Beagle Scheepsmodelbouw

Bouwverslagen Houtbouw => Boten - Zelfbouw - Statisch * => Topic gestart door: Sparks op februari 21, 2017, 17:33:14 pm

Titel: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 21, 2017, 17:33:14 pm
Zoals ik in de staminee al aangaf, heb ik zin in de bouw van H.M.B. “Endeavour”, het schip van Australië- en Nieuw Zeeland-ontdekker James Cook. De geschiedenis van dit schip is middels Google te vinden en lezen op vele websites.

Ik stuitte op een digitale versie van het boek over de 'Endeavour' van Karl Hein Marquardt, opgestelde in de Duitse taal. Ik heb dit eerst maar eens vertaald; komen de Duitse taal-lessen van zo'n 50 jaar geleden toch nog van pas. Deze man heeft een wel heel diepgaande studie van dit schip gemaakt. Hij raadpleegde talloze informatiebronnen en kwam zodoende tot een m.i. zeer weloverwogen eindbeeld. Ik beschouw zijn eindproduct maar als een soort 'bijbel' voor modelbouw.

Vele verslagen op het internet over modelbouw van dit schip zijn gebaseerd op bouwpaketten van diverse firma's. De verschillen die hierin voorkomen versus de uitleg van Marquardt zijn soms (on)behoorlijk en daardoor voor mij uitermate storend. Zowelk in technische – als geschiedkundige zin klopt er vaak geen hout van. Deze verschillen, die ondermijdelijk zouden leiden tot veel noodzakelijke aanpassingen, ontnamen mij de lust om middels een bouwdoos aan de slag te gaan.
Zoals ik in de staminee al aangaf, heb ik uitgebreide tekeningen van dit schip. Deze komen voor 99% overeen met hetgeen in Marquardt in zijn boek presenteert.
Met de beschikbaarheid van deze twee informatiebronnen en jullie aanmoedigingen heb de knoop doorgehakt. Ik ga het scheepsmodel scratch bouwen.
Dan maar liever alles zelf proberen te fabriceren volgens 'de bijbel' en eventueel mijn eigen fouten te maken, dan de fouten en troep van een ander (ongetwijfeld goed bedoeld) te corrigeren.

Zeker zal ik wegens het ontbreken van bijvoorbeeld een draaibank spulletjes kant-en-klaar moeten kopen, zoals kanonnen en draaibassen.
Ook zal ik wel eens een beroep doen op jullie kennis en vaardigheden. Maar daar is dit forum juist ook voor bedoeld.

Voor de ruggegraat van het model wil ik 4 mm MDF gaan gebruiken voor de kiel en de stevens, dus de langsscheepse lijn. Voor de dwarsscheepse lijn, de schotten/spanten, wil ik 8 mm MDF toepassen.
De 4 mm MDF delen kan ik later aan de kopse kant en de zijkanten voorzien van 1 mm houten latjes, zodat ik uiteindelijk uitkom op de 6 mm die de tekeningen voorschrijven. De 8 mm MDF op de spanten/schotten lekker veel houvast, wat m.n. in de stevens wel prettig is.
Waarom MDF? Het is materiaal dat uitermate recht is en blijft, goed te verlijmen is, en goed met mes, vijl, schuurpapier etc. te bewerken is.

Voorlopig heb ik in technische zin dus wel wat uit te dokteren en vervolgens veel te zagen, vijlen en schuren.

De schaal op mijn tekeningen is 1:59,3, maar voor de topic-titel heb ik het maar afgerond op 1:60. Zo kan ik 1:1 opmeten. Dit is wel iets kleiner (of groter, het is maar net hoe je het bekijkt) dan de max 1:50 die ik voor ogen had. Veranderen en omrekenen naar 1:50 is wel te doen. Ik ken mezelf inmiddels een beetje, dus ik zou zeker storende fouten gaan maken.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op februari 21, 2017, 17:46:47 pm
Zit op de eerste rij   :)

Succes
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: SuperSylvester op februari 21, 2017, 18:37:17 pm
Goed plan. Omrekenen naar een andere schaal is best te doen, na een paar keer ken je de waarden zowat uit je hoofd.

Succes met je scratch avonturen! Das veul leuker als een kitje...

Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op februari 21, 2017, 19:06:54 pm
Gefeliciteerd dat je de stap naar skratch gemaakt hebt.

