

 Wat ze ziet is een heel klein beetje 'pluisvorming' op het touw. Ik heb het gekleurd, daarna in de was gezet. Als ik het nu iets te vaak door een blokje heen haal, dan beginnen de buitenste vezeltjes een heel klein beetje omhoog te staan. Valt met het blote ook niet zo op, maar onder die macro-lens lijkt het nog al dramatisch.

 En ja, als je ergens een tienjaren project van maakt, dan komt er her en der wel wat stof te liggen  :D

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:11:26 pm
Titel: Re: Prins Willem
 Bericht door: amateur op maart 06, 2011, 22:13:10 pm

De knutsel van vanavond: Fokkebramstengstag

(http://lh4.googleusercontent.com/_P0pIPXYOpN0/TXP4OeF_73I/AAAAAAAAAis/5pl_VSm1bL8/s640/IMG_6090.JPG)

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:12:11 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: amateur op mei 21, 2011, 17:39:44 pm

Het is niet veel werk, maar psychologisch een grote stap:
 PW is nu eindelijk een driemaster:

(https://lh3.googleusercontent.com/_P0pIPXYOpN0/TdfcWQo-4aI/AAAAAAAAAoA/5T4zfThxFMo/s800/IMG_6578.JPG)

 Ik heb nog wel heel veel te doen, en in dit tempo denk ik dat ik zo ter hoogte van mijn pensioen (over een jaartje of 25) een heel eind ben  :mrgreen:

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:13:00 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: amateur op juni 02, 2011, 11:31:25 am

Ik begrijp dat ik naar de motteballen moet met mijn tempo  :mrgreen:

 De ellende is: ht op spanning brengen van wanbttouwen laat zich op een foto niet zo vangen.
 Dan krijg je dus dit soort plaatjes van knoopjes in talrepen, en vastgezette takels.
(https://lh4.googleusercontent.com/-dsMqAgJXXXg/TedYAtzaMqI/AAAAAAAAApM/BmvknrQoQvw/s800/IMG_6582.JPG)
 (Volgende maand de andere kant  :mrgreen:)

 Bovendien: werk, kinderen, tuin, PC (net vier dagen bezig geweest om dat kreng weer aan de praat te krijgen), forum lezen, dromen over Friesland, Heemskerck, Scheepje van Barentz.
 Bovendien net weer een nieuw boekwerkje aangeschaft (Oorlogsbrik Irene van Petrejus). Heb helemaal geen tijd om te knopen...

 Kortom: verwacht vandaag geen update. (morgen ook nietwant dan ben ik lekker andere dingen aan het doen)
 Misschien zondagmiddag? (Maar dan moet het niet te warm worden op zaterdag, want dan krijgt de tuin weer voorrang)


 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:13:53 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: amateur op juni 02, 2011, 13:17:46 pm

Petrejus, nederlandse versie, eerste druk.
 Lag op internet voor 45 euro.
 Heel veel van wat er in staat is inmiddels ook wel elders te vinden, maar het blijft eenleuk boek.

 Dat metaalwerk:
 dat is het betere buigwerk met een koperdraadje. (Gewoon op het oog, want een malletje bleek het niet te doen: de draad veerde teveel terug in zijn oorspronkelijke model. Alleen de onderste schakel is om een malletje gedaan, de lange schakel is wel om een mal gebogen, maar de lengte is 'op het werk' bepaald, want vanwege de schuinstand hebben ze echt allemaal een andere lengte. Bovenste en onderste schakel zijn gesoldeerd (zachtsoldeer), de middelste schakel is alleen maar dichtgebogen.
 De soldeernaad bij de onderste schakel zit onder de spijker, Bij de bovenste schakel is de zaak tegen elkaar gelegd, gesoldeerd, en daarna met de slijpschijf (pas op de vingers :mrgreen:) op dikte en model gezet.

 Ik heb geen foto van het productieproces, alleen van het eindresultaat:
(https://lh6.googleusercontent.com/-C_U524VhaZ4/TedvifJ1xwI/AAAAAAAAApo/zHQ_jXiqZdI/s800/IMG_4883.JPG)
 De spijker zit vastgesoldeerd in de onderste schakel. Daarna het hele zaakje op het schip, en tot slot de afdeklijst over de rusten heen (waardoor de bovende schakel vast komt te zitten, want de uitsparingen zijn zo ondiep mogelijk genomen).
(https://lh5.googleusercontent.com/-A_sWR-FNfI0/TedvikUH_5I/AAAAAAAAAps/Ak3AK-z6Axs/s800/IMG_4884.JPG)

 Voor de zaken op de mars een iets ander procede (hier getoond voor een 3mm jufferblokje):
(https://lh4.googleusercontent.com/-VEdiWnj4hYI/TedvhANApoI/AAAAAAAAApY/0TOOD3AuJpg/s800/IMG_4819.JPG)
 Dit bevalt me niet helemaal, want het oogje zit alleen maar dichtgebogen om de juffers heen. Bij het op spanning brengen begint dat een beetje te kraken (her en der een druppeltje CA nodig om de zaak bijelkaar te houden.) Heb wel geprobeerd om het zaakje dicht te solderen, maar dat lukte niet omdat er dan geen ruimte meer was om de blokken in de ogen te zetten.

 Het ijzerwerk is niet gewart, maar gewoon geverfd (je weet wel: Revell nr 6, matt)

 Jan
   

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:14:30 pm

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: amateur op juni 02, 2011, 19:47:52 pm

Om Erik te vriend te houden, een paar (bijzonde slechte) fotootjes van het werk vandaag:
 Talie van de fokkebramstengestag:

(https://lh5.googleusercontent.com/-ulAS40pHiKo/TefKY24uLSI/AAAAAAAAAqE/HhCv_f2nEAg/s640/IMG_2312.JPG)

 Talie van de grotestenge stag:
 (https://lh3.googleusercontent.com/-9feCj18g-kE/TefKZJSPw6I/AAAAAAAAAqI/Tp-tj32ZLkE/s640/IMG_2313.JPG)

 En tot slot de bevestiging van de pardoenen van de fokkemast (moet je goed kijken, want een goedgoop toestelletje, in de macrostand met een flitser levert fotografische rommel)
 (https://lh4.googleusercontent.com/-xLGB4DeJ6f4/TefKZ8zxcHI/AAAAAAAAAqQ/uiDF1J5viP0/s640/IMG_2315.JPG)

 Morgen geen update, want geen knopen. Lekker wandelen op de Hoge Veluwe  :D

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:15:22 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: amateur op juni 02, 2011, 20:11:16 pm

De puttingwanten trekken het want een beetje open. Ht is minder dan het hier lijkt, omdat de spreeworsten er voor zorgen dat er een knik in de voorste wanttouwen zit. Daardoor lijkt het vreselijk ver opengetrokken te worden, en dat valt wel mee. Ik ga geen zwichtings plaatsen. Ik schreef al ergens eerder in mijn verhaal dat ze er nauwelijks tussen passen, en omdat Anderson schrijft dat ze in die tijd nog niet gebruikt worden, en omdat Hoving ze niet tekent op de Heemskerck, laat ik het maar zo. (Ik ga de ra's toch niet brassen)

 Hier kun je het een beetje zien: ter vergelijking: het touw dat binnendoorloopt is de takel (die op de rust ietsje naar binnen staat tov de wanten)
(https://lh6.googleusercontent.com/-a1UOTKhVIZY/TefRTc5BBzI/AAAAAAAAAqw/fmt-Kxcu-z4/s800/IMG_2316.JPG)

 Ja, dat touw is een wonder van pluis. Gelukkig valt het zonder die macrostand wel mee, maar mooi is anders. Probleem is dat de dunnere versie er meer last van heeft dan de dikke, dus vanaf nu kan het alleen maar erger.  :( Maar ik heb geen zin om te gaan zoeken naar wat anders. Overigen sheeft de Corel versie er net zo'n last van als de Amati- versie van mijn touw. (gelukkig, want ik gebruik ze door elkaar  :))

 En ja, de weeflijen komen bij mij na de (bak)stagen: ik heb zo weinig ruimte dat de talies voor de stagen tussen de wanttouwen door benaderd moeten worden. Dan zitten die weeflijnen dus in de weg. Misschien dat ik er spijt van ga krijgen, maar dat zien we dan wel weer.

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:15:57 pm
(http://lh5.googleusercontent.com/-qiiESgy1cFQ/TepldgDA-WI/AAAAAAAAArQ/N16M3XnnCUM/s800/IMG_6657.JPG)

 De update van vandaag: de kniestag van de bovenblinde.

 De truc wordt om deze touwen zo te knopen dat de stag min of meer op zijn plaats blijft.
 De spanning op de stag is maximaal: de stagblokken zitten tegen elkaar aan.
 Verder opspannen zal dus problemen opleveren. (ook omdat ik dan de boegspriet omhoog/naar achter ga trekken. Bij de batavia hebben ze het probleem opgelost door deze kniestag helemaal los te zetten. Dan zakt eea door het gewicht van de blokken wel strak. Dat gaat op deze schaal dus niet gebeuren: het blok heeft geen gewicht ten opzichte van het touw....


 Je vraagt je wel af hoe veel slijtage ze voreger op dat stuk touw hadden: het staat strak langs de stag. IN later jaren zetten ze de boveenste vast op de fokkestengestag, maar dat is niet wat er ten tijde van PW gebeurde (zegt Ketting/Dik/Anderson)
 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:16:47 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: amateur op juni 05, 2011, 19:46:17 pm

Voorlopig weer even de laatste update (de werkweek komt er weer aan)
 Puttingwant grote bramsteng:
(https://lh3.googleusercontent.com/-sf62oc8AdNE/Teu_aaNmRQI/AAAAAAAAAsc/b2yjHG0YiBQ/s640/IMG_6666.JPG)
 De camera had geen zin in de autofocus  :mrgreen:

 De draadjes van gisteren afgeknipt:
(https://lh3.googleusercontent.com/-2OJe8G3lCMo/Teu_bHD3rTI/AAAAAAAAAsg/2KiVP6rLdDY/s640/IMG_6668.JPG)

 En een stukje dat me meer tijd kostte dan ik ingeschat had:
(https://lh3.googleusercontent.com/-C3B2qTMTrwo/Teu_bvdRZdI/AAAAAAAAAsk/pPoCro_M6SA/s640/IMG_6670.JPG)
 Dit ding kostte me het grootste deel van de middag: touwtje kleden, oogje splitsen, juffer inbinden, vastzetten, en twee klampjes er over heen om het ding op zijn paats te houden als er straks spanning op komt.

 En maar even geen fotootje van gemaakt: al knopend de vlaggemast van de bezaan flink geraakt. Krak zei de vlaggestok (ik zei iets anders  :police:) Inmiddels zit er een beetje lijm tussen, maar ik kan die mast niet meer zien zonder aan die breuk te denken....

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:17:42 pm
De stagblokken op de fokkestag zitten te dicht tegen elkaar aan.
 Wat betreft dat kleuren, daar kwam ik later ook achter. Probleem is: als ik er nu nog zwarte of donkerbruine verf tegenaan smeer, dan trekt dat misschien ook mijn touwwerk in. Ik weet niet of ik dat aandurf.

Overigens: bij batavia zijn de blokken ookn iet geteerd (wel donker, maar ik weet niet of dat verwering is, of gevolg van een potje verf)

(https://lh4.googleusercontent.com/-YE0FEjfRNzI/TSRr2GxLT5I/AAAAAAAAAZo/Fn86d9iPmVs/s288/IMG_5110.JPG)
(https://lh5.googleusercontent.com/-gQT6C15pJYA/TSRrIxA11_I/AAAAAAAAAWk/9pq8ZmbJGH0/s288/IMG_5064.JPG)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:18:17 pm

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: amateur op juni 06, 2011, 11:45:08 am

Ja, en straks zeggen jullie ook dat
 - pluizig touw afbreuk doet aan de uitstraling,
 - de hommer op de grote steng te lang is, waardoor het lijkt alsof het puttingwant te hoog zit,
 - de fokkestag naar buiten wordt getrokken (alhoewel op MSW een ex-opvarende van de Batavia zei dat dat bij het origineel dus ook een probleem was)
 - de oogjes in het dek voor de blokken te groot zijn,
 - de kleur van het lopend want te licht is,
 - de variatie in diktes van mijn touwwerk te beperkt is,
 - .....

 en als ik jullie dan in alles jullie zin ga geven, ben ik de komende dertig jaar nog wel bezig .

 Maar ik zal zien wat ik nog voor jullie kan kwasten  :mrgreen:
 (want eigenlijk ben ik het wel met Erik eens  :D)

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:18:54 pm


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: beagle op juni 06, 2011, 12:18:16 pm

he ik zeur alléén over witte blokken .... :lol:

 de rest haal je er zelf bij, met alle gevolgen van dien    :mrgreen: :marine:


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
 Bericht door: beagle op juni 06, 2011, 12:20:15 pmCitaat van: amateur op juni 06, 2011, 11:45:08 am


- de fokkestag naar buiten wordt getrokken ( is een probleem  bij alle zeilschepen.   Je kan nooit een touw zo strak spannen. Zou je dat wel doen dan breekt het bij de minste extra belasting zoals --> zeegang.


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op juni 11, 2011, 17:31:02 pm

Heren, ik heb een vraag.

 Het gaat over tienden van milimeters, dus misschien moet ik niet zeuren....
 Mondfeld zegt dat de weeflijnen op 25-30 cm zitten (in mijn geval dus 2.5-3 mm)
 Ketting tekent iets volstrekt onregelmatigs, en hij maakt verder geen duidelijk statement, maar zijn tekeningen suggereren zo'n 45-50 cm (in mijn geval 4.5-5 mm).
 Dik als altijd reutelt iets over bronnen zonder ze te melden, en zegt 15-16 duim. Uitgaande van een duim van zo'n 2.6 cm, levert dat een bandbreedte van 39-42 cm op, in mijn geval dus 4 mm.
 Corel, voor de gemakzuchtigen tekent iets dat lijkt op 5.5. mm tussenruimte, met uitloop naar 6 mm (in werkelijkheid dus 60 cm, zou ik niet graag opklimmen....)

 Kort en goed: 4, 4.5 of 5 mm? (Scheelt toch al snel een stel knoopjes)

 En dan de tweede vraag: HZ-model heeft geen marsen op de bramstengen staan, en dus ook geen weeflijnen,
 Ketting tekent geen weeflijnen op de bramstengen, de kruissteng en de blinde steng. Dik zet ze niet op de bramstengen, maar weer wel op de kruis en blinde steng....
 Vanwege het aantal knoopjes ben ik geniegd Ketting te volgen, maar .......]
 (Nee, die boeken van Hoving heb ik niets aan: die schepen zijn zonder bramstengen en bovenblinde  :mrgreen:)


 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:19:25 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op juni 11, 2011, 17:55:45 pm

Ik heb zojuist drie mastworpjes gemaakt (5 minuten per stuk)
 Ik heb besloten voor de 40mm te gaan  :mrgreen:
 Zonder gekheid, ik hoop dat er sprake is van een ervaringseffect....

 edit: er is een ervaringseffect: de laatste drie namen samen dezelfde tijd als de eerste knoop.
(https://lh6.googleusercontent.com/-YZoKFTvjEHo/TfOSsceZHpI/AAAAAAAAAv0/nwXguvP1oxg/s800/IMG_6732.JPG)

 Onderlinge afstand 4 mm, en voordat je naar het draad vraagt: gutermann machinegaren ( de dunste die ze hadden). Nog 3500 te gaan, om gek van te worden...

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:20:08 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op juni 13, 2011, 14:06:05 pm

Welke foutjes Jack??

 Overigens, om Erik -en mezelf -een plezier te doen:
(https://lh6.googleusercontent.com/-goUywqHhm8U/TfX7ZOGsNMI/AAAAAAAAAwI/kdf1_35-Jos/s640/IMG_6734.JPG)

 Ja, de macro is onverbiddelijk, maar dat herstelde ik al.

 Viel trouwens nog niet mee, want blokken stonden flink in de lijm, en ook de was uit de stagen was een flink eind het hout in gegaan, en dan werkt waterverdunde acryl niet echt heel lekker  :)

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:20:49 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op september 11, 2011, 17:41:27 pm

Ik besta nog!

(https://lh6.googleusercontent.com/-By72Bmgb054/TmzV8IexG2I/AAAAAAAAA98/hE6UKCgCDm4/s640/IMG_7297.JPG)

 Ook de bezaan komt vooruit.....

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:21:28 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op september 26, 2011, 11:10:55 am

Zojuist er door Erik op gewezen dat oog altijd aan stuurboord moet zitten, en de muis aan bakboord.
 Jammer dat hij dat naar aanleiding van deze foto's niet eerder gezegd heeft...

(https://lh3.googleusercontent.com/-sf62oc8AdNE/Teu_aaNmRQI/AAAAAAAAAsc/b2yjHG0YiBQ/s400/IMG_6666.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-By72Bmgb054/TmzV8IexG2I/AAAAAAAAA98/hE6UKCgCDm4/s400/IMG_7297.JPG)


 Nu zit er aan eht andere eindje namelijk een heel groot blok vast, dat niet meer door het mangat van de mars kan. (knoopjes zijn ook al gezekerd met een flinke dot lijm).

 Tja, daar gaat mijn tempo.....

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:22:08 pm
 Bericht door: amateur op oktober 22, 2011, 19:20:48 pm

Toch is die extra spreiding die die spreeworst levert niet ongebruikelijk: kijk maar naar de tekeningen die Ketting en Hoving geven. Ik denk zelfs dat de naam van dat ding afkomstig is van het feit dat deze "worst" (het was een touw) zorgt voor spreiding van de wanttouwen.

(https://lh6.googleusercontent.com/-JdWydh_clDE/TIihBH4pQWI/AAAAAAAAA7Y/lxYq9m3fK2U/s400/pw_004.jpg)

 Het koste mij behoorlijk wat moeite om het min of meer volgens de tekeningen van Ketting te krijgen.
 De spanning in de voorste wanttouwen is heel veel groter dan in de achterste (het is namelijk de spanning in de achterste 3/4 touwen die zorgt voor het naar voren trekken van die spreeworst.)

 Ik zou niet weten of het boek van Peterson dat betrekking heeft op engelse schepen van rond 1800 (1798 om precies te zijn) van toepassing is op een hollands schip van rond 1670. Ik denk zelfs van niet. (appels en peren, enzo).

 Maar dat al lost het probleem helaas niet op. Je zou kunnen proberen om nog wat met de spanning van de voorste en achterste twee/drie wanttouwen te spelen (als je tenminste die nog niet afgehecht en met CA-lijm geborgd heb  :wink:) Mijn ervaring is dat een klein beetje extra spanning op de voorste en een beetje minder op de achterste het probleem al een heel stuk verminderd.
 Omdat je voorste span touwen zo op de foto gezien voor de mast begint, gaat in jouw geval het probleem niet helemaal opgelost worden.

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:24:03 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op oktober 23, 2011, 17:02:35 pm

Ik zit al de hele middag (voor zover ik niet zit te typen) te knopen.
 Na enig experimenteren ben ik er achter gekomen dat de weeflijnen (ook op het onderwant) toch echt met de allerdunste garens moeten. Kortom: lang leve de gutermann machinegarens.
 Probleempje is wel: tamelijk glad, dus de knoopjes hebben wat moeite om te bljven zitten. Ben benieuwd of ik ze straks netjes gezekerd krijg op de buitenste touwen: die zitten in de was (en dat plakt niet zo goed) en de weeflijnen zijn poyester, en dat plakt ook al niet zo goed.....)

 Dunne garen heeft nog een nadeeltje: mijn mastworpjes hebben de neiging om bij aantrekken haaks op de touwen te gaan staan. Omdat ze schuin staan, levert dat een wat golvend patroontje van de weeflijnen op. Hoop dat ik dat tzt met een beetje water (met een klein drupje lijm) nog uit krijg.
(https://lh4.googleusercontent.com/-Sdx6HLCZknY/TqQuBXvij1I/AAAAAAAAA_4/evU5tX4-D0o/s640/IMG_7545.JPG)

 En wat betreft de afstand: Ik was begonnen op 4 mm, en dat oogde te wijd. Nu heb ik zitten schuiven tot iets dat beter oogde. Daarna de afstand gemeten, en zit me nu te verbazen. Ik snap niet waarom het verschil zo zichtbaar is: de onderlinge afstand is nu 3.8mm. Kan iemand mij uitleggen waarom 0.2mm met het blote oog zo zichtbaar is?

 En ja, nu ik de foto zie: her en der klopt er iets niet (en het is niet eens een macro :( ): de weeflijnen golven (en dat suggereert te veel ruimte), maar de buitenste wanttouwen trekken 'naar binnen', en dat komt door te veel spanning. Wordt nog boeiend om dat recht te krijgen....

 En als je gaat roepen dat ze niet parallel lopen met de spreeworst: dat klopt. Maar als ik ze helemaal parallel laat lopen, heb ik er vanwegen de flinke zeeg van onze Willem een stuk of drie weeflijnen die niet van voor naar achter doorlopen. Dat vind ik te veel. Ik volg ook hier de Ketting-variant. Ik laat de weeflijnen een heel klein beetje uitwaaieren zodat ik onderaan maar 1 weeflijn heb die niet van voor naar achter loopt.
 Ketting laat ze zo ver 'scheef' gaan dat de onderste weeflijn bij hem precies boven de juffers uitkomt.
 Dat vind ik dan weer te scheef. Kom je uit op de tussenvariant die ook te zien is op het HZ model: de onderste weeflijn loopt alleen over de achterste vier/vijf wanttouwen, de rest gaat over alle wanttouwen.

 Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:25:33 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op december 18, 2011, 15:09:00 pm

Kijk nou, een update  :mrgreen:

(https://lh4.googleusercontent.com/-SOQb8dE9zPs/Tu3zUZjRZbI/AAAAAAAABBg/IHefMthR-RY/s640/IMG_7551.JPG)

 Zoek de verschillen met de vorige.....

 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:25:52 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op december 18, 2011, 16:30:11 pm

nog steeds, ja.
 Schiet niet op....maar het begint er op te lijken.
 Ik merk nu dat dat foutieve verloop van de achterste wanttouwen nog een probleem geeft. Er staat daardoor
 relatief weinig spanning op, waardoor er (toch vrijwel afwezige) spanning van de weeflijnen het achterst e wanttouw naar voren trekt. Het ierde keer weer zoeken naar de juiste spanning maakt het een traag werkje.... nog maar 8 lijnen te gaan, en dan is de eerste kant van de fokkemast klaar. Misschien lukt me dat dit jaar nog wel  :mrgreen:

 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:27:31 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op december 18, 2011, 20:05:39 pm

Nog een update.
 De onderste twee weeflijnen zitten niet helmaal strak op hun plek, want de knoopjes kwamen in de weg met de bindsels van de wanttouwen.

(https://lh4.googleusercontent.com/-RKluldtAxkw/Tu44oAL57WI/AAAAAAAABBo/6FjmEU7DwTM/s800/IMG_7552.JPG)
 Als je de de afstanden bekijkt, kan er nog net een extra weeflijn tussen de onderste en de juffers (Hohenzollern heeft er daar ook nog eentje zitten), maar die kreeg ik er niet netjes tussen.
 Misschien dat ik het straks nog een keer probeer (want nu ik de foto zie, is het gat wel erg groot, moeten ze springen om bij de onderste weeflijn te komen  :))

 edit ± twintig minuten voor 9 knoopjes, maar nu zitten ze wel. De spannende truc wordt nu± vastlijmen, en daarna afknippen van de buitenste knoopjes. Weet niet of ik dat al druf. Misschien draai ik hem om om aan de andere kant te beginnen (volgend jaar dan, want de taakstelling van dit jaar is gehaald  :D )


 Jan

 PS De volgende, tja, dat zou een HZ kunnen worden (niet zo origineel, maar toch), of Barentzscheepje (volgens de tekening van Emke), of een kleintje (ik kocht laatst het boek van Versteeg, en daar staan ook een paar leuke scheepjes in), of......


Citaat
Ik zou zeggen, maak even een totaalplaatje dan is het duidelijk voor iedereen  :D

 U vraagt, wij draaien:

(https://lh5.googleusercontent.com/-K0m5n5yylR8/Tu-LOjprxWI/AAAAAAAABCA/7neOhfIh0VY/s640/IMG_7555_2.jpg)

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:28:12 pm
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amazone op december 19, 2011, 20:23:31 pm

ja ik zie het al dit is met nieuwjaar wel af  :mrgreen: het jaartal durf ik er niet bij zetten jan dat zal aan jou liggen  :wink:


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: Dick op december 20, 2011, 18:35:46 pm

Zier er heel goed uit Jan, nu de laatste paar touwtjes nog. :D


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op december 23, 2011, 17:40:18 pm

Vanmiddag heb ik mezelf overtroffen (maar niet met de fotokwaliteit  :oops:)

 (https://lh4.googleusercontent.com/-MiDKDy_VTAo/TvStfO-zmsI/AAAAAAAABCc/X1XFHihDjnw/s480/IMG_7557.JPG)

 JanTitel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op februari 12, 2012, 16:56:10 pm

Na een maandje wilde ik vrolijk verder knopen, maar dat ging dus niet.
 Erik wijst ons keer op keer op de noodzaak om met het op spanning brengen zo lang mogelijk te wachten.
 Dit weekeinde heb ik de harde les dus geleerd: mijn stagen hingen zielig doorgezakt, compleet ontspannen (wou dat ik me zo kon ontspannen :) ). Dus het hele zootje losgemaakt (bij de Fok was het lengteverschil zo enorm dat ik het hele bovenste blok los heb moeten maken, omdat bij aanspannen van de talie de twee blokken tegen elkaar aan zaten, zonder dat ik de spanning weer te pakken had.
 Ik heb van deze zielige vertoning maar geen foto's gemaakt.
 Het enige waar ik nu bang voor ben: als straks de vorst en de kou uit de lucht is, of de stagen als gevolg van toegenomen vochtigheid weer wat samentrekken. Dan loopt de spanning weer op, en wat dat dan weer voor gevolg heeft, daar wil ik nu nog even niet aan denken...

 Tja.....heb je eindelijk een beetje tijd, kun je oude fouten herstellen in plaats van voortgang te maken :( :(Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: beagle op juni 18, 2012, 20:00:23 pm

wordt er nog gebouwt of naar de mottenballen ??


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op juni 19, 2012, 09:14:57 am

Die tien knoopjes van afgelopen twee maanden vallen niet echt in de definitie van bouwen....

 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op september 23, 2012, 17:46:50 pm

21 knoopjes. Dat is nog niet genoeg om uit de mottenballen te komen.
 Maar het kriebelt wel weer een beetje....

 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: SuperSylvester op september 23, 2012, 19:22:29 pm

Misschien moeten we je een handje helpen en dit topic weer publiekelijk stellen?


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op september 24, 2012, 09:58:48 am

Dat is dan bijna chantage :)

 JanTitel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op oktober 28, 2012, 16:24:15 pm

Kijk nou, zomaar een 'beetje voortgang.

 Ik knipte een poosje terug het puttingwant op de fokkemast door (stom, stom stom).
 Na het verwijderen van de weeflijnen (ging helaas niet zonder), heb ik er een nieuw eindje touw aan vast weten te plakken. De lijm hield bij het opspannen, dus ik heb goede hoop....
 Je kunt het een beetje zien (vooral vanwege de kleur), van achter af gezien is de 'las' ietsje beter zichtbaar, dyus dat ga ik niet laten zien :)
(https://lh5.googleusercontent.com/-FDoTI5nhBjY/UI1M81G4imI/AAAAAAAABQg/o67SxAKUmGQ/s640/IMG_8478.JPG).

 En ook op de grote mast is er inmiddels wat beweging zichtbaar. (net genoeg knoopjes om het als voortgang te mogen melden heb ik een tijdje terug begrepen)

 (https://lh6.googleusercontent.com/-yKxZOXzSmdU/UI1M9YpfeMI/AAAAAAAABQk/k8ZB1vLoRu8/s640/IMG_8479.JPG)

 Ik zal proberen om de komende maanden wat meer te knopen, dan mag ik mischien uit de motteballen.

 Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op oktober 28, 2012, 16:44:26 pm

Wat zeg ik, ik ben al uit de motteballen.
 Dat maakt dat ik echt wat moet gaan doen 
 Is er ook zo'n emoticon voor 'lichte paniek'?  :mrgreen:

 JanTitel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (die van jan/amateur)
 Bericht door: amateur op oktober 28, 2012, 16:56:20 pm

Hoi Erik,

 Dank voor het verplaatsen.
 20 jaar voor het lopen want. Eerlijk gezegd had ik dat zelf als termijn voor het staand want  in gedachten :mrgreen: Dit tempo heeft een flink nadeel: het opstarten ("waar was ik ook al weer") kost minstens de helft van je beschikbare tijd. Daar staat dan tegenover dat ik niet hoef na te denken over een volgend project, want dat ligt nog helemaal achter de horizon, en dat spaart dan weer een hoop tijd.
 Bovendien komt er binnenkort een moment dat ik serieus over afstoffen na moet gaan denken, en dat brengt ook allerhande risico's met zich mee....

 Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:35:01 pm
Maar waar dit g4doe dan eigenlijk voor bedoeld was, was om te laten zien dat de fokkemast nu eindelijk klaar is, en de grote mast ook (op het afknippen van losse eindjes en de bakstagen na.
Die wiolde ik vanmiddagdoen, maar ja, toen zat ik bovenstaande sliert met foto's en tekst te reconstrueren :)

(https://lh6.googleusercontent.com/-jS7bR7icG7g/UsGg_rpGvmI/AAAAAAAABfE/COpCdirlCzA/s400/IMG_9576.JPG)

en
(https://lh3.googleusercontent.com/-aeisA5MNnjY/UsGhHyb2XWI/AAAAAAAABfM/_ftzZGa6V1E/s400/IMG_9580.JPG)

En nu ga ik oliebollen eten :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: jean op december 31, 2013, 14:38:47 pm
Nu al? Mooi dat ie weer terug is Jan. Fijne jaarwisseling.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Beagle op december 31, 2013, 14:39:04 pm
nou zeg? goed dat je op de een of ander wijze ergens een BackuP hebt gevonden..

en nu  zoals je zegt : om de anderhalve dag wat touwtjes en knoopjes.
Wat minder kletsen aan die forum togen.... :dog
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 14:41:42 pm
Ooit eens een download gedaan.
Het enige dat ontbreekt is een beetje 2013 gezeur, maar dat mis je niet....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: JanV op december 31, 2013, 14:51:45 pm
welkom terug met je verslag.
edit: opmerking foto verwijderd

we blijven je nu volgen en er zal zeker wel eens iemand je op gaan porren als je in de mottenballenvloot dreigt te komen.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 15:31:41 pm
Ik dacht dat ik alle foto's nu goed had staan. Zo niet, dan even een seintje, dan kijk ik er nog een keer naar.
Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Kees op december 31, 2013, 15:41:54 pm
Bedankt voor de inspanningen Jan :aplaus:

We kunnen je verslag weer verder volgen 8)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 15:50:57 pm
nuniemeer :)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: ISOLA2 op december 31, 2013, 15:53:29 pm
Bedankt Jan  8)   

Wat zou je anders doen op de laatste dag van het jaar  :lol:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 16:52:07 pm
puttingwant van de bezaansmast :)
oliebollen eten :)
bakstagen van de grote mast
nog meer oliebollen eten:)

Ik heb een vraagje: ik ben bezig met de takels op de ondermast.
Dat zijn takels van het soort met een talie aan d onderkant: enkelschijfsonderblok met haak en een dubbelschijfs bovenblok.De talie loopt van onder af, en wordt onder belegd.

Als ik dat zaakje netjes inscheer, en vervolgens op spanning breng, leidt dat tot het verdraaien van het bovenblok, waardoor de talie in een 'schroef' komt te zitten.  Wat ik ook doe, dat bovenblok blijft niet 'recht' zitten. Iemand een suggestie?

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Beagle op december 31, 2013, 17:59:00 pm
zijn  dat de zogenaamde masttalies ???
normaal is dat het eerste van het wand dat je maakt. de lussen liggen naml onderaan de wandtouwen, rond het masthoofd komen daar bovenop liggen.

ergens bij de 7P staat het. gewoonlijk zijn het twee takels en er is een eerste en een tweede . Naargelang de plaats is het vioolblok boven of onder !!!

als je takels draaien , dan komt dit door je touw dat slecht geslagen is.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Beagle op december 31, 2013, 18:03:24 pm
gevonden
Dan de grote mast takels.
(https://lh4.googleusercontent.com/-N2j8e2W9Rgk/TbW-boFcUuI/AAAAAAAAGyI/ERDFje6Kt8E/w401-h534-no/DSC00849.jpg)
Voor de puristen, hier moet je wel degelijk opletten !!!  de eerste takel is bovenaan een vioolblok  en de tweede is een dubbel blok. Maar  :!: bij de fokkenmast moet dat dan juist omgekeerd zijn, Daar is de eerste takel het dubbel blok en de tweede is het vioolblok.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Rob op december 31, 2013, 20:40:37 pm
Leuk dat je weer aan het bouwen bent. Ben echt onder de indruk van je touwwerk.  8)
Gaat ze in 2014 af  :wink:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op december 31, 2013, 22:52:26 pm
Slecht geslagen touw, ik was er al bang voor.....
Ja, ik hd het inderdaad over die masttalies.
De foto's van Ketting volgnd, is de voorste op de fokkemast een vioolblok, en de achterste op de grote mast ook.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Beagle op januari 01, 2014, 08:51:34 am
moet je nog aan al het wand van de bezaanmast beginnen.???
mag ik dus veronderstellen dat je boegspriet , je fokkenmast en je grote mast klaar zijn met het staande want.?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op januari 01, 2014, 14:00:30 pm
Bakstagen op de grote mast moeten nog, en die hanepoot op de grote mars

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op januari 03, 2014, 19:27:41 pm
Vragen, vragen.
Ik heb eens zitten graven in het tuigplan van Corel. Vergeleken met betrouwbaarder
bronnen is dat dus op z'n gunstigst halve onzin. Dat moet dus anders.

Maar... ik kan gaan voor
- de 'kale versie': alleen brassen, toppenanten, verder geen lopend tuig (want er zijn geen zeilen)
- de Corel-versie: als boven, maar aangevuld met schoten, halzen en geien
- de vol tuig-zonder zeilen variant: als Corel-versie, maar ook met boelijns en gordingen (een versie die je op nog al wat hertuigde museummodellen vindt)
- vol-tuig met zeilen (maar ja, dan zit ik de komende twintig jaar zeiltjes te maken, en kom ik waarschijnlijk ruimte te kort) (Of bestaat er een verkorte route naar goed ogende, schaal 1:100, ingenomen zeilen...)

Ik weet dat het eigenlijk een rare versie is, maar ik neig vooralsnog naar de Corel-versie (maar dan verbeterd daar waar apert onjuist)

Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: JanV op januari 03, 2014, 20:01:47 pm
ik moet toegegeven dat ook bij de Wasa de Corel tuigage tekeningen niet slecht zijn, er is zelfs iemand op MSW die bezig is met de kit van Sergal die een kopie gevraagd heeft van de Corel tekeningen.

het is altijd lastig om een goede tuigage te kiezen. ik neig er na om te zeggen de ra's ophangen en de bijbehorende tuigage en alle zeilen en bijbehorende schoten etc weg te laten en het model te beschouwen als op de rede te liggen.

bij de Wasa weet ik dat er daar nu voor gekozen is om een zogenaamde winterstand toe te passen, dus alles boven de mars weg en geen ra's. ik heb hier nog geen verder onderzoek naar gedaan, aangezien dat bij mij nog wel even gaat duren (ik heet per slot van rekening ook Jan  :D ) :roll:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Beagle op januari 04, 2014, 07:24:40 am
ergens op dit forum ( rararara ????   maar waar)  heeft ooit iemand gepost met een oplossing van opgerolde zeilen  op de ra's uit papier !!!!
dan heb je een hele hoop touw dat je niet moet knopen, je moet geen geien, geen boeings  geen reeflijnen aanbrengen.
Enkel de brassen en de toppenanten( schoten)

Ik zal nog maar eens voor de *tigste keer een lans breken.
Vergeet nu a.u.b. die tuig tekeningen van al die kit's. overal is er wel iets dat verkeerd is.