Als ik jou was zou ik met de tekeningen gewoon naar een copyshop gaan en daar vragen of ze de tekeningen naar jouw schaal willen brengen. Het kost bijna niets en het is zo gebeurd. Bovendien scheelt het enorm veel rekenwerk (dat doet de computer daar).
Ik doe het altijd zo; Ik zet op de originele tekening een lijn van bijv. 50 cm en ik reken uit hoe lang die lijn moet worden op de nieuwe schaal. Als je de nieuwe verkleinde/vergrote tekening krijgt dan meet je die zelfde lijn even op. Als dat klopt is de schaal goed.

Ik werk vanwege maquettes (alleen ondergronden) veel met MDF. Ook in het frame van de narrowboat zit MDF. Ik kan je aanraden om eerst met diverse lijmen te controleren in hoeverre de onderdelen vast blijven zitten na droging. Dat kan heel anders uitpakken dan met multiplex. De gele Bison houtlijm in de gradatie topspeed lijmt veel minder goed dan de gewone. MDF heeft enige tijd nodig om vochtig te worden, en daar kan kennelijk die topspeed niet op wachten.

Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Jean B op februari 21, 2017, 19:13:09 pm
Succes Flip.  Mooi schip, spannend avontuur. Hoop je voorbeeld om te gaan scratchen te kunnen volgen als ik ooit  :? de Berlin af krijg.

Groet uit Maastricht,

Jean
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op februari 21, 2017, 21:23:02 pm
Succes Flip met je eerste scratch project.
Je gaat soms wel even vl*** maar op het einde ga je afvragen waarom je niet eerder bent begonnen.

Ik zit ook op de eerste rij ,naast al die anderen..

Hier in de kast staat een "Anatomy of ships van  Karl Heinz Marquart" maar in de engelse Versie...
Ook heb ik wel een paar foto's van de replica...

Bij vragen .... je weet me te vinden. :lol: :wink:
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 22, 2017, 06:51:20 am
Met zoveel aandacht en support van jullie kant moet het toch wel gaan lukken. Indien nodig, dan val ik jullie wel lastig met vragen.

@ Constant:
Bedankt voor je tip over het verlijmen van MDF. Ga ik eerst eens uitproberen.
Ik houd het maar bij de schaal waarop de tekeningen zijn afgedrukt; 1:60. Het wordt hiermee al een flinke dame (gezien de rompvorm durf ik zelfs te spreken over een struise dame) met een over-all lengte van zo'n 90 cm. Als ik richting 1:50 ga, dan wordt het al gauw 110 cm. Leuk voor details, maar ook wat meer problemen met huisvesting.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op februari 23, 2017, 07:26:11 am
Plotseling bedacht ik mij nog dat het niet mogelijk is om in de kopse kanten van MDF te spijkeren. Het MDF splijt alleen maar zonder dat de spijker daar vastigheid in vindt. Ik weet niet of je spijkers gaat gebruiken bij het bevestigen van huidgangen. Ook lijmen op die kant is een lastige zaak, vanwege de sterk zuigende werking in het kopse "hout".
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 23, 2017, 09:57:08 am
Constant, bedankt voor je info.
Dat verlijmen van MDF, zeker op kopse zijden, een crime is, daar ben ik gisteren ook achter gekomen.
Dus maar overschakelen naar het aloude multiplex.
Dan heb je weer de keuze uit hardhout, beuken en populier. Vanwege de stevigheid ga ik denk ik voor hardhout.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: SuperSylvester op februari 23, 2017, 10:10:56 am
Ik heb nooit problemen ondervonden met het lijmen van MDF, ook niet op de kopse kanten en ik werk met de topspeed lijm.
Als ik het na drogen weer uit elkaar wil halen trek ik het hele MDF kapot maar niet op de lijmnaad.

Spijkeren is idd uit den boze.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: amazone op februari 27, 2017, 18:10:03 pm
ik zou ook nooit mdf aanraden  en je kan het best berken of populier pakken voor multiplex  en berk nog boven populier.
veel suc6 en vooral veel plezier met de bouw van dit schip  :wink:

Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 01, 2017, 17:19:08 pm
'Meten is weten', zo luidt het aloude gezegde.
Maar dat daar zoveel tijd in gaat zitten, had ik niet vermoed. Het meten op zich was goed te doen; wel enorm opletten wat je meet.
Maar toen zat ik in gedachten ook gelijk in het aanstaande bouwproces. Een bepaald dingetje moet straks eerst . . . oh nee, dat moet daar nog voor gedaan worden . . . maar dan kan ik later ergens anders niet meer bij. Ik moet het allemaal maar in een spreadsheet gaan opnemen en op volgorde van tijd sorteren.
Ik had bijna gemakkelijker een legpuzzel van 5000 stukjes kunnen gaan doen. Smiley.