Zet even dat "Kannetje" opzij en pak dat "leertje". en leer voor eenmaal  voor één (1) zeil de touwen die nodig zijn. je hoeft dat dan gewoon maar te vermenigvuldigen met  ieder ra-zeil dat er is. Dan weet je vanzelf welke touwen wel of niet nodig zijn als je zeilen oprolt.( in feite allemaal) of als je een afgetakelde versie wil maken.

en een winterversie heb ik nog nooit van gehoord  :shock: :?: .. of gelezen in die 4 meter naslagwerken die ik bezit.

Men had maar 4 toestanden,
A) zeilen klaar en opgerold of enkel zeilen  in droogtoetand  *1
of
B) zeilen niet aangeslagen, ttz zeilen niet op de ra's en zijn alle andere touwen wel aan de ra's bevestigd. Touwwerk werd niet verwijderd omdat de zeilen weg waren.!!!!!
of
C) alle touwen nog aan de ra's, doch de bovenste ra's neergelaten op de masthoofden.
of
D) Stengen neergelaten en ra's op het rahout. en alle touwen zijn er dan nog.


*1)  droogtoestand:   de zeilen werden niet opgeslagen op de ra's maar men liet ze wel hangen, op zulke wijze dat de wind er niet in kon. Meestal bij aankomst in een haven zag men deze toestand!!  Eenmaal zeilen droog werden ze altijd opgerold op of onder de ra. beetje zoals ik het op de 7P gedaan heb.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Robert1965 op januari 04, 2014, 09:58:43 am


Ik zal nog maar eens voor de *tigste keer een lans breken.


Waar heb ik dat eerder gehoord bij het aanbrengen van het tuigage.  :D :D :D
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: pauwels op januari 04, 2014, 10:45:20 am
ergens op dit forum ( rararara ????   maar waar)  heeft ooit iemand gepost met een oplossing van opgerolde zeilen  op de ra's uit papier !!!!


  Bedoel je dit Erik.

  http://www.modelships-beagle.eu/smf/index.php/topic,406.0.html
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op januari 04, 2014, 13:48:12 pm
Dat is vast wat hij bedoelt :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: JanV op januari 04, 2014, 15:04:43 pm
nog even terugkomend op de winterstand: zie http://www.vasamuseet.se/en/The-Ship/Collections/ item sail and rig
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op januari 04, 2014, 15:15:54 pm
Is dat niet 'versie D' van Erik?
Volgens mij heb ik ook wel eens fotootjes van de Batavia op die manier gezien.
Alle stengen omlaag, ra's omlaag, maar dan ook wel alle schoten, halzen en geien, boelijns, gordingen en ander lopend goed dat aan de zeilen gekoppeld was, afgenomen.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Beagle op januari 04, 2014, 19:08:30 pm
nog even terugkomend op de winterstand: zie http://www.vasamuseet.se/en/The-Ship/Collections/ item sail and rig

Dat is dan optie E.  ---> een opgelegt en "uit dienst" schip = mottenballenvloot bij de USA. :lol:

Maar nu ik erover nadenk,  zou dat wel mogelijk zijn in die noordelijke havens met ijs en sneeuw in de winter. :oops:
Dat staat natuurlijk niet in de boeken over de Engelse, Franse, Spaanse en Amerikaanse schepen.


PS maar de wasa in nooit in winterberging gegaan  :dog en als ze nu de volledige hoogte van masten gaan opzetten moeten ze weer het dak van de loods afbreken een er 30 m. bij opbouwen. dus ik kan best begrijpen dat ze dit uit praktische overwegingen doen.
Maar de Prins Willem is volgens mij nooit opgelegd  in een niet ijsvrije haven.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Beagle op januari 04, 2014, 19:20:57 pm
  Bedoel je dit Erik.

  http://www.modelships-beagle.eu/smf/index.php/topic,406.0.html

Ja dat is het !!!!!!
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: ABrouwer op januari 05, 2014, 15:08:03 pm
Leuk dat je er weer bent met de Prins Willem!
We lopen inmiddels bijna gelijk op. Binnenkort ga ik met het uitzoeken van het lopend wand beginnen en ga daarbij gebruik maken van "de Zeven Provinciën" van Dik en "Het VOC retourschip" van Kamer. Mijn streven daarbij is "optie C) alle touwen nog aan de ra's, doch de bovenste ra's neergelaten op de masthoofden" zo veel mogelijk te gaan benaderen.

Andy   
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op januari 06, 2014, 08:56:09 am
Daar ga ik ook uitkomen, denk ik.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op mei 30, 2014, 15:46:22 pm
Ik kreeg deze waarschuwing vanuit het systeemmanagement
Waarschuwing: er is al ten minste 120 dagen geen nieuw bericht geplaatst in dit topic.
Tenzij je zeker weet dat je hier wilt reageren, overweeg je beter om een nieuw topic aan te maken,
 maar die ga ik negeren. Ik heb vandaag zomaar wat gedaan :)

(https://lh4.googleusercontent.com/-1Ti_BeckGoc/U4ims_WkfFI/AAAAAAAABg0/SUK84PVk-XY/s400/IMG_4354.JPG)
(is geen superfoto, maar mijn powershotje wilde niet focussen, en nu is de batterij leeg)

En voor diegenen die het overzicht wat kwijt zijn: dit is de mars van de bezaansmast, waar aan stuurboord het eerste stengewant is stijfgezet. De puttingwanten zijn ook zichtbaar, die zitten er ook op. Op spanning, maar de knoopjes nog niet geborgd, om nog wat speling te hebben.
Ik hoop morgen de rest van de stengewanten te kunnen zetten. (is nog maar 3 juffers, dus 9 woelinkjes). Moet toch te doen zijn, denk ik.... (zoals ik elders al schreef: zo'n brilletje op je neus doet wonderen. (zie alleen geen donder als ik iets op de grond laat vallen, want dat is nu vreselijk ver weg en vaag)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op mei 30, 2014, 15:49:43 pm
PS: ik zit nog onder het stof, maar mag ik wel uit de motteballen?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Kees op mei 30, 2014, 15:57:47 pm
PS: ik zit nog onder het stof, maar mag ik wel uit de motteballen?
Ik zal even de stofzuiger aanzetten, wat er overblijft zal ik bij de actieve verslagen zetten :wink:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op mei 30, 2014, 15:59:10 pm
merci!
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: JanV op mei 30, 2014, 16:14:25 pm
goed te zien dat deze weer eens uit de mottenballen is gekomen.
nu wel volhouden Jan, het einde is in zicht en zeker met een goed brilletje moet het nu aan lukken.
voor het fijnere werk mogelijk wel ff een iets sterker brilletje halen.
En o ja, een leesbrilletje zet je op het puntje van je neus zodat je er over heen kunt kijken voor verder weg  :shock: :drink:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: Arjan68 op mei 30, 2014, 21:55:01 pm
Citaat
Ik kreeg deze waarschuwing vanuit het systeemmanagement
Waarschuwing: er is al ten minste 120 dagen geen nieuw bericht geplaatst in dit topic.

Het verschuiven der continenten gaat sneller dan dit bouwverslag  :lol:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op mei 31, 2014, 11:09:51 am
 :lol: :lol:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op mei 31, 2014, 11:19:46 am
Gisteravond ook nog iets geprobeerd:
Laats een paar heel kleine freesjes gekocht waarmee je dit kunt doen:

(https://lh4.googleusercontent.com/-2gAyptRzWvY/U4m57v9cVCI/AAAAAAAABhE/1B0_tFHBZnc/s640/IMG_9778.JPG)
(ja, dit zijn de 3mm juffertjes)

De talie loopt er nu echt een heel stuk mooier doorheen.
Je zou bijna de rest... :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op mei 31, 2014, 14:41:06 pm
En hier weer een voorbeeld waarom twee tekeningen door elkaar het niet altijd doen:

(https://lh3.googleusercontent.com/-7DaXKMSHrLo/U4noouCzi-I/AAAAAAAABhY/NHCcXwtZGq0/s640/IMG_9781.JPG)
De bakstag van de bezaan zit (volgens Ketting) met een talie vast op de buitenzijde (en niet zoals Corel tekent op de rust). Maar ja, omdat Corel de kampagne veel te breed neemt, zit dat bovenblok van de talie dus strak tegen de verschansing aan (het is net geen knik in het touw....)

En ja, dat jufferblokje zit inmiddels ook vast

(https://lh3.googleusercontent.com/-fjP9m_saB_w/U4nopEopGMI/AAAAAAAABhc/K5WlgOX5vbQ/s640/IMG_9782.JPG)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: pauwels op mei 31, 2014, 15:33:11 pm
Doe je wel rustig aan Jan.  :)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op mei 31, 2014, 15:35:02 pm
twee knoopjes per uur. Rustig genoeg?

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: pauwels op mei 31, 2014, 16:03:12 pm
Makkelijk als je weet hoeveel knoopjes per uur je kunt maken. Dan kun je de einddatum ook bepalen en het startpunt voor het volgende schip.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100
Bericht door: amateur op mei 31, 2014, 16:09:07 pm
2035 :)
Voor die tijd nog wel een puntje oplossen:
hoe strop ik netjes een blok om de ra? Eerst een stropje om de ra, maar hoe krijg ik dat blokje dan mooi gestropt... of eerst om het blokje (dat zit dan heel mooi), maar hoe krijg ik het zaakje dan zonder al te veel ouwe-wijvenknopen om de ra zonder dat het direct loslaat als het zaakje een beetje op spanning gezet wordt?

Ergens in mijn achterhoofd zeurt het "secondenlijm"....

Maar goed, eerst nog 2*25*5 + 2*4*3= 274 weeflijnknoopjes.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Kees op mei 31, 2014, 17:59:25 pm
Jan, kijk uit met  ca/secondenlijm.
Volgens mij gaat dit na verloop van tijd zo hard worden dat knoopjes breken.

De houtlijm procedure schijnt beter te zijn.
Nadeel is dat het langer duurt voordat het echt vast zit..
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Arjan68 op mei 31, 2014, 18:12:10 pm
Op deze schaal moet je wel vals spelen met lijm. Het is gewoon te klein voor echte knopen.
Zoals Kees zegt geen ca lijm gebruiken. Dat is hard en geeft niet mee met het werken van het hout. Verdunde houtlijm is een betere keuze.

En wat ik steeds zeg: maak voor het knopen het touw nat met een penseel. Het wordt dan veel soepeler waardoor je makkelijker kunt knopen.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: profiel op mei 31, 2014, 20:32:23 pm
En wat ik steeds zeg: maak voor het knopen het touw nat met een penseel. Het wordt dan veel soepeler waardoor je makkelijker kunt knopen.

Anderen zeggen volgens mij dat je het touw moet inwrijven met bijenwas. Dan wordt het stijver maar wel buigbaar en blijft het tenminste staan in de positie waarin je het brengt.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Arjan68 op mei 31, 2014, 21:41:25 pm
Die bijenwas zou ik pas aanbrengen als de knoop gemaakt is als soort van fixatie. Maar ik denk dat het hier een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Je moet gewoon de methode gebruiken die jou het beste ligt.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: profiel op juni 01, 2014, 08:58:48 am
Ik heb er nog geen ervaring mee, maar ik ga alle methoden zeker proberen. Dan heb ik nog een vraagje. Als je het over verdunde houtlijm hebt, waar moet ik dan aan denken: verdunning van 1 op 1 of nog dunner, of juist dikker; een paar druppels water in een injectiespuit van 5 ml.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op juni 01, 2014, 10:50:50 am
Ik twijn mijn touwen op de lego machine en vervolgens maak ik een bakje bijenwas warm met hierin wat kleurstof.
Het touw in zijn geheel in de vloeistof leggen, eruit halen en goed afwrijven met een oude doek.

Voor het lijmen gebruik ik houtlijm onverdund, liefst de watervaste variant. Je ziet er na droging toch helemaal niets meer van en het blijft goed zitten.

Ga je het verdunnen met water dan kunnen je eerder gelijmde knopen weer los gaan omdat het water de lijm weer zacht maakt. (hoe kom ik toch aan die wijsheid?)


(Ik zal binnenkort ook maar eens een update plaatsen anders verdwijn ik ook in de stofhoek  :oops:)

Jack
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Dick op juni 01, 2014, 13:10:01 pm
Ik twijn mijn touwen op de lego machine en vervolgens maak ik een bakje bijenwas warm met hierin wat kleurstof.
Het touw in zijn geheel in de vloeistof leggen, eruit halen en goed afwrijven met een oude doek.

Voor het lijmen gebruik ik houtlijm onverdund, liefst de watervaste variant. Je ziet er na droging toch helemaal niets meer van en het blijft goed zitten.

Ga je het verdunnen met water dan kunnen je eerder gelijmde knopen weer los gaan omdat het water de lijm weer zacht maakt. (hoe kom ik toch aan die wijsheid?)


(Ik zal binnenkort ook maar eens een update plaatsen anders verdwijn ik ook in de stofhoek  :oops:)

Jack


Ik gebruik ook altijd onverdunde houtlijm en dat gaat perfect, maar Jack volgens mij is die bijenwas wat vettig en hecht de lijm daar dan wel op?
Kun je die was dan niet beter gebruiken na het knopen zodat je 'n mooi glad touw krijgt?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op juni 01, 2014, 18:26:19 pm
Tja Dick, de touwen die ik tot nu toe gebruikt heb, heb ik eerst met bijenwas behandeld en daarna gelijmd en het zit nog steeds vast  :D
Het probleem is dat je de bijenwas warm moet maken en het touw onderdompelen zodat de kleur ook goed in het touw gaat zitten.
Als je touw reeds gemonteerd is dan wordt dat wat lastig maar ik heb het nog niet geprobeerd.

(ik weet nog niet of het ook werkt als je touwen onder spanning gaat zetten zoals het want)
 
Jack
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Dick op juni 02, 2014, 10:00:53 am
Tja Dick, de touwen die ik tot nu toe gebruikt heb, heb ik eerst met bijenwas behandeld en daarna gelijmd en het zit nog steeds vast  :D
Het probleem is dat je de bijenwas warm moet maken en het touw onderdompelen zodat de kleur ook goed in het touw gaat zitten.
Als je touw reeds gemonteerd is dan wordt dat wat lastig maar ik heb het nog niet geprobeerd.

(ik weet nog niet of het ook werkt als je touwen onder spanning gaat zetten zoals het want)
 
Jack


Wanneer je de touwen al gemonteerd hebt kun je het volgens mij alleen maar met 'n kwastje aanbrengen en dat is natuurlijk wel veel meer werk.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 02, 2014, 10:23:25 am

(ik weet nog niet of het ook werkt als je touwen onder spanning gaat zetten zoals het want)
 
Jack

Als je met bijenwas werkt, moet je ook met echte knopen werken.... betrouwen op halve knopen en lijm, is vragen om moeilijkheden , na een paar jaren... (de witte PVAA lijm houd niet op die bijenwas en de C.A. is zo wie zo uit den boze)

Tenzij je een nieuwe generatie restaurateurs wil kweken  over een paar jaar. Dan hebben die weer werk. :lol: :wink:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ABrouwer op juni 02, 2014, 13:16:10 pm
Hier de beloofde foto (met halve knopen en houtlijm)
blok is 7 mm hoog en zit met een touwtje om de ra nok (het andere touwtje loopt naar achteren naar het andere blok op de foto)

(http://www.modelbouwforum.nl/forums/members/abrouwer-albums-prins-willem-1649-voc-picture192040-p1150868-2.jpg)

Optisch acceptabel maar Erik waarschuwt voor de degelijkheid op lange termijn

Andy
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 02, 2014, 13:39:27 pm
voor de blokjes heb ik een totaal andere methode.
(Zal eens kijken of ik er nog foto's van vind.)

 dan zet ik ze hier met beschrijving.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 02, 2014, 13:57:34 pm
Graag

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 02, 2014, 14:13:29 pm
Ik maak de touwen rond de blokken nooit uit touw met bijenwas.!!
enkel het lopende want dat door de blokken loopt of het staande want  word in bijenwas gezet.
(nadat er eerst de nodige ogen of blokken zijn aangemaakt.


(https://imagizer.imageshack.us/v2/619x464q90/713/m8a4.jpg)
Als voorbereiding zorg ik dat er een goed gleufje is aan de bovenkant van het blok. De kant dus waar het bevestiggingstouw moet komen en ook zorgen dat het oogje van je blok bovenaan zit

Voor grote schalen.
trachten we dit na te bootsen..
(https://imagizer.imageshack.us/v2/482x366q90/809/w9r1.jpg)


(https://imagizer.imageshack.us/v2/619x464q90/819/5l41.jpg)
het blokje tussen de bankschroef zodat de gleuven goed bereikbaar zijn.
touwtje rond het blokje. aanklemmen met arteriklemmetje Met dunste garendraad even een mastworp rond te twee touwen. Drupje witte lijm erop en goed ronddraaien met de vingers.
Naar gelang waar het blokje moet komen….  Eén eindje afknippen of niet. en laat die lijm even de tijd om te drogen. daarom gebruik ik die Witte Expres houtlijm van 5 min.
 
Moet het blokje rond een mast of rondhout  dan maak ik aan één stukje touw een oogje
Touw rond een boortje met zelfde diameter als je touw ( +/-) touw rond  hert boortje en klemmen met arterieklem. dan met dunste naaigaren een mastworp  rond de twee touwtjes en stevig aandrukken naar het boortje toe. Verder nog gewoon é mastworpjes erbij. ( Geen wikkel gedoe)
(https://imagizer.imageshack.us/v2/619x464q90/513/1jgp.jpg)

je blok heeft nu twee losse eindjes  eentje met een oogje en een ander stukje gewoon los ( kop wel even in de C.A lijm- gaat er later toch af. maar zo heb ik een even stukje stevig touw dat als naald kan dienen)

Nu het blokje tegen de ra.
Het gedeelte met het oogje langs de voorkant van de ra , daar waar het zeil gaat komen.
ander eindje van het touwtje door het oogje en dan weer met naald en garen een mastworpje of twee.


Voor kleine maten of ttz. grote schalen  (> 1: 72 ) maak ik geen oogje aan het touw.
Dan sla ik het touw rond het rondhout en leg er een halve knoop in.  Laat de eindjes touw naar beneden hangen. Weer klemmen met arterie klem en de halveknoop samen met de stukjes touw  met lijm insmeren. pas als de lijm wat gezet is.  De overschot van touwtjes met een scalpel wegsnijden . ongeveer op de halve hoogte van de ra.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 02, 2014, 14:22:25 pm
Even kijken of ik het begrijp:
- het eindje tussen blok en oogje is dus korter dan de omtrek van het rondhout waar het blok omheen moet
- je steekt het eindje zonder oogje door het oogje, en maakt daar dan weer een oogje van?

Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 02, 2014, 15:02:37 pm
nou dat heb je goed begrepen. :wink: :applaus:

de afstand tussen blok en oogje is ongeveer 1/2 omtrek van het rondhout.


zo werd het in werkelijkheid ook bijna gemaakt.  Daar waren aan beide eindjes oogjes en werd het vastgemaakt met een lassing.

maar let dus op de schaal. !!!! dat je niet sterk overschaal gaat gaan met je oogjes en knoopjes. Voor 1:100 noem ik dat al bijna niet uitvoerbaar en is de andere methode , denk ik , bruikbaarder.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op juni 02, 2014, 15:47:48 pm
Okee, ik ben mee, maar waarom niet wikkelen? hiermee kun je de knoopjes mee verbergen. Puur optisch en niet constructief.

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 02, 2014, 18:09:59 pm
Om over na te denken als ik mijn laatste weeflijnen knoop....


Afgelopen weekeinde (en zojuist) de stuurboordzijde van de bezaan gedaan.
Ketting volgend krijgt het kruisstengewant geen weeflijnen.

(https://lh5.googleusercontent.com/-zsX3odbfERo/U4y7v03tj0I/AAAAAAAABiM/OBPxFKmgYP4/s640/IMG_9784.JPG)

Ik knipte ook eindelijk de losse eindjes van het grootstengewant bij. Her en der ging een knoopje los (grrrr) maar met een beetje houtlijm blijft het zaakje nu zitten. (en nee, afgeknipte knoopjes kun je niet opnieuw leggen, daar is de lengte van het touwtje te kort voor). Het overkwam me ook bij het grootwant. Blijkbaar een paar knoopjes niet goed genoeg in de houtlijm gezet....

(https://lh6.googleusercontent.com/-dQNa2DiRdd0/U4y7waPoz1I/AAAAAAAABiU/9RoOQC2m8zE/s640/IMG_9785.JPG)

Komend weekeinde wellicht de andere kant van de bezaansmast, en de twee takels, daarna alle stagen op spanning en afwerken, nog twee hanepoten (grote mars en bezaan) en daarna de rest. ...
Mijn huishgenoten denken dat ik er nu bijna ben, en ik maar uitleggen: nee, ook nog ra's afwerken en aanbrengen, 20 geschutspoorten met scharnieren, touwwerk en nog zo wat, twee lantarens (nee niet die dingen uit de Corel-kit), en daarna ook nog vlaggen ophangen en verfwerk bijwerken.
Tja, meerjarenproject heet zoiets :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 02, 2014, 18:10:53 pm
PS op de foto zie ik nu dat ik een paar weeflijnen nog een beetje bij moet spannen. Ik dacht dat ik ze nu allemaal had, maar bekijken uit een iets andere hoek levert weer een heel andere conclusie :(
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 03, 2014, 08:54:32 am
deze tekening had je nog tegoed.
(http://imageshack.com/a/img837/1439/m4hk.jpg)


Voor je weeflijnen   , ik gebruik al een tijdje geen lijm daar meer voor, maar wel "Golden-airbrush-color"  is zeer vloeiende acryl verf. en die dringt ook diep in de knoopjes-touwtjes. en Acryl ,eenmaal volledig uitgedroogd is ook een perfect  alternatief voor lijm.
en je ziet ook waar je knoopjes bent vergeten te schilderen.( wel papiertje achter je want houden..)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 08, 2014, 14:44:41 pm
Ik zit al de hele dag met Dik voor me op schoot.
Dik laat alle geien, schoten, rarepen, noem maar op, van de bovenblinde ra door middel van een heel stel blokken en blokjes teruglopen naar het galjoen. Dat zal ongetwijfeld correct zijn, maar ik ga ergens een gigantisch onontwarbaar touwengedoe op de boegspriet krijgen als ik dat ook probeer.
Het alternatief is alles beleggen op de boegsprietmars, maar ja, de gedachte dat die mannen bij ieder wissewasje naar voeren moesten, daar wil ik ook niet zo aan.

Datzelfde geldt overigens ook voor de bramzeilen: bij Dik komt alles terug naar het dek, Andersson en Ketting laten een flink deel ergens boven in de mast 'liggen'.
Nog even afgezien van het feit dat Dik zo her en der een blok laat ophangen waar je nog maar moeilijk bij kan)
ezelshoofden en stagkragen zijn na het knopen van de weeflijnen niet echt bereikbaar meer....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Arjan68 op juni 08, 2014, 15:09:11 pm
Ik snap wat je dilemma is, maar helaas weet ik te weinig van dit onderwerp om je te kunnen helpen.
Maar ik heb wel een paar afbeeldingen verzameld die je misschien kunnen helpen. Deze tekening van een fluit staat al in mijn eigen topic. Zo te zien heeft de tekenaar geprobeerd om het tuigage tot in alle detail weer te geven. Ieder touw en blok lijkt er op te zitten.

(http://www.modelbrouwers.nl/media/albums/1148/9781/fluit11sm.jpg)

De oorspronkelijke tekening is groter, maar die kan ik hier niet posten. Als je wilt mail ik 'm naar je.

Schilderijen en tekeningen zijn een betere bron van informatie dan oude modellen. Die laatste zijn vaak meerdere malen gerestaureerd waardoor het tuigage niet meer authentiek is.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 08, 2014, 16:42:45 pm
Maar ja, het probleem bij deze plaatjes is altijd dat de blokken aan de ra's en de richting waarin eenen ander loopt altijd wel duidelijk is, maar of dat touw nou op de mars belegd is, of door de mars naar het dek gevoerd wordt, dat kun je (bijna) nooit zien.
(mooi plaatje van een fluit, trouwens)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Arjan68 op juni 08, 2014, 17:33:26 pm
Ja, dat is niet echt duidelijk te zien hier.

Citaat
Dat zal ongetwijfeld correct zijn, maar ik ga ergens een gigantisch onontwarbaar touwengedoe op de boegspriet krijgen als ik dat ook probeer.

Het is ook echt een touwengedoe daar bij de boeg. Hier een detail van de Zeehaen. Er worden daar echt tientallen touwen belegd. Als je het realistisch wil moet je dit in 1:100 maken  :wink:

(http://www.modelbrouwers.nl/media/albums/1148/9781/zeehaen-bak.jpg)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 08, 2014, 17:50:34 pm
Ja, zoiets dus.
Ik laat de zeilen al weg, dat scheelt nog het een en ander, maar ja, daar komt die bovenblinde/sprieetmast dan weer bij, dus een onoverzichtelijke bende blijft het.

Je vraagt je wel af: hoe zouden ze dat destijds in het echt gedaan hebben: hoe hou je het overzicht (zeker in het donker/regen/storm) over al die losse en vaste eindjes....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Arjan68 op juni 08, 2014, 18:18:26 pm
Daarom was er ook flinke discipline aan boord nodig. Alle touwen netjes opgerold op het dek en op de juiste belegpunten.
En dat overzicht is een kwestie van uit je hoofd leren. Als je een schip kende, kende je ze allemaal.

En ja, er gebeurden regelmatig ongelukken, want veiligheidsregels kende men bijna niet. Ik denk dat schepen regelmatig met minder matrozen terugkwamen dan toen ze vertrokken. Of minder lichaamsdelen  :wink:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 08, 2014, 20:04:03 pm
je kan natuurlijk ook eens kijken in de how-to's belegpunten  tabel en tekening. :P :brand:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 09, 2014, 13:06:58 pm
Maar ja, voor dat ding heeft Corel de korvijnnageltjes en de klampen weer mooi op de verkeerde plek zitten :)

Eerst maar eens kijken hoe ik de rakken ga doen.
Corel wil ze allemaal met een val hebben, maar volgens mij kunnen die van de sprietmast en de bramra's wel zonder talie. Zo tekent Dik ze ook: twee rijen "kralen" en verder geen gedoe.

Maar allereerst maar eens mijn laatste weeflijnen in de houtlijm zetten :)  en daarna.....:drink: :drink:

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: luc op juni 09, 2014, 13:30:42 pm
Citaat
Maar allereerst maar eens mijn laatste weeflijnen in de houtlijm zetten   en daarna.....

fotoo's
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 09, 2014, 13:32:22 pm
nee, eerst  :drink:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 09, 2014, 15:59:21 pm
Afijn, na dat kopje thee dan toch nog een paar kiekjes.

Allereerst de bezaan: Als je goed kijkt, de lijm is nog nat, dus daarom zitten er nog wat losse eindjes.
(https://lh4.googleusercontent.com/-ReQdvxqO71M/U5XYF6sbkNI/AAAAAAAABio/lHHQEhwwFb4/s640/IMG_9786.jpg)

Omdat ik belegpunten tekort kwam een paar nieuwe klampjes op de boegspriet:
(https://lh4.googleusercontent.com/-RX7IafcR5uo/U5XYG9nfSxI/AAAAAAAABi4/zGqEHBBFP-M/s640/IMG_9790.JPG)

En een eerste aanzet tot zo'n "zeilvangertje" op de grote mars. Spinnekopblok gemaakt van een notenlatje 3x2 mm, ongeveer een centimetertje lang.
(https://lh6.googleusercontent.com/-rr0ciCXRFxo/U5XYGZ_PT9I/AAAAAAAABiw/EX7hOkGvCWw/s640/IMG_9789.JPG)

Het blokje wil nog niet echt lekker de goede kant op staan, maar je ziet dat nu al, nog zonder dat er spanning op staat, de grote stag omhoog wil. (en dat ding staat toch redelijk op spanning).

Maar de temperatuur hier is niet echt lekker meer oom te werken, dus ik hou er nu mee op. (de kombuis heeft overigens ook zojuist het schaftsignaal gegeven.....)

Jan
 
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op juni 09, 2014, 17:01:08 pm
Voor mij is dit nog redelijk abracadabra, ik zie in het voorbeeld van Arjan wel een hoop belegpunten rond de fok op het bakdek (?)

Proost trouwens  :D

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 09, 2014, 17:14:02 pm
Ja, maar ook op de Zeehaan zitten er 4 (of 5) klampen op de boegspriet.
Die bij de fok: Dat zijn overigens ook belegpunten die mijn PW niet heeft. Dat gaat toch nog een puzzeltje worden: alle een plekje geven. Ik ben bang dat we her en der een doodzonde moeten begaan: twee touwen op 1 belegpunt..... :?

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 11, 2014, 12:18:18 pm
Ieder antwoord geeft aanleiding tot de volgende vraag....

In een flink aantal belegplannen staat dat er lijnen (bv toppenanten, maar ook takels) belegd worden op de juffers in de mars, of op het onderblok van de betreffende takel.
Nu maken wij daar in dat soort gevallen een keurig knoopje van (twee halve knoopjes, in mijn geval), maar dat kan in het echt nooit de oplossing zijn, al was het maar omdat je voor een halve knoop de hele lengte van je lijn om het belegpunt heen moet slaan.
Dus hoe werden lijnen 'op zichzelf', op 'het onderblok van een talie', of op een 'juffer' belegd?

Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ISOLA2 op juni 11, 2014, 12:44:00 pm
Op een kaal blok beleggen is simpel, je vouwt je halende part dubbel, en je legt een have steek met de lus voor extra houdkracht leg je dan met de lus nog eens een have steek boven op de 1 ste.
Om los te maken maak je de laatste have steek los en trekt aan het uiteinde van de lijn om de laatste halve steek te lossen, zelf als deze vrij strak is aangetrokken gaat dit gemakkelijk.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Arjan68 op juni 11, 2014, 13:14:51 pm
Citaat
. Ik ben bang dat we her en der een doodzonde moeten begaan: twee touwen op 1 belegpunt..... :?

Als je te weinig belegpunten hebt dan kun je er toch bij maken?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 12, 2014, 07:29:10 am
Op een kaal blok beleggen is simpel, je vouwt je halende part dubbel, en je legt een have steek met de lus voor extra houdkracht leg je dan met de lus nog eens een have steek boven op de 1 ste.
Om los te maken maak je de laatste have steek los en trekt aan het uiteinde van de lijn om de laatste halve steek te lossen, zelf als deze vrij strak is aangetrokken gaat dit gemakkelijk.

Dank.
Soms is het leven nog simpeler dan ik me voor kon stellen :)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 12, 2014, 07:32:01 am
Als je te weinig belegpunten hebt dan kun je er toch bij maken?

Als ik er bij kan wel, maar zo onder de voet van de grote mast en de nagelbanken bij de fokkemast zijn plekken die niet echt lekker bereikbaar meer zijn....
Zo ook het nagelbankje in het galjoen. Daar zitten vier gaten in (wat gevene de maatvoering van de Corel-korvijnnagels toch echt het max is, maar het zouden er rustig een paar meer mogen zijn.
Maar dat vergt een hele stapel verbouwingswerkzaamheden. Het risico daarvan is me eigenlijk te groot.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 12, 2014, 09:25:08 am
Eén van de eigenschappen van een modelbouwer : Compromissen kunnen maken  en van de nood een deugd maken.
m.a;w. beleg twee lijnen op I nagel . en hang er dan als Camouflage een rolletje touw over.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 12, 2014, 12:12:31 pm
Ja, dat was een opmerking die ik eerder ook maakte, waarop Arjan vroeg waarom ik er niet gewoon een paar bijmaakte.
Mara ik ga dus voor die rolletjes touw :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 15, 2014, 15:14:42 pm
Ik ben vandaag met de fimo aan het experimenteren geweest.
Zoals Andy ook al heeft laten zien, zijn de rak-kralen die Corel bijlevert te groot.
Maar ronde kralen van 1.5 mm doorsnede en een gat in het middel zijn toch wel een uitdaging met fimo.

Ik kwam nog niet verder dan
eerste poging: een gat van 1.5 mm boren in een plankje van 1.5 mm, en daar de fimo instoppen.
Gaatje prikken, in de oven, klaar. (en dat plm 100 keer)
poging mislukt, want zo klein dat het gaatje niet netjes in het midden wil.
Tweede poging: gat van 2.0 mm. Dat werkt beter, maar....

Als je de klei zon in een malletje stopt, en bakt, krijg je een kraal die aan de zijkanten helemaal plat is, en niet rond. (maar wel de goede doorsnede heeft).
UIt de mal halen voordat je bakt gaat ook niet, want dan druk je het gaatje dicht. bolletje van 1.5 mm draaien, en dan gaatje prikken werkt ook niet, want het is nagenoeg onmogelijk om ze dan min of meer gelijk van grootte te krijgen.

Ik denk nog even door. Volgend weekeinde de volgende poging....

Jan 
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op juni 15, 2014, 15:42:43 pm
Je krijgt de smaak nu echt weer te pakken Jan. Zou het dan toch ooit nog gaan lukken
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 15, 2014, 16:32:24 pm
naar een kunsthandel gaan- een kunsthandel die ook hobby artikelen verkoopt.
bv. http://www.lucascreativ.be/nl-BE/Default.aspx  of http://www.veritas.be/be_nl
die hebben in de aanbieding massa kralen van piepklein tot ...
maar kleiner dan 2 mm. is er niet.

ik denk dat je andere alternatieven moet zoeken.
waarom niet de kraaltjes nabootsen in een latje hout van 1 mm. dik  4mm. hoog waarin je 3 kleine bultjes of beter twee  dalen in vijlt en die dan tussen ander latjes zet.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 15, 2014, 16:41:14 pm
soms vergeet men toch wel eens de gouden regel.
"Alles dat op uw schaal kleiner is dan 0,5 mm. wordt niet uitgebeeld."

Als de modellenkamer van de US-Navy en nog andere musea deze regel accepteren, waarom dan heiliger willen zijn dan de paus en absoluut die rarakken willen uitbeelden.?
Op jouw schaal -is die kraal, dat bolletje  50 mm/ of 5 cm..in werkelijkheid  en dat lijkt mij nu juist de grote dat die spullen op schaal wel hebben en dus niet hoeven. 

Het is nu de kunst van de illusie te wekken dat er een rak zit. :wink:

bedenk ook beter niet uitbeelden dan OVER-schaal !!!!
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 15, 2014, 16:46:35 pm
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/823/quzk.jpg)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/842/7wa89.jpg)
de kraaltjes van Lucas creatief.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ABrouwer op juni 16, 2014, 06:51:52 am
.......(wat gevene de maatvoering van de Corel-korvijnnagels toch echt het max is, maar het zouden er rustig een paar meer mogen zijn.
......

Jan

Ik heb kleinere krovijnagels gekocht en een aantal klampen (half zo groot  als die van Corel) onderaan de masten gelijmd om aan voldoende belegpunten te komen, Dat laatste is natuurlijk niet correct maar leek me beter als 2 touwen op een korvijnagel. Mogelijk is het aanbrengen van klampen een (eigenlijk niet correcte) oplossing voor je probleem.

Andy
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op juni 16, 2014, 17:28:52 pm
Erik, 1,5 mm is groter dan 0,5 mm ..... :D (in Nederland toch zeker)

Interessant vraagstuk, ik moet straks een berg blokjes maken van 2 mm, ga met je meedenken.

Jack
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op juni 16, 2014, 17:34:36 pm
Is dit misschien iets?

http://www.creashop-joke.eu/webshop/categories/kraaltjes/rayher-miyuki-1.5mm/ (http://www.creashop-joke.eu/webshop/categories/kraaltjes/rayher-miyuki-1.5mm/)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 16, 2014, 17:47:27 pm
da's wel mooi klein...

Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op juni 16, 2014, 17:53:00 pm
Ze zijn niet helemaal bolvormig, zie de omschrijving. (Bron: http://www.creadream.nl/miyuki-rocailles-11-galvanized-apricot-gold-kralen/ (http://www.creadream.nl/miyuki-rocailles-11-galvanized-apricot-gold-kralen/))

Omschrijving

Miyuki is de merknaam van de beste kwaliteit onder de rocailles. Rocailles, ook wel borduurkralen of seed beads genoemd, zijn hele kleine kraaltjes. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor weven, rijgen, borduren of 3d-kaartjes.

 Het voordeel van Miyuki is de zeer goede kwaliteit. Alle kralen hebben precies dezelfde maat. Vooral bij speciale rijgpatronen is het resultaat veel mooier bij goede gelijkmatige kralen dan bij kralen waarvan de maat varieert. Verder heeft Miyuki ontzettend veel verschillende kleuren, waardoor er veel kleurcombinaties mogelijk zijn. Er zijn ook veel verschillende kleurtypes, bijvoorbeeld silverlined (transparant met zilveren kern), transparant, transparant met ab glans, mat, metallic mat, etc. Het kleurtype staat voorin het artikelnaam vermeld, daarnaast staat de Engelstalige kleurnaam vermeld.

 Rocailles bestaan in meerdere maten. De meest gebruikte maten zijn:
◦6/0: circa 3,3 mm rijglengte, 4,3 mm hoog.
◦8/0: circa 2,1 mm rijglengte, 3,1 mm hoog.
◦11/0: circa 1,3 mm rijglengte, 2,1 mm hoog.
◦15/0: circa 1 mm rijglengte, 1,6 mm hoog.
U ontvangt de Miyuki kralen in een gripzakje met daarop een sticker waarop onder andere de maat en kleurnummer vermeld zijn
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 16, 2014, 18:00:00 pm
Ik was zelf inmiddels tot dit gevorderd
(links eigen fimo-baksel, rechts geleverd uit de kit)

(https://lh4.googleusercontent.com/-BOvlQetgeoo/U58v8-HJfyI/AAAAAAAABj0/5qQdUEG584Q/s640/IMG_9792.JPG)

Maar ja, da's nog niet zo mooi afgerond op de hoekjes...

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juli 06, 2014, 12:37:29 pm
En aan elkaar gezet tot rak ziet het er dan zo uit.
(hoewel ik denk dat ik het een keer opnieuw ga doen, want het draadje dat er door zit is me een tikkeltje te
dun.)

(https://lh4.googleusercontent.com/-t2Rt12PVXYA/U7lCI7STzoI/AAAAAAAABkM/dqcxBwJFWTU/s640/IMG_9794.JPG)


Nu ik hem op het schip gezet heb, denk ik dat de dikte OK is, maar volgens de tekening moest het rak 6 kralen hebben, en dat is eigenlijk een beetje te lang.... Ofwel: losmaken, en nog een keer, of denken, het is volgens de tekening? ( :) )


En direct nog maar zo'n schaalprobleem: de ra is zo licht dat alle touwwerk gewoon slap blijft hangen (tenzij ik het flink opspan, maar dan gaat de ra in top, en dat was nou weer niet de bedoeling ....)
Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juli 06, 2014, 13:56:10 pm
Toch maar losgemaakt, en nog een keer gedaan.
Een mens zou er maar spijt van krijgen als hij dat niet deed. :)
Met zes kralen past het een stuk beter.
Op naar de blinde-ra (ik wacht even met de brassen van de bovenblinde om nog wat ruimte te houden bij de boegspriet)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: michiel op juli 06, 2014, 14:47:54 pm
 :aplaus:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ABrouwer op juli 09, 2014, 18:46:30 pm
...
Nu ik hem op het schip gezet heb, denk ik dat de dikte OK is, maar volgens de tekening moest het rak 6 kralen hebben, en dat is eigenlijk een beetje te lang.... Ofwel: losmaken, en nog een keer, of denken, het is volgens de tekening? ( :) )
....
En direct nog maar zo'n schaalprobleem: de ra is zo licht dat alle touwwerk gewoon slap blijft hangen (tenzij ik het flink opspan, maar dan gaat de ra in top, en dat was nou weer niet de bedoeling ....)
Jan

Bij mij waren de rakken niet te lang ze waren eerder wat aan de korte kant mogelijk omdat ik andere kralen gebruikt heb.
Ik ben van plan om wasknijpers aan de ra's te hangen en dan de tuigage met verdunde houtlijm in te smeren waardoor de touwen stijver worden en na het verwijderen van de wasknijpers recht blijven.

Andy 
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op september 06, 2014, 18:36:10 pm
Nog geen foto.... Mijnpc hield er onlangs mee op, en nu moet ik het met een laptopje doen. En die staat een eindweg, dus gaat het foto's uploaden niet zo snel (moet fototoestel met kabel aanlaptop doen, want ding heeft geen kaartlezer....)

Maar dan inieder geval het bericht dat de boegspriet zo' beetje al zijn touwwerk heeft. Hoef "alleen nog maar" uit te vogelen waar alles belegd moet worden, en hoe ik de brassen van de blinde op spanning krijg zonder de stag een halve meter naar voren te trekken....

Word vervolgd.....

Inmiddels ook wat zitten prutsen aan wat blokken. De kardeelblokken van corel zijn eigenlijk te klein en te rond. Als ik ze recht maak, worden ze mooier van model, maar ook kleiner. Aan de andere kant, de knechten zijn ook een beetje zuinig in de maatvoering, dus een kardeelblok op schaal is waarschijnlijk toch geen gezicht.
En dan ook nog een paar toppenantblokken voor fok en grote mast. Het idee om daar een vioolblok in te zetten, ef een dubbelschijfs, staat me niet zo aan....

Ik blijf me verbazen over de enorme hoeveelheid touw op die schepen. Ik heb de helft niet, gordingen, boelijnen, etc, en de rest heb ik niet op schaallengte, en toch gaan mijn klosjes leeg in een flink tempo.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op september 07, 2014, 12:49:04 pm
De foto (ook geen wonder van kwaliteit, want de batterij van mijn eigen camera was leeg, dus dit is een beetje een tweederangscamera..)

(https://lh4.googleusercontent.com/-uQOkF2Bur6w/VAxTW_TMgsI/AAAAAAAABrU/LodVloxtT-E/s640/IMG_4466.JPG)
en omdat ik er van hou dingen vier keer te doen:
zoek de verschillen :)

(https://lh3.googleusercontent.com/-BzpeDEYPN50/VAxTYF7yV3I/AAAAAAAABrc/m1cxCxPkBNE/s640/IMG_4468.JPG)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op september 07, 2014, 13:42:16 pm
de kwaliteit van de foto's maakt niet uit Jan, zolang er maar schot in de zaak blijft en het einde in zicht komt  :D
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ABrouwer op september 07, 2014, 14:02:40 pm
Je tuigage ziet er erg mooi uit, ik weet als geen ander hoe lastig dat is op die schaal

Andy
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Kees op september 07, 2014, 14:02:55 pm
Knap hoor, zo veel details in het touw werk in schaal 1:100.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op september 07, 2014, 14:21:01 pm
knap......

ga je nu zo verder op dit tempo. :P :wink:


ik vind , maar dat is meer persoonlijk dat de bakstagen van de blinde steng veel te veel verspreid zitten op de fokkestag.
je komt nu vanaf de stagblokken tot bijna aan de muis van de fokkestag. De spreiding van de  backstag was veel minder .
Zie eens in het boek van Dik blz = 135
(http://imageshack.com/a/img674/9964/uEPhEV.jpg)

ne heb je de twee hanenpoten op de fokkestag gezet terwijl er enen op de fookkestengestag zou moeten zitten.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op september 07, 2014, 15:43:26 pm
Die bakstagen zitten al een heel tijdje zo.
Zit volgens de tekeningen van Ketting, die het hele zaakje op de fokkestag zet, en dan niet zoals Dik me een beperkt aantal hanepoten, maar met een heel kippenhok vol van die dingen. Ketting tekent er nog meer dan ik er op gezet heb.
Je hbt gelijk, het wordt er een beetje (te?) vol van.
Maar ik laat dat maar zitten, anders komt er nooit een eind in zicht.

Mij zit dat kraaienpootdIng naar de mars eigenlijk niet lekker. In navolging van kettings tekening heb ik hem er op gezet, maar ik vraag me af of hij er hoort. De eerste afbeelding van een hollands schip waar hij op staat moet ik nog steeds tegenkomen. Andersson schrijft ook dat hij ze voor 1660 nergens tegengekomen is. Als ik al iets ga veranderen, dan is het dat......


Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 15, 2014, 15:55:39 pm
Kijk nou, er gebeurt wat   :mrgreen:

(https://lh4.googleusercontent.com/-gpdCCdgp9W0/VGeE6-Z58yI/AAAAAAAABsY/CHB43s18O4M/s640/IMG_0397.JPG)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op november 15, 2014, 17:00:47 pm
Jan is aan het klossen ...... of ben je een rarak aan het maken.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amazone op november 15, 2014, 20:09:22 pm
mooi jan  en het ziet er echt wel klein uit .

nog ff en de raas kunnen gehezen worden
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 16, 2014, 07:39:34 am
Jan is aan het klossen ...... of ben je een rarak aan het maken.

Dit is een aangepaste versie vaneen corel ra-rak.
Die voor de fokkera omprecies te zijn.
Maar vanwege het formaat voelt het wel als klossen, ja.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: pauwels op november 16, 2014, 09:08:28 am
Lekker bezig Jan. Ik zal mijn schip ook eens van die kameel afhalen en vandaag weer een beginnetje maken.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op november 16, 2014, 09:11:06 am
Zien eten, doet eten?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: pauwels op november 16, 2014, 09:20:51 am
Ja, echt wel. Jan zijn kunsten werken inspirerend. Ik moet nog wat problemen oplossen waar ik een beetje tegenaan zie.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 16, 2014, 18:01:24 pm
Het rak is er weer af, want ik kreeg de val niet netjes op z'n plek met dat rak er op....
Maar hij is klaar om gehesen te worden.

(https://lh6.googleusercontent.com/-kGPyl-YMgyU/VGjz8HmxylI/AAAAAAAABso/yQGNBvwmFa4/s640/IMG_0400.JPG)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op november 16, 2014, 19:43:15 pm
op die schaal kan je ook niet alles uitbeelden.
het had anders wel mooi geweest met dat vrarak erbij.


Vraagje , Had andy ook rarakken gemaakt ?? en hoe heeft hij ze er dan wel opgekregen... jullie werken toch beiden op dezelfde schaal.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 16, 2014, 19:49:07 pm
Hij  gaat ook wel komen dat rak, maar pas als het zaakje op de juiste plek hangt.
Het vastmaken van de onderblokken van die raktakels gaat ook lastig zijn.
Wat er niet komt zijn de bijvoegtalies, dat gaat echt niet, en dan vooral omdat er beneden aan de mast te weinig ruimte is. (Alle blokken zijn toch wat bovenschaal, met name die dubbele en vioolblokken. Te veel bijelkaar levert dus een ruimteprobleem)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 22, 2014, 12:46:40 pm
pruts pruts.
Het hangt (ongeveer)
(https://lh6.googleusercontent.com/-QpoyVifB4pM/VHCS3CfpXBI/AAAAAAAABtA/bpTX0FZh3NM/s640/IMG_0403.JPG) (ja dat drieschijfsblok voor de fokkeval-talie is inmiddels gewoon bruin, en ja, ik heb zelf een vioolblokje gefabriekt voor de raktalie, die van de kit waren veel te groot (7.5 tov 5 mm. Nu hangt er iets van bijna 6 mm))
(https://lh5.googleusercontent.com/-_Vj1TyN-Nb0/VHCS3uAq0YI/AAAAAAAABtI/SYiSF_OkAcg/s800/IMG_0404.JPG)

En bij het vastmaken van de talie van het rak kwam ik er achter dat de korvijnnagels wel heel erg overschaald waren.
Dus maar een beetje afgeslankt. Ze zijn voor schaal 1:100 met 9 mm nog steeds veel te lang, maar het moet wel werkbaar blijven :)
(https://lh3.googleusercontent.com/-fYus1V0buIo/VHCSFqtc5TI/AAAAAAAABs4/3oGnuDeCSJM/s640/IMG_0402.JPG)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 22, 2014, 15:09:30 pm
grrrrr....
Andy zat er in zijn log ook al over te mopperen. De kitmaker die de constructie met het onderblok van de fokkeval bedacht heeft is een !@#$%^&-kitmaker.
In het spant achter de fokkemast zit een uitsparing, daaroverheen zit een dek met een gat, en daarin moet je een drieschijfsblok proppen met een hoop lijm, in de hoop dat het vast blijft zitten op dat spant (en ook dat er daarna geen lijm tussen je touw zit, want dan kun je de talie niet meer spannen.)
Afijn, het gat in het dek zit maar nauwelijks boven de uitsparing in het spant, het blok is groter dan het gat, Ajs je het blok door dat gat duwt, krijgt je het ook bijna niet meer terug. Want ja, of je pincet gaat door dat gat, of dat blok. Alletwee tegelijk past niet. kortom.....ik denk nog even verder .


Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ABrouwer op november 24, 2014, 19:10:48 pm
Bij mij lukte  het plaatsen van het onderste blok alleen omdat het leuk op dei plaats nog niet vastgelijmd was. maar het is een ***** constructie.

Andy

Ps ik heb de ra rakken aan een kant aan de ra vastgemaakt, de ra opgehesen en daarna de andere kant van de rak om de ra heb vastgeknoopt.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 26, 2014, 15:54:23 pm
Ik was inmiddels een hele ra hoger dan bij de laatste foto.
En alweer klopt er iets in ketting niet...
Hij geeft een ovenssnzicht van de marsen, met een paar doorvoergaten.
Als ik de toppenanenten van de voormarsra door zo' gat peuter, dan loopt die toppenant met een flink aantal knikken en bochten: hij raakt het voorste wanttouw, loopt achter het puttingeant, maarvoor de spreeworst langs, en dan weer door het want heen naar de nagelbank. Dat kan dus niet kloppen.
Wat hij tekent in het achteraanzicht van de mast kan ook niet kloppen: door het mangat van de mars, en daarvandaan naar ergens....

Kortom, ik ga weer aan de puzzel. Het kost op die manier allemaal wel heel erg veel tijd.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op december 26, 2014, 18:04:57 pm
Ik volg jouw en Andy's inspanningen met de tuigage.
Voorlopig heb ik nog wel even voor ik zover ben, maar kan voldiende tips
vinden in jullie verslagen.
Een extra vertraging valt niet meer op en je zult toch wel
een tijdje lijstaanvoerder blijven voor de langste bouwtijd.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 26, 2014, 19:14:55 pm
Eigenlijk is het leuk ook, dat gepuzzel. Zojuist de schaar maar weer eens ter hand genomen.
Het kan gewoon niet op deze manier. Op de foto's van winter zit het gat verder naar voren, dan loopt het touw net achter de ra langs, en voor het voorste wanttouw. Morgen eens kijken of dat kan.
Overigens: morgen viert PW zijn 14e verjaardag.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op december 27, 2014, 07:04:25 am

Overigens: morgen viert PW zijn 14e verjaardag.

Jan
:verjaar: :aplaus:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: luc op december 27, 2014, 09:15:37 am
ben je nu niet langer aan het bouwen dan de leeftijd van het origineel schip.  :lol:  :lol:  :lol:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: tartane op december 27, 2014, 10:02:34 am
Zoals ik in mijn verslag over de chebec al meldde ben ik er erg voor om al het touwwerk te behandelen met (houtlijm)lijmwater. Zelfs op modellen die ik al gemaakt had, en waar het touw erg pluisde, en dus stof aantrok, heb ik het naderhand gedaan. Gewoon met een penseeltje langs het touwwerk is al genoeg. Inmiddels heb ik een grote pot met de juiste verdunning klaar staan. Het duurde even voordat ik de goede oplossing had. Bij al geslagen touwwerk moet je dan oppaaasen dat er geen witte waas over het touw komt te liggen, dan moet je nog meer verdunnen.

Tartane
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ABrouwer op december 28, 2014, 17:46:16 pm


En bij het vastmaken van de talie van het rak kwam ik er achter dat de korvijnnagels wel heel erg overschaald waren.
Dus maar een beetje afgeslankt. Ze zijn voor schaal 1:100 met 9 mm nog steeds veel te lang, maar het moet wel werkbaar blijven :)
(https://lh3.googleusercontent.com/-fYus1V0buIo/VHCSFqtc5TI/AAAAAAAABs4/3oGnuDeCSJM/s640/IMG_0402.JPG)

Jan

Allereerst gefeliciteerd met zijn (haar?) 14 de verjaardag  :wink:
Er zijn bij Amat ook 6mm korvijnnagels te koop die zijn veel beter op schaal.

Andy
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 28, 2014, 18:23:50 pm
Ach, op schaal 1:100 is geloof ik alles langer dan 2mm flink te lang.
Ik hou hetmaar even bij het verbouwen van bestaand materiaal.
Doe ik voor een deel van de blokken ook: ik verbouwwde vandaag een aantal 7mm vioolblokken tot 5,5 mm vioolblokken. Zolang je je freesje niet beetpakt (of je freesje jou....), eigenlijk wel een ontspannende bezigheid
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op december 28, 2014, 18:38:51 pm
En? Nu een goed voornemen om deze dame af te ronden voordat deze volwassen is?

Je hebt nu een goed voorbeeld staan met Andy dus dat moet gaan lukken
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 28, 2014, 18:55:35 pm
Dat voornemen heb ik al 14 jaar  :mrgreen:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op december 29, 2014, 15:59:41 pm
Maar zo heel veel hoef je toch niet meer? Of mis ik nou iets...
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 29, 2014, 17:14:10 pm
Ach, veel, veel, wat is veel?
Nee, in termen van aantal knoopjes valt het inderdaad wel mee. Daarna komen er nog wat zaken als kanonnne, poortdeksels, ankers. En bij dat alles iedere keer de vraag: klopt het wat corel bedacht heeft.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ABrouwer op december 29, 2014, 18:38:44 pm
......
 En bij dat alles iedere keer de vraag: klopt het wat corel bedacht heeft.


wat dacht je van de vraag: Hoe kan ik met de spullen van Corel iets beter kloppend bouwen?  :wink:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 29, 2014, 18:41:08 pm
Met die vraag in het hoofd zit ik al een half uurtje naar dat anker te kijken......
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 30, 2014, 12:13:40 pm
En daar heb ik dus maar wat aan gedaan:
(https://lh5.googleusercontent.com/-ZGMrz9rWg80/VKKjVDkClTI/AAAAAAAABtc/-sUW9fxJCMc/s640/IMG_0471.JPG)
Nog steeds niet optimaal (verhoudingen kloppen niet helemaal: stok is te dik/kort, dus wellicht ga ik tzt toch met de evergreen aan de knutsel.
Nog meer milimeterwerk: de gestropte blokjes voor de geien van het fokkebramzeil.
(https://lh3.googleusercontent.com/-W8TzWBkXPOo/VKKja18h8vI/AAAAAAAABtk/XjELu3Qu8sk/s640/IMG_0434.JPG)
Op de voorgrond een afgekeurd schootblok voor het grootzeil. Had er hetzelfde uit moeten zien als die van het fokkezeil, maar zo uit de losse hand valt dat toch niet mee....
(https://lh3.googleusercontent.com/-CoydIk2rq9g/VKKjl0g9TVI/AAAAAAAABts/tKEUiN-qDq0/s640/IMG_0411.jpg)
En dat blok voor de gei aan de fokke ra is inmiddels ook weg, want zat op de verkeerde plek. De nieuwe moet nog.
Kortom, op deze manier duurt het nog wel even :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 30, 2014, 12:48:42 pm
Zojuist ontdekt: mijn pincet is versleten van de knoopjesmakerij....

(https://lh3.googleusercontent.com/-Y42yELtcF2I/VKKstHwoP3I/AAAAAAAABt8/FFXbIPhmWD8/s800/IMG_0473.JPG)
In de punt dit een gleufje uitgesleten, en daar past precies een 0.15mm gutermann-draadje door
Tja, had ik toch maar de dure pincet moeten kopen :)
Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op december 30, 2014, 16:30:34 pm
En daar heb ik dus maar wat aan gedaan:
(https://lh5.googleusercontent.com/-ZGMrz9rWg80/VKKjVDkClTI/AAAAAAAABtc/-sUW9fxJCMc/s640/IMG_0471.JPG)
Nog steeds niet optimaal (verhoudingen kloppen niet helemaal: stok is te dik/kort, dus wellicht ga ik tzt toch met de evergreen aan de knutsel.
Jan

welke heb je nu veranderd. ?  links het originele, recht het veranderde  of omgekeerd?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op december 30, 2014, 16:33:31 pm
Zojuist ontdekt: mijn pincet is versleten van de knoopjesmakerij....

(https://lh3.googleusercontent.com/-Y42yELtcF2I/VKKstHwoP3I/AAAAAAAABt8/FFXbIPhmWD8/s800/IMG_0473.JPG)
In de punt dit een gleufje uitgesleten, en daar past precies een 0.15mm gutermann-draadje door
Tja, had ik toch maar de dure pincet moeten kopen :)
Jan
raad van mijn grootvader †
"Bespaar niet op gereedschap, anders betaal je het dubbel."
maar ja die "zunige hollandsers" :santa_green: ...
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 30, 2014, 16:53:22 pm
 :D :D
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op december 31, 2014, 04:54:08 am
Met zo'n speciaal aangepast pincet kun je wel je blokjes beter vastzetten, hmm je brengt me op een idee Jan  :D
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 31, 2014, 15:27:01 pm
Hoi Erik: Ik had je vraagje over die ankders niet gezien
De rechts is de aanpassing: de linkse werd door Corel geleverd: een stokdikte van 4 (bijna 5) mm onderaan, 2 mm bovenaan, ronde armen, een flinke gietnaad op de zijkant, en een laag van dat 'zwartsel' (geen idee wat het is) er op.
Ik heb het hele ding valk gevijld (tot plm 3 mm), getracht om de armen een hoek te geven ipv die ronding.
Maar het probleem van een te korte stok, en te lange armen blijft.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op januari 01, 2015, 07:02:34 am
jan ik ga even wat opzoeken.. ergens hier staat tekeningen van ankers , maar waar.

ik heb eerder de indruk dat je stok niet te kort maar te lang is.

PS Dat zwartsel = dat koperding   dat op al die witmetaal fittings zit is een chemische harding. ( daarom ook dat er velen zijn die dat koper onderdelen noemen.) Moeilijk om te verwijderen, frezen  vijlen  kunnen daar niet goed doorbijten en worden er bot van.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op januari 01, 2015, 09:02:00 am
@Jan
Dit heb ik nog gevonden
(https://imagizer.imageshack.us/v2/640x446q90/538/VJv2xp.jpg)
het geeft de verhoudingen weer van een anker met als eenheid de lengte van de stok.
 hopelijk heb je er wat aan.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 01, 2015, 10:15:02 am
Hoi Erik,

Dank voor het plaatje. Als ik tijd heb, zal ik plaatje en anker een keer echt naast elkaar leggen. Hier nog een keer de twee ankers (bewerkt, en onbewerkt), nu loodrecht gefotografeerd, zodat je de verschillen en verhoudingen wat beter ziet. (die bovenstukken van de schacht staan er trouwens ook gewoon scheef op)

(https://lh6.googleusercontent.com/-hfI8G71nip4/VKUptaO7p6I/AAAAAAAABus/A2UGiWmC70A/s640/IMG_0482.JPG)
(inmiddels wat rekenwerk gedaan: de armen zijn een 3 mm aan elke kant te breed, of de schacht een kleine centimeter te kort) Omdat het inkorten van de armen samen moet gaan met het kleiner maken van de cirkelboog, gaat dat dus niet door de zaak verder te verbouwen. De schacht  langer maken, dat is ook lastig (de las zou net niet in de houten stok vallen, maar er net onder. Dat is vragen om gedoe, juist omdat de schacht niet netjes recht en vlak is.) Suggesties welkom, maar ik neig inmiddels naar de evergreen-variant.
De rest van de laatste dagen zat ik te knutselen aan toppenanten, schoten en geien van de fokkemast. Ben bijna klaar. Volgt nog de brassen, en dan de volgende mast.
Totaalplaatje:
(https://lh4.googleusercontent.com/-2WKxcw2mfv0/VKUopzHfjjI/AAAAAAAABuQ/drInogA-eyQ/s640/IMG_0475.JPG)
Schaaltouw zou zich eens moeten gedragen als echt touw (de juiste kant op doorhangen bijvoorbeeld :) )
(https://lh6.googleusercontent.com/-0JQ2ROAIzng/VKUoql3yELI/AAAAAAAABuY/Q_gg-jv_0i8/s640/IMG_0476.JPG)
Vooral bij de toppenanten van de bramzeilen is het hinderlijk:
(https://lh4.googleusercontent.com/-ai5VSuMr6ds/VKUoq3yTkoI/AAAAAAAABug/7Z6Ggs-BsgQ/s640/IMG_0478.JPG)
Dit is de dunste versie die ik gebruik (0.15mm amati garen). Het heeft al een paar dagen nat onder spanning gehangen, en heeft een waslaagje. Maar nog steeds is de krul is zo sterk dat de ra er door opgetild wordt. Ik overweeg toch een flinke spijker door de ra te slaan in de mast, zodat ik die toppenanten op spanning kan zetten, en daarna ook de geien (want die willen ook alle kanten op)

De fokkemars had nog wat nawerking nodig: doorvoergaten voor geien en toppenanten, want alles door het mangat, was geen gezicht. Ik kon er met mijn boortje nog net bij...
(https://lh6.googleusercontent.com/-8eRahYYkKlU/VKUorqhyK-I/AAAAAAAABuk/rv4dbSHsUOM/s640/IMG_0480.JPG)
Jan


Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op januari 01, 2015, 10:54:48 am
nog eenmaal. :ungly:
Vergeet nu eens dat amati en ander modelboerachtig touw.. :sniper:


Ga naar de "veritas" en koop je twee rolletjes Guterman naaigaren, een zwart en een ecru. en een bolletje of twee van DMC-garen ( Soort voor kantwerk). Die uitgaven van een tientje moet in het nieuwe jaar toch wel kunnen.
Luc  hier, heeft ook nog een ander merk met ook heel fijne garens..
:banana:


zeer eerst je ra strak tegen de mast middels je brassen.( zelfde effect als je 5 duimen die je door de ra wil jagen) dan kan je daarna veel beter de de toppenanten en de geien  aanspannen.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 01, 2015, 11:40:30 am
Ander garen, ja. Komt bij de volgende wel een keer:)
Dat gutermanspul gebruik ik ook: al mijn weeflijnen zijn van dat spul gedaan, en mijn bindsels ook. Nadeel is dat dat spul een vrij hoog polyestergehalte heeft, en dus weer niet zo makkelijk met houtlijm zekert.

De brassen stevig aanhalen. Nadeel daarvan is dat je de stag naar voren trekt. dat wilde ik eigenlijk proberen te voorkomen, want dat staat ook niet echt fraai. Ik voorzie een druppeltje lijm achter de ra  :wink:

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: luc op januari 01, 2015, 20:12:45 pm
Mijn draad is zuiver polyester ,dus moet geplakt worden met secondenlijm.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: luc op januari 01, 2015, 20:14:02 pm
Ivm de ankers,uit messing maken en solderen, geeft een grote voldoening om zoiets in elkaar te solderen.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 02, 2015, 07:53:07 am
Ja, maar messing en soldeer is niet echt mijn ding. Het liefst zou ik het van hout maken.....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op januari 02, 2015, 09:47:56 am
Wat houd je tegen?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 02, 2015, 10:21:37 am
Gebrek aan gereedschap, en een plek om dat gereedschap fatsoenlijk te kunnen gebruiken.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op januari 02, 2015, 11:58:08 am
Gebrek aan gereedschap, en een plek om dat gereedschap fatsoenlijk te kunnen gebruiken.

Jan
je kan het altijd hier komen leren.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 04, 2015, 13:04:25 pm
Zo, alles van de fokkemast zit er op (denk ik).
Vandaag de laatste brassen gedaan, en nog wat foutjes hersteld: verschillende touwdiktes aan twee kanten is geen gezicht  :mrgreen: )
Morgen is de vakantie voorbij, dus de grote mast moet nog even wachten....
Voor het fotoalbum:
Vooraanzicht:
(https://lh6.googleusercontent.com/-AoPwv7sbSC8/VKlHB0VlBHI/AAAAAAAABvA/jiTSUvl684A/s800/IMG_0485.JPG)

En eentje waar het touwwerk wel op te zien is :)
(https://lh3.googleusercontent.com/-k9EvowG4BvU/VKlHClcL9GI/AAAAAAAABvI/snqiNIeGmY0/s640/IMG_0486.JPG)
Ik heb wat zitten zooien met de brassen: voor de bras van het fokkezeil heb ik een extra belegpuntje gemaakt (korvijnnageltje, knecht kreeg ik naast dat rare trapje niet gemonteerd) op de verschansing. De overige brassen
lopen naar dat hekwerkje achter op het bakdek. De bras van de mars via een geleideblok op de stag, de bras van het bramzeil via een blokje aan het want van de marssteng.

(met excuus voor de foto-kwaliteit, als je ecru- touwtjes flitst tegen een witte achtergrond zie je ze niet meer, flits je niet, dan zie je ook niet zoveel....)

(en iedere keer als ik naar de foto's van mijn PW kijk, zie ik hoeveel beter en mooier het schilderwerk van Andy is. :wink: )

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 04, 2015, 13:11:08 pm
Voor de oplettende kijkertjes: Ik heb de schoten en halzen van het fokkezeil (en de blinde) nog niet aangebracht.  Ik denk dat ik dat ook niet ga doen (tenzij iemand van jullie heel sterke argumenten heeft om het WEL te doen).
Ze hangen daar onder aan die ra maar een beetje niets te doen, en dat touw gaat toch nooit mooi hangen (en straktrekken is bij die schoten van grootzeil en fok ook geen gezicht)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: pauwels op januari 04, 2015, 13:42:25 pm
'T ziet er indrukwekkend uit Jan.   :D Mooie platen. Ik snap nog niets van de brassen en de schoten enz, maar dat komt nog wel een keer hoop ik.  :?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: TORRO op januari 04, 2015, 14:56:18 pm
vol bewondering jan voor het fijne werk.
het ziet er prachtig uit

eric
 :whow:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ABrouwer op januari 04, 2015, 17:17:05 pm
Mooi touwwerk

Andy
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op januari 04, 2015, 17:52:57 pm
de schoten zou ik wel aanbrengen.
de halzen niet.

waarom
bij het reven of opdoeken van de zeilen gaat de schoot ook mee naar de ra met het zeil.
Het blijft aan het onderste oog in het lijk van het zeil vastzitten. ( Feitelijk de hals ook.  :wink:)

maak je het model met opgerolde zeilen , dan horen ze zeker aan de lijken te zitten. maar dan eindigen ze niet aan het ra einde, maar ongeveer op 1/2 van de relance( De lijklhoek wordt naar het midden van de ra getrokken en dan word de zeilen pas opgebonden.

Maak je een model zonder zeilen. tja je kan die schoten niet van beneden naar boven meenemen bij het opzetten van de zeilen. de schoten moeten dus ergens klaarliggen aan de top van de ra.


en het staat mooi als die met een mooie boog vanaf de ra naar de zijkanten van de romp neerdalen.

Maar weinig modellen , ook in musea hebben de halslijnen opgetuigd.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op januari 04, 2015, 17:55:35 pm
Citaat
De bras van de mars via een geleideblok op de stag,

die geleideblokken zou ik juist wegdoen en de brassen vanaf de blokken aan de grote mars stag  recht naar de belegpunten aan de achterkant van de bak leggen.

het is zo meer gebruikelijk  en zoals je het nu doet valt het ineens op dat ... er twee blokken zijn, die er normaal niet hoeven..
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 04, 2015, 18:29:19 pm
Ik volgde met die geleideblokken de tekening van Ketting.
Overigens is hij niet de enige die het zo doet, ik kwam het vaker tegen. Maar ik kan het er nog tussenuit hslen. Het zal niet de eerste aanpassing zijn.
En die schoten en halzen, ik zag dat een paar volgetuigde modellen het doen zoals jij beschrijft: alles helemaal ophalen naar de ra, en schoten en halzen dus inderdaad met zo'n fraaie afhangende boog. Ik weet alleen niet of dat touw wel zo mooi wil afhangen. Ik zag dat Andy die schoten ook heeft zitten, en bij hem gaan ze ook alle kanten op....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op januari 05, 2015, 06:02:55 am
Ik doe het je nog lang niet na. Mooi.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op februari 28, 2015, 14:42:37 pm
Een mens zou er gek van worden:
al weer een bras die niet past waar hij volgens de tekening zou moeten.
Nu die van het grootbramzeil. Ketting geeft aan dat hij van de kruisstenge-stag naar de ra moet, en daarvandaan terug naar een blok aan die stag. tot zover zou het kunnen, maar dan: recht langs de bezaansmast omlaag? Lijkt me niet, dat maakt die brassen zo goed als onbereikbaar.
Omlaag naar de verschansing? Past niet, daar is de mars te breed voor. Helemaal terug naar voren, en dan naar de verschansing? Maar dan zou het kruiszeil nauwelijks gebrast kunnen worden, omdat het halend deel van de bramzeilbras er voor langs loopt?
Achterlangs naar beneden? Beter, maar waar dan heen om te beleggen?

Dik geeft een blok aan een want, en dan opzij, iets voor de bezaansmast, maar ja, daar heeft Corel uiteraard weer geen belegpunt zitten......

Zo blijft een mens lekker bezig :)

Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op mei 16, 2015, 19:06:10 pm
Vandaag maarweer eens begonnen, maar het ging niet goed: rakje geknoopt, maar daarbij wel de vlaggemast van de bezaansmast gebroken. Kon uiteraard niet meer gelijmd worden, (heeft iets met Murphy van doen ;) ), dus de rest van de middag bezig met afbreken. Dan merk je dat ook kleine beetjes lijm flink plakken: het moet met geweld, maar wel gepast, want er zit een stag, wanten, en een paar zalinkjes zo ongeveer op dezelfde plek vast, en die wil ik graag heel houden....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: pauwels op mei 17, 2015, 08:20:42 am
 :) Als Murphy in huis rondwaard kun je wel ophouden die dag. Gewoon even aan de kant gooien.

  Voor het bouwen van de masten ben ik een voorstander om de complete masten off-ship te bouwen. Het want kun je altijd nog bij.   
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op mei 17, 2015, 17:50:39 pm
tja  als je MR. M.. op bezoek hebt.
kan je best alles voor die dag wegleggen en lekker in de zetel een boek gaan lezen....
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op mei 17, 2015, 20:07:04 pm
Da's dus precies wat ik vandaag gedaan heb, lekker in de zon....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op mei 20, 2015, 15:56:18 pm
Murphy was de deur nog niet helemaal uit: heb vandaag geloof ik 5 valggemasten gemaakt.
Dat beukenhout van Corel was al tamelijk bros toen ik die kit kreeg, maar na een paar jaar breekt het helemaal snel af: het is ook niet met de draad meegezaagd, maar schuin er op: da's vragen om problemen....
Maar goed, de plaatjes van vandaag:
Mast zonder vlaggenstok (kreeg de restanten gelukkig wel schadevrij weg)
(https://lh3.googleusercontent.com/-3RX462lcByk/VVysHJQEfDI/AAAAAAAABwQ/bkhJGE9fXXM/s400/IMG_0562.JPG)
Het vervangend exemplaar (beter dan het origineel, maar ik ga de rest toch echt niet meer aanpassen):
(https://lh3.googleusercontent.com/-YQ0ARZLyOro/VVysHZSjvYI/AAAAAAAABwY/g0bpejGBxt4/s400/IMG_0566.JPG)
Toen ik toch bezig was met kleine dingetjes: het "grote" blok voor de val van de grote ra (eigenlijk iets te klein, maar de knecht op het dek is ook te klein, en een groter blok was geen gezicht vanwege die iets te kleine knecht):
(https://lh3.googleusercontent.com/-VrywLQczjIg/VVysI4RLLfI/AAAAAAAABws/ivml-_5xIhc/s400/IMG_0570.JPG)
En nog een klein beetje touwwerk:
hanepoten opnieuw (zwart)
de bram-ra en de marsra (deels). Ben nog wel aan het puzzelen waar de brassen heen moeten/kunnen. In bijna alle opties zitten de pardoenen in de weg....
(https://lh3.googleusercontent.com/-VXTP-RW3cWA/VVysH136LrI/AAAAAAAABwg/JwYMKgkG_XI/s640/IMG_0567.JPG)
En het gepeuter van het rak (ik heb het blokje en het halend part maar weggelaten: geen ruimte voor, en omdat de ra omlaag is, ook nauwelijks iets van te zien als je het weglaat. Voor de vorm laat ik het lange eind van de knoop wel afhangen, dan lijkt het nog heel wat :)
(https://lh3.googleusercontent.com/--tH4NoE4AKc/VVysIfStBuI/AAAAAAAABwo/g6O_hDujeRA/s640/IMG_0568.JPG)
(en ja, het wordt stoffig op de marsen :) )

Tot zover de activiteiten van deze dag....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Rob op mei 22, 2015, 08:26:16 am
Het is misschien veel werk, maar het resultaat mag er zijn. Heel mooi Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op mei 24, 2015, 19:10:32 pm
Denk je alle oogjes en haakjes gehad te hebben, kom je er twee te kort voor de rakblokken.
Gelukkig schrijft Ketting dat die aan een stropje om de mast vastzitten.
Stropje gemaakt dus maar:
(https://lh3.googleusercontent.com/-n6tq8VBIk5o/VWIg4iiqxaI/AAAAAAAABw8/0K7QbmWN0hU/s640/IMG_0571.JPG)
Het rak zelf was ook een heel gepruts. Kan er bijna niet meer bij, maar het zit. Op de foto zie ik wel het een en ander dat niet deugt, maar zonder die macro-stand is het alleszins acceptabel. Die rakken zijn sowieso een flinke benadering van wat het ozu moeten zijn.

(https://lh3.googleusercontent.com/-F2_weiAipNM/VWIg5bAOfUI/AAAAAAAABxE/3wnFl58LkY0/s640/IMG_0572.JPG)

En nog een sfeerplaatje van voren: (en zoals het sfeerplaatjes betaamt: net niet helemaal scherp :( )
(https://lh3.googleusercontent.com/-pIOfDPgu93s/VWIg6TFtviI/AAAAAAAABxM/j98vz4i-qtw/s640/IMG_0573.JPG)

De rest van de week waarschijnlijk geen tijd meer, dus verwacht de volgende update niet op korte termijn (maar dat deden jullie toch al niet, denk ik)
Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op mei 24, 2015, 19:17:09 pm
Citaat
Op de foto zie ik wel het een en ander dat niet deugt, maar zonder die macro-stand is het alleszins acceptabel.

niet zo kritisch wezen... je bent op 1/100 bezig  en ja hier zien wij het wel, dank zij die onvergefelijke macro fotografie.`Denk ook eens dat een 'leek' naar je model staat te kijken.... wat ziet die dan ???

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op mei 24, 2015, 19:22:05 pm
De leken hier in huis willen vooral weten hoeveel ik nog moet voordat hij klaar is :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op mei 24, 2015, 19:37:33 pm
Nog een jaarje of wat.....
Nee zonder gekheid nu even volhouden om deze schoonheid af te ronden
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: pauwels op mei 24, 2015, 20:55:55 pm
'T mag dan lang duren maar het zijn hele mooie plaatjes Jan. Knap gemaakt. :D
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: SuperSylvester op mei 25, 2015, 07:11:13 am
Ik doe het je in ieder geval nog niet na! Zal tzt jouw ervaringen zeker in mijn achterhoofd (naja, harde schijf) houden  :)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 03, 2015, 14:48:32 pm
Ik heb een hele middag iets nieuws zitten proberen:
plastic ankertje maken. Valt nog niet mee: te weinig lijm en het blijft ietzitten, te veel en dat evergreen loopt als water tussen je vingers door.

Ik heb nu drie varianten: de Corel versie, mijn eigen versie in wording, en de wat bijgewerkte Corelversie.
Ik vermoed dat ik voor een eigen versie 2.0 moet gaan, want die 5 mm stokdikte van Corel is voor een schaal 1:100 toch  echt te zwaar. (vergeleken met de armlengte is het ding is te kort ook trouwens)
(https://lh3.googleusercontent.com/-wjHL-4fs2Sk/VW8TEWOZfpI/AAAAAAAABxc/8WWCZnxA9dM/s640/IMG_0615.jpg)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 03, 2015, 19:06:19 pm
er is iets dat me ontgaat...
het een of het ander is te lang of te kort.

Het geheel moet passen in een omschreven cirkel.
zal eens kijken of ik daar ergens een tekening van heb.

http://www.modelships-beagle.eu/smf/index.php?topic=983.msg30736#msg30736

let op tekening is niet op schaal. het is enkel om de maten aan, te geven. voor de maten moet je het rekenblad raadplegen.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op juni 03, 2015, 19:39:37 pm
Geloof het of niet, dat doet hij ook. (Nou ja, bijna dan. ik zit er met de ankerhanden een milimetertje buiten.)
Ik kan hem min of meer op de tekening van Dik van het grootanker van de zeven provincieen leggen
Die corel-dingen passen wel in een cirrkel, maar ten opzichte van die cirkel is de stok te kort.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op juni 03, 2015, 19:44:56 pm
ik krijg dat excel bestand met de maten niet meer opgeladen....
krijg een server fout.....
als je wil kan ik het wel zo zenden per mail?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 11, 2015, 14:17:58 pm
Zit ik opeens weer in de motteballen.
En dat terwijl ik best nog wel wat gedaan heb:
De besaan hangt (min of meer)
(https://lh3.googleusercontent.com/-7LVfETCtrCc/VkNaPR3nfvI/AAAAAAAAByc/zS_0AHTK3nk/s800-Ic42/IMG_1056.JPG)

Hij hangt aan een talie door een drieschijfsblak. Hert rak moet nog daaromheen komen (als ik het in-  en aan elkaar geprutst krijg), daarom zit de strop van het onderblok nu nog te ver van de mast af.
(https://lh3.googleusercontent.com/-b6oUhGBUNvA/VkNafExV2uI/AAAAAAAABys/gP0vdGbftWQ/s800-Ic42/IMG_1057.JPG)
Het rak moet nog een kraal langer worden, anders past het niet.
(https://lh3.googleusercontent.com/-2_et4Nww-ds/VkNaY1HkD9I/AAAAAAAAByk/PoFhPt-4sc8/s800-Ic42/IMG_1059.JPG)
De halzen waren even een twijfelgevalletje. Ze zitten nu niet zoals ze volgens de boekjes horen (namelijk naar het achterste span wanttouwen), maar ze zitten zoals Ketting ze tekent, naar een blok dat vastzit aan de verschanzing, net voor de railing van het bakdek. (net achter de gilling, om precies te zijn.) De 'nette' manier gaf een probleem: het gat tussen besaan en want is namelijk vrij groot, de besaansroede haalt het want niet (tenzij ik hem heel ver naar voren zet, maar dat vond ik ook niet zo mooi)

(https://lh3.googleusercontent.com/-ZqmtnBpktw0/VkNaiUksv1I/AAAAAAAABy0/tVkz7TKREkE/s800-Ic42/IMG_1058.JPG)

Wordt vervolgd.....(ooit  :mrgreen:)


(foto's zijn een beetje matig, want het is hier knap donker, en macro met een flits werkt niet zo best)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op november 11, 2015, 14:35:40 pm
laatste post was in juni......  dus  daarom dat je uiteindelijk weer in de mottenballen waart geraakt.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 11, 2015, 14:36:37 pm
Ik weet wel waardoor het komt, maar het overkomt me toch iedere keer weer. (over een half jaartje weer, denk ik :) )

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 15, 2015, 12:41:47 pm
Grrrr..... Sommige dagen lukt er niks.
Ontdekking 1: de talie van de bezaanstag zat achter het rak van de grote rak langs..... Gelukkig zat die nog niet vastgelijmd.

Ontdekking2: als je knoopjes niet direct borgt met een beetje lijm, dan vergeet. Je er wel eens een paar, en dan laat dat los als je losse eindjes afknipt.

Ontdekking 3: als je aan de verkeerde kant van het knoopje knipt, dan laat het hele touwtje los, en kun je opnieuw beginnen.
ontdekkin 4-6: zelfde als 3, maar met een aanzienlijk slechter humeur......

Ontdekking 7: als je een blokje vasthoudt tussen duim en wijsvinger om het gat uit te boren, komt er bloed op.

Ik ben er maar even mee gestopt....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: pauwels op november 15, 2015, 16:38:03 pm
Hmm, Murphy op visite. Heb je dan nog een paar spectaculaire foto's van de Prins Willem misschien ?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op november 15, 2015, 17:52:06 pm
Heel herkenbaar :twisted:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 15, 2015, 17:55:31 pm
Hallo Henk,

Ik zal komende week eens kijken wat ikvoor je doen kan.
Spectaculair is misschien een beetje veelgevraagd, masr een totaalplastje moet wel kunnendenk ik. Nu niet, zojust gezien dat de batterij van mijn fototoestel leeg is.....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 23, 2015, 19:39:56 pm
Murphy is nog steeds niet ver weg, maar hier een heel kleine update: ben zo zoetjes aan begonnen het een en ander af te hechten.
De voorstag is en blijft een probleem: daar wordt zoveel aan vastgezet dat dat ding naar voren blijft komen. Ik laat het er verder maar bij...
(https://lh3.googleusercontent.com/-T6zjHTrtIwk/VlN4BDmS3nI/AAAAAAAABzk/VxfS-kE1AQc/s800-Ic42/IMG_1061.JPG)
De dirk van de bezaansroede nu ook op spanning: ook daar de afweging tussen spanning en positie van de roede: te veel spanning en het ding wilde alle kanten op....
(https://lh3.googleusercontent.com/-AGQ1l4za2OQ/VlN4BRt-ccI/AAAAAAAABzo/gYUmG2E14ko/s800-Ic42/IMG_1062.JPG)

En het bijbehorende rak. Wat een gepeuter.....
(https://lh3.googleusercontent.com/-TQWRPTOswHc/VlN4A-AQEeI/AAAAAAAABzg/4UDmdEbCthU/s800-Ic42/IMG_1060.JPG)

Wordt vervolgd. Foto's al weer geflitst bij lamplicht en een te kleine afstand, dus een beetje niet zo fraai :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: jean op november 24, 2015, 07:59:52 am
Mooie plaatjes Jan, ziet er toch erg strak uit hoor! Zou ie toch ooit af komen?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 24, 2015, 10:36:02 am
vast wel :)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Rob op november 24, 2015, 11:38:30 am
Hier ziet er inderdaad erg mooi uit. Zeker de tijd waard
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op november 24, 2015, 13:11:17 pm
ziet er prachtig uit jan...

hoeveel touwtjes nog ???? of zijn dit de laatsten...
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op november 24, 2015, 14:54:17 pm
nee, ik moet nog wel wat: op de boegspriet is alles af, maar zo rond de bezaan zit er nog heel wat niet op....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 13, 2015, 18:26:49 pm
Het probleem is dat ik mijn vorderingen niet zo makkelijk gefotografeerd krijg. Veel te donker, en als je die dunne touwtjes met een lichte achtergrond flitst, zie je niks.
Kortom: jullie moeten maar even geloven dat er vorderingen zijn.
Het blijft wel een heel gepruts: als je ergens iets straktrekt, gaat er ergens anders weer iets slap-hangen. En wie dat systeem bedacht heeft dat je touwtjes door een gaatje in het dek duwt, in de hoop dat het blijft zitten.....
En zo her en der trek ik blokjes uit hun stropje, ook een heel gedoe, want je kunt er maar nauwelijks bij om ze opnieuw vast te zetten. murphy is dus nog steeds het huis niet uitt, maar er komt licht aan het eind van de tunnel :), eigenlijk hoef ik alleen de brassen van grote mast en bezaan nog, en dan uiteraard al die belegpuntjes nog afwerken.

Wie weet: komende week heb ik niet zoveel tijd, maar de week daarna moet ik met de tuigage toch een eind kunnen komen.

Ik moet nog wel even nadenken over die kanonnen, want ik vind dat Corel ze een maatje te groot heeft geleverd. Het zou iets kleiner kunnen... Ik moet ook nog een paar ankers knutselen, maar dat gaat denk ik wel lukken.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 13, 2015, 19:14:04 pm
Vraagje: heeft iemand van jullie wel eens zaken gedaan met " historische modelbouw" in Den Helder?

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: tartane op december 14, 2015, 08:29:56 am
Wat fotograferen betreft: Neem altijd een witte achtergrond of heel licht grijs. Ga niet flitsen, dat geeft vervelende schaduwen en je krijgt er niet op goed op wat je graag zou willen. Maak de foto's met daglicht, hoeft niet eens buiten te gebeuren. Probeer dan uit wat het beste effect geeft. Een beetje digitale camera heeft instellingen op het item "witbalans". Probeer al die instellingen eens uit (daglicht, bewolkt, TL licht, gloeilamp enz) Meestal krijg ik de mooiste resultaten bij daglicht binnenshuis, altijd zonder flits, en dan met de instelling: bewolkt. Statief is dan soms wel nodig. Ook niet de zon op je model laten schijnen, diffuus daglicht is het mooiste.
Als je met gloeilampen werkt is ook vaak de instelling: bewolkt, de beste.
Gaat vast lukken!
Constant
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 14, 2015, 13:48:49 pm
Hallo Constant

Dank voor de tips. Dat weet ik eigenlijk ook allemaal wel, maar dat betekent dat ik 's middags dus moet beginnen
met foto's maken en daarna pas knoopjes moet gaan tellen, en niet wachten tot een uurtje of negen 's avonds :)
Mooiste resultaat krijg ik met een statief op een beetje afstand, matige zoom, hoge resolutie, en dan inderdaad geen flits.
Maar ja, dat kost tijd en kan niet snel-snel aan het eind van een avondje prutsen :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: tartane op december 14, 2015, 17:55:33 pm

Deze foto maakte ik een paar minuten geleden met een doodnormale gloeilamp van 40W van de HEMA. Op de camera instelling; gloeilamplicht. Het is nu buiten hartstikke donker.
Is toch niets mis mee dacht ik.
Constant
(http://i288.photobucket.com/albums/ll182/tartane49/DSCN1349_zpsnxomlx1m.jpg) (http://s288.photobucket.com/user/tartane49/media/DSCN1349_zpsnxomlx1m.jpg.html)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: tartane op december 14, 2015, 17:57:07 pm
Dat vergat ik nog. Zonder statief. Dus eigenlijk even snel in het voorbijgaan.
Constant
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 14, 2015, 18:14:15 pm
Dan kun jij beter fotograferen dan ik :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Arjan68 op december 14, 2015, 18:18:41 pm
De kwaliteit van de camera maakt ook heel veel verschil. Mijn telefoon van een half jaar oud maakt bij lamplicht scherpere en betere foto's dan mijn Nikon camera van 5 jaar oud.
De laatste foto's van mijn Berbice zijn allemaal bij lamplicht genomen (mix van ledlamp en spaarlamp)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 14, 2015, 18:58:16 pm
Nee, maar mijn camera zou het welmoeten kunnen hebben :)
Probleem is meer dat mijn bootje groter is dan het verlichte vlak van mijn lampje. Dat geeft een heel raar effect. (Correct belicht in het midden, niet zo graai langs de randjes, of juist andersom.
Daglicht is dus echt nodig.....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 21, 2015, 10:09:43 am
Heren,

Ik ben op zoek naar inspiratie voor de bewapening van mijn PW.
Ik heb eens zitten meten en rekenen: uitgaande van een standaardbewapening van 18-ponders, en een schaal zo rond de 1:100/1:90, zou het kanon ongeveer 8/9 millimeter uit de romp moeten steken.
De totale lengte van het insteekkanon, zou dan 8+12 (de diepte van het u-profiel achter de beplanking) moeten zijn. Nu kent Corel twee mate insteekkanon die in aanmerking komen eentje met een looplengte van 14,4 mm (en een van 18) Die van 18 is bijna goed, maar die heel een loopdiameter van 5,3 mm. Dat is zelfs voor een 36-ponder op deze schaal nog te groot. De loop met een lengte van 14,4 is beter: die geeft 4,5 mm (nog steeds een beetje te zwaar, maar OK). Maar ja, dan kom ik 5/6 mm in de lengte te kort. Ik dacht aan het plaatsen van een tussenringetje, maar die 6 mm is precies de lengte van die insteekpin.
Bovendien heb ik geen idee hoe vast die profielen zitten, maar grootschalig verbouwen is niet echt een optie.....

Iemand een werkbare suggestie?

Jan

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: jean op december 21, 2015, 11:44:50 am
Kun je het insteekkanon in een blokje ter grootte van de geschutsopening en zo'n 6 mm dikte lijmen en het totaal dan in de opening lijmen. Als je dat blokje zwart maakt ziet niemand dat toch? Zijn er nergens anders insteekkanons te koop met de juiste maten? Zelf draaien misschien?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: jean op december 21, 2015, 12:46:12 pm
Ik heb nog enkele insteekkanons liggen die zijn 25mm en ongeveer 4,5 mm in doorsnee. Deze zouden toch dicht in de buurt van jouw wensen komen. Ik heb ze destijds in Nieuwegein gekocht, maar die tent is allang dicht. Maar wellicht zijn er toch anderen die deze maat verkopen.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 21, 2015, 14:01:10 pm
Hallo Jean,

Dank voor het meedenken.
Zelf draaien is geen optie: heb geen draaibank, en om er nou 20 uit de losse hand met een boormachine te doen, dat gaat vast niet lukken.
ik heb wat rond zitten kijken, en wat er aan losse insteekkanons te krijgen is, dat houdt niet zo over. Eigenlijk zijn die van Corel wel mooi. maar ja, iets te kort, het gaat waarschijnlijk die blokjes optie worden. Beetje lastig om ze netjes te lijmen, want die u-profielen zitten dik in de matzwarte verf. Aan de andere kant: die blokjesoptie geen weer de mogelijkheid om iets van een loopwagen te suggereren....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 22, 2015, 15:17:56 pm
Prototype: 20 mm lang, steekt ca 9 mm uit,
monding ca 3,5 mm breed, kaliber 2 mm, mondingsverdikking, 2 mm lang.
Het kan allemaal nog iets kleiner, maar ik ben er geloof ik wel tevreden mee.
Nu nog 20 exemplaren plakken, en zwart maken :)
(https://lh3.googleusercontent.com/-mB2svQM4s5I/Vnl2OZRwdAI/AAAAAAAAB0M/OgrGmSrFfh4/s640-Ic42/IMG_1092.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-bI-YwWUw4GM/Vnl2XhUNFpI/AAAAAAAAB0U/tkoA9oRs638/s640-Ic42/IMG_1086.JPG)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: jean op december 24, 2015, 14:50:07 pm
Ziet er toch prima uit zo. Hebe die zelf gemaakt van hout?
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 24, 2015, 15:03:42 pm
Papier :)

Soms voel ik me een sukkel: heb ik net de laatste hanepoten aan de grote mars gemaakt. Eerste keer: touwtje 5 cm te kort, tweede keer: touwtje aan de verkeerde kant van het knoopje afgeknipt. Derde keer: ga ik nu aan beginnen. 't is niks, maar per keer toch weer zo'n 45 minuten gedoe....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 25, 2015, 15:31:35 pm
Afijn, ben inmiddels weer waar ik gistermorgen ook was :)
Heb intussen ook zitten stoeien met het "ontwerp" van de heklantarens, want ik vind die Coreldingen echt drie keer niks. Rood "glas", en eigenlijk vind ik dat 'hoedje' bovenop ook niet echt geweldig.
Kortom: dat wordt geen OOB-ding. Meer, een VERB-exemplaar.
In ieder geval iets hoger dan het Corelding, en ik denk ook iets breder, en zeker GEEN rood plastic als glas.....
Ik zoek nog inspiratie voor de stijlen. In het rijks staat een lantaren met van die gebeeldhouwde figuren, maar dat lijkt me op 1:100 te veel gevraagd. Aan de andere kant, gewoon een ijzerdraadje (suggestie Corel) is ook zo saai. Ketting tekent gedraaide stijlen, van die spiraaldingen, maar ja, hoe maak je dat nou weer....

Jan

 
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: jean op december 25, 2015, 15:53:54 pm
Denk aan je kerstdiner...
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 25, 2015, 17:32:49 pm
.???? Daar wil ik bestaan demken (was lekker, namelijk), maar ik geloof dat ik je punt mis

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op december 25, 2015, 20:19:59 pm
op het Vasa forum (waar jij ook geregeld vertoefd) loopt een topic over de lantaarn. mogelijk even wachten op de uitkomst van die discussie (een paar maandjes meer of minder maakt ook niet meer uit toch :) )
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 26, 2015, 10:04:25 am
Ja, maar die discussie gaat vooral over de vraag hoe hij er uit gezien zou kunnen hebben.
Ik zit meer in het stadium; hoe maak ik het. Ik had mooi helder plastic voor de glaasjes, maar dat spul laat zich niet zo plakken. En als dat PVC-materiaal is alleen maar in megahoeveelheden te krijgen.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: ISOLA2 op december 26, 2015, 10:38:29 am
Jan ik zou daar geen glaasjes inzetten, een geraamte maken van gesoldeerde koper draad , kan je ook gedraaide stijltjes mee maken, voor de kap dun messing die je met de schaar kan knippen, papier kan ook voor de kap.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 26, 2015, 15:45:38 pm
Die kant heb ik ook zitten knutselen.
Er zijn glaasjes nodig (zonder is geen gezicht). Ik ben zelf niet zo'n held met de soldeerbout, dus het zal wel een samenstel van hout, koperdraad en plastic worden. Mijn prototype ziet er redelijk (maar niet gewelidg) uit. Vooral het symmetricsch krijgen en houden is lastig nij zo'n zeskantig ding. Je ziet afwijkingen voordat je ze meet....

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: stanley op december 26, 2015, 16:29:19 pm
Probeer het eens op deze manier: Van boven naar beneden:
1.De 'koperen' kap, gedraaid of zeskantig gesneden uit hout. Goudkleurig geschilderd, evenals
2. Een plaatje, gemaakt van 1 mm dik triplex, zeskantig, dat aan de hoeken ruim buiten de kap uitsteekt.
3. De ruitjes: geknipt uit doorzichtig plastic, bijvoorbeeld van de verpakking van een nieuw overhemd, m.n. van het boordje, ingekrast als ruitjes, ingesmeerd met gele verf en afgeveegd, zodat de verf in de groefjes blijft zitten.
4. Nog een zeshoekig plaatje, kleiner dan de bovenste. Hou voldoende ruimte over buiten de onderkant van de ruiten.
5. De basis. Hout, gedraaid of zeskantig gesneden, met een gaatje onderin voor de draagstang. Samen met de voet goudkleurig.

Boor dan gaatjes bovenin de kap en op de uitstekende hoeken van de bovenste zeshoek en steek daar ingevijlde eindjes koperdraad in.

Draai tenslotte twee eindjes koperdraad strak in elkaar, knip ze op lengte in zes stukken en lijm dat op de hoeken van de ruitgedeelte.

Heeft voor mij altijd heel bevredigend gewerkt.
't Is maar een suggestie.

(https://lh3.googleusercontent.com/QNI3RHiSgfyJUPqhH3VJ6A0qWPGYF2KMQvn7CfmOP5I2ljINetJQVK_HduY6gwdb8t7HBkUZlAkrlkSxQWY_aQr7Ap0-W4JnhsqbSCvikGwpsArf3YZuRObQarw0IVnXx4p9AqLhjjQxiar8AZipWWc-ILn1yNNEWZ8Guqt6HDiKTIUSKhJriVvFqOJ8dJtRWmcvl7PcQpLTXhjzAqQtXwD_P8TzYW2q-GBn8jI2wOCr7PdF2jASALGDEBm5OJgEKBceaWM1W-IK2RlhEAOefX1cVz_rFthvrYttQL0nPm62I7AR4giyOHfHZYvXrbyldikwwLKGQWU5Pn0ZTIMk2NQageXuPhrimVvn-n6xahPQLa9vJkuarLv-m82PB3mjIJ2URG-nq7hiwwC5_9bnrH5gcOeiMMPtLQ2kOzw-nhnx211nwIhS97jQ9xhv4HjmHQsY1XDqHkftO06y2WhEF-lYlI3Rwvfg5Po2zbDuS1D3BpXlNGzfxEcSFkpjrIYmkw21163LbMSepYmJcRdYKON8Lsp3avXFW6DChWF1lG0L2k0FcbOW4v5w8wV85BG2aNTy=w478-h869-no)
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 26, 2015, 17:39:00 pm
Ja, dat was inderdaad mijn denkrichting. Als ik nu ook nog weet hoe ik die venstertjes vast zet tijdens dit hele proces, dan ben ik er...het lijmgeklieder dat ik nu in mijn hand heb, dat durf ik jullie niet te laten zien :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op december 26, 2015, 18:09:19 pm
Nou ja, vooruit dan: (https://lh3.googleusercontent.com/-H43-sknBX5g/Vn7j9bmPRzI/AAAAAAAAB0k/XrDmgUdZyX8/s400-Ic42/IMG_1096.JPG)

Probleem is
1. dat ik die ruitjes niet netjes vast krijg aan boven en onderzijde,
2. dat die twee zeskantjes (ja, te dik, ik weet het) ook net niet helemaal netjes zitten ten opzichte van elkaar,
3. en vooral, dat de CA-lijm waarmee ik die koperen spijltjes lijmde ogenblikkelijk van die witte uitslag geeft op de lantarenvenstertjes (aan de binnenkant uiteraard.:(....)

Maar het idee klopt wel, en levert een resultaat dat er volgens mij overtuigender uitziet dan dat kit-spul van Corel.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op december 26, 2015, 18:22:29 pm
Probeer eensUHU Hart lijm ipv ca lijm.
Verder ziet het er goed uit. Ik volg je zeker even voor dit deel.
Ik heb ook zo een "onding" van Corel liggen.

Voor het glas moet je eens verpakkingen bekijken in de winkel.
Heb indertijd zo wat bruin geel plastic gevonden (alleen weet niet de verpakking meer)
En heb geen restant meer helaas
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 02, 2016, 18:14:16 pm
Zomaar wat plaatjes van touwtjes.
Je wordt er gek van: je kunt er maar nauwelijks bij, en ieder keer blijf je weer ergens achter hangen.
Problematisch zijn die weeflijnen die los komen als je achter de wanttouwen blijft hangen met je dikke vingers....
gepruts achter de grote mast:
(https://lh3.googleusercontent.com/-5Hoj3tT7Tqk/VogfadCupVI/AAAAAAAAB04/A_c-bNOQG80/s640-Ic42/IMG_1126.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-tlSHv4MlQzw/VogfcuCA1FI/AAAAAAAAB1M/IP-Z1C4g22c/s640-Ic42/IMG_1129.JPG)

topje van de bezaan, met de brassen van de bovenmarszeilen (ik hield mijn toestel schuin, de mast staat recht :) )
(https://lh3.googleusercontent.com/-nb9GUAklZZo/VogfbEkmXbI/AAAAAAAAB08/yi8FTPUXp3o/s640-Ic42/IMG_1127.JPG)
niet scherp: de brassen van de begijnera
(https://lh3.googleusercontent.com/-5Dhi2U9UYZk/Vogfb8AiDwI/AAAAAAAAB1I/SqrPbSn7hmw/s640-Ic42/IMG_1128.JPG)
(Ik was even bang dat die dingen de pardoenen zouden raken, maar ze blijven er mooi vrij van)

Zit nu verder te puzzelen op de brassen schoten en halzen van de blinde, fok en grootzeil.
Op die PW zitten die dingen net niet helemaal volgens het boekje, en ik weet ook niet hoe betrouwbaar Ketting is wat dat tuigplan betreft. Kortom het gaat weer zoals het altijd gaat: meer denken dan knopen.   

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Kees op januari 02, 2016, 18:41:03 pm
Een mirakel dat je tussen al die spinnewebben van touwtjes nog steeds kan begrijpen waar elk hoort te zitten :shock:
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: pauwels op januari 03, 2016, 19:56:58 pm
Respect Jan voor hoe je het allemaal doet. Ziet er mooi en indrukwekkend uit. Ik heb er jammergenoeg zelf geen sj... verstand van. Alles is te leren zeg ik maar.  :D
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: jean op januari 04, 2016, 08:19:42 am
Knap dat je er na al die jaren nog steeds mee bezig blijft. Het wordt een pra chtschip en waarschijnlijk komt ze ooit af...
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op januari 04, 2016, 15:23:13 pm
Vast wel :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op april 17, 2016, 20:11:49 pm
Nog net niet in de motteballen.
Ik vandaag maar weer eens even onder het stof gekeken, en warempel, hij stond er nog.
Na lang wikken en wegen is er weer eens wat gesneuveld: de hanoten op de onderste marsen zijn weg. Na een flinke discussie op een duits forum over het moment waarop die dingen in gebruik genomen zijn, zijn ze op mijn pw gesneuveld ( kent er iemand een afbeelding van een hollander met die dingen van rond 1650, dan plak. Ik ze er weer op :) )
Het tweede twijfelpunt zijn de bakstagen op de kruissteng, en de bramstengen. witsen noemt ze in zijnboek, maar zelfs grote schepen zoals de ZP hebben ze niet. Het PWmodel in Amsterdam heeft ze wel, maar ja, dat is interpretatie van Ketting, en die had volgens mij bij lange na niet de info die wij nu met zn allen bijelkaar gevondn hebben op het web....
Ofwel: misschien gaan mijn bakstagen er ook nog wel af. Voordeel: daar hoef ik geen foto's van te maken, fotos van het schip zonder bakstagen heb ik twee jaar geleden al gemaakt   :lol: :lol:

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: tartane op april 17, 2016, 21:01:06 pm
Wat zijn toch hanoten? Ik denk dat je te snel getypt hebt en het woord hanepoten wilde schrijven.
In ieder boek over modelbouw van schepen staat dat toch afgebeeld?
Constant
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op april 18, 2016, 06:22:49 am
Ik ben niet zo goed in foutloos typen op een touchscreen.
Hanepoten, dus.
En ja, ze staan in alle boekwn, maar op geen enkele prent uit de tijd van de prins willem (1650)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op april 18, 2016, 10:22:27 am
zeil technisch gesproken , zou het mij sterk verwonderen mochten de Hollanders in 1650 geen hanenpoten hebben.


Ze moeten ervoor zorgen dat juist de zeilen niet kapot gaan of blijven haken in al die haken, blokken etc, onder de mars.

PS G.c. Dik vermeld ze uitdrukkelijk ook in zijn boek over de 7P
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: tartane op april 18, 2016, 11:00:40 am
Is bij Jan het volgende boek bekend: "Der holländische Zweidecker von 1660-1670". Het gaat om een zeer groot model, lang bijna 3 meter lang, dat zich nu ergens in Berlijn bevindt. Het werd in de 17e eeuw gebouwd. Het leed schade in de oorlog bij een bomtreffer maar is weer helemaal gerestaureerd. Het boek gaat over het schip en de daarin afgebeelde voortreffelijke zwart/wit foto's zijn van voor de schade in de oorlog. Heel veel detailopnamen ook van de marsen. Het boek werd uitgegeven in 1985 (4e druk, zonder ISBN) en geschreven door Heinrich Winter, die ook de restauratie uitvoerde.
Constant
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op april 18, 2016, 12:07:19 pm
Het gaat om een zeer groot model, lang bijna 3 meter lang, dat zich nu ergens in Berlijn bevindt. Het werd in de 17e eeuw gebouwd. Het leed schade in de oorlog bij een bomtreffer maar is weer helemaal gerestaureerd.
Constant

Dat boek is hier bij zowat ieder lid van het forum bekent...  Dat het model nog zou bestaan en volledig gerestaureerd zou zijn, is ons totaal onbekend...
mag ik vragen waar jij die info vandaan hebt...  mocht het nog bestaan zou  dat een van de reden  kunnen wezen om eens een W.E Berlijn te doen.
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: tartane op april 18, 2016, 12:42:21 pm
Die info heb ik van het boek zelf. Dat zit in mijn bibliotheek. Waar het zich in Berlijn bevindt dat vermeldt het boek niet.
Constant
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: tartane op april 18, 2016, 12:58:06 pm
Het boek is er wat onduidelijk over. Als ik het goed lees is het model na een bombardement in Berlijn beschadigd. Daarna werd het verplaatst naar een veiliger gedachte plek, waar het toch op het eind van de oorlog alsnog door bommen volledig werd vernietigd.
Het boek beschrijft de restauratie na die eerste beschadiging. Er zijn talloze foto's van het schip bekend die gemaakt werden door de restaurateur. Op die foto's zijn allerlei details van de marsen goed waarneembaar.
Ik had het iets beter moeten lezen, maar de tekst is wat verwarrend.
Jammer!
Constant
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op april 18, 2016, 15:18:38 pm
Hallo Constant,

Dat boek kan ik dromen.  En inmiddels een flink deel van die foto's ook.
Dat model is door Winter alleen maar (nou ja, alleen maar, mort een flinke klus geweest zijn) gefotografeerd en opgemeten. Het model heeft, voor zover kan worden nagegaan, de oorlog niet overleefd.

Wat winter zelf gefotografeerd heeft, en waar hij ander materiaal gebruikt heeft is niet helemaal duidelijk, maar wel kun je zien dat bv de kanonnen niet op alle fotos op dezelfde plek staan.
Ook niet altijd duidelijk: de fotos zijn zwaar geretoucheerd, dus op de originelen ( ergens in een berlijns archief, zellf nooi gezien) is mer te zien dan op die in het boek
Er is maar een model dat vergelijkbaar is qua omvang en uitstraling,en dat is het model van het bijlokemuseum in gent. Dat is echter in de loop der jaren een aantal keren gerestaureerd, en kan dus niet meer als historisch bewijs dienen, fe foros van winter kunnen dat wel, maar daar is niet alles zichtbaar. Bovendien zijn de tekenngen die gemaakt zijn op basis van winters metingen niet overal in overeenstemming met de fotos.

En als het gaat om tuig: bij HZ geen hanepoten, en geen pardoenen op de bramstengen en de kruissteng.

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op augustus 10, 2016, 11:42:40 am
Nog steeds geen lekker alternatief gevonden voor picasa.....
Maar ondertussen wel wat geknoopt en gedaan. volgens mij zit in principe alles aan bakboord er nu op. De schoten en brassen van fok en grootzeil zijn een beetje behelpen: het spul is te zwaar om netjes door te hangen, ondanks het feit dat ik het al een paar keer nat gemaakt heb om de grootste kronkels er uit te helpen.... En om dat hele spl nu strak aan te halen, dat zit er ook niet zo fraai uit.
De plek waar de grootschoot en de bras achter vastgemaakt moest worden was ook nog even een puzzeltje.
De variant van Ketting werkte niet (voorde poorten langs), Dik deed het ook niet, dus heb ik zelf maar wat bedacht. Zl vast niet verantwoord zijn, maar ik laat het zo, de enige waar ik misschien nog wat aan ga doen, is de plek waar de talie van de blinde-schoot vast zit op de romp (zit nu samen met de fokkeschoot op dezelfde ring in een berghout. Die gaat er denk ik nog eentje omhoog (aan een eigen ringetje.)

Jan

(https://s9.postimg.org/5g8x2thdr/IMG_1969.jpg)
(https://s9.postimg.org/vptzlm3b3/IMG_1970.jpg)

Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: Beagle op augustus 11, 2016, 01:48:38 am
Nog steeds geen lekker alternatief gevonden voor picasa.....


je bent niet de enige....
ik was op de site van SS. Hercules  naar hun foto's aan het kijken  en kwam daar ook voortdurend een 404 tegen( page not found) met een link naar picasa ...... etc.
enkel de foto's van 2015-2016 zijn nog zichtbaar
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op augustus 12, 2016, 17:57:49 pm
(https://s19.postimg.org/i22degogv/IMG_1969.jpg)
(https://s19.postimg.org/ro0j8i50f/IMG_1970.jpg)

test....
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op oktober 17, 2016, 16:04:47 pm
(https://s19.postimg.org/opmm5hv4z/IMG_1974.jpg)
Om te voorkomen dat ik in de motteballen geraak :)

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: amateur op februari 08, 2017, 06:06:20 am
Het was hier al geen wonder van snelheid, maar de komende maanden gaat er zeker niets gebeuren.
We hebben een huis gekocht, dus er moet verkocht en verhuisd worden.
Allle 'rommel' gaat voor de komende maanden in een doos.....
En nee, het nieuwe huis heeft geen kamer over waar een mooie werkplaats in gemaakt kan worden :(

Jan
Titel: Re: Prins Willem, Corel 1:100 (amateur)
Bericht door: JanV op februari 08, 2017, 15:31:25 pm
Succes met de verhuizing Jan, bij ons staat de overdracht a.s. woensdag gepland en dus al het nodige ingepakt.
jammer dat je geen aparte ruimte voor de modelbouw hebt weten te onderhandelen  :o maar als straks alles achter de rug is vind je daar vast wel een oplossing voor.