Alle gekheid op een stokje; ik ben wel lekker en geconcentreerd bezig.
Ik heb vergeefse pogingen gedaan om, middels scannen en gebruik van een bewerkingsprogramma, vanaf mijn tekeningen goed gespiegelde lijnenplannen van het voor- en achterschip te maken, om zodoende de spanten/schotten (ik noem ze voortaan schotten) uit te kunnen tekenen en zagen. Het was na het spiegelen van de scan steeds niet symmetrisch!! Het zal wel aan het gebruikte programma liggen.
Er zat niets anders op dan t.b.v. de schotten maar op de ouderwetse manier te gaan tekenen: een scan van een half schot aanvullen met een getekende spiegelversie.

Als eerste materiaal is triplex aangeschaft voor keil+stevens en de schotten; resp. 3,6 en 5 mm.

Vervolgens een serieuze berekening en inschatting gemaakt van het benodigde hout voor huid, dekken en masten.
Bij bestudering van mijn tekeningen en de digitale versie van het boek 'Endeavour' van K.H. Marquardt kwam ik discrepanties en zelfs fouten tegen. Gelukkig vond ik op het internet de hieromtrent betere info, zodat ik exacte afmetingen van m.n. masten en ra's in een overzicht kon opnemen.
Voor bestellen van het benodigde hout is in mijn woonomgeving (Vlissingen) geen leverancier te vinden. Alternatief: webshops, maar ie zijn in NL maar zeer beperkt in aantal. Het materiaalaanbod is vaak beperkt; bijzondere houtsoorten tref je niet aan. Bij een Belgische firma zou ik van diverse rondhouten minimaal 5 of zelfs 10 exemplaren moeten afnemen, terwijl ik er telkens maar ééntje nodig heb. Dat was dus een no-go.
Wat een gedoe, maar ik kom er wel aan.

Ben nu bezig met het uittekenen van de contouren van kiel+stevens en de schotten. Dit is een essentieel – en dus nauwkeurig klusje om uiteindelijk tot een fraaie romp te komen.
Tot later!

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: † Shipbuilder op maart 02, 2017, 13:17:19 pm
Hoi Flip,

Laat het me weten wanneer je aan beplanking en rondhouten toe bent.

Ik moet helaas, door omstandigheden, mijn modelbouwmateriaal weg doen.
Er is genoeg materiaal voor 3 of 4 driemasters.

Ik zal er later een foto van maken.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 02, 2017, 13:28:04 pm
Da's nou jammer; Ik heb net mijn bestelling geplaatst bij Historische Modelbouw en reeds betaald.
Voor een klein aantal onderdelen heb ik concessies moeten doen v.w.b. de materiaalkeuze; zoals notelaar voor de dekken i.p.v. het idealere/realistischer esdoorn of palmhout,  en notelaar voor beplanking i.p.v. perelaar. Buxus heb ik straks ook nog een beetje nodig voor houtsnijwerk.
Wellicht heb jij daar straks iets van 'over'. Dan houd ik wel hout over uit mijn bestelling, maar een beetje voorraad is nooit weg.
Misschien wil je me laten weten wat je zoal hebt; mag uiteraard ook in een pb.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op maart 02, 2017, 17:39:38 pm
flip
Welke machines heb je ter beschikking.
Cirkelzaag ? lintzaag ? van dikte schaaf ?

Voor rondhout te maken heb je enkel een handschaapje en schuurpapier.
moet je enkel vierkante stukjes hout kunnen maken uit Esdoorn of uit Ramin.

zie ook je PM.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op maart 02, 2017, 19:42:51 pm
Da's nou jammer; Ik heb net mijn bestelling geplaatst bij Historische Modelbouw en reeds betaald.
Voor een klein aantal onderdelen heb ik concessies moeten doen v.w.b. de materiaalkeuze; zoals notelaar voor de dekken i.p.v. het idealere/realistischer esdoorn of palmhout,  en notelaar voor beplanking i.p.v. perelaar. Buxus heb ik straks ook nog een beetje nodig voor houtsnijwerk.

Groetjes, Flip.

Flip.  Palmhout en /of Buxus. is hetzelfde hout met verschillende benaming. Het is wit tot licht gelig extreem duur en hard om te bewerken.
Niet ideaal dus voor dekken. wel ideaal voor beeldhouwwerk.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op maart 04, 2017, 12:10:56 pm
Het tekenen van de schotten (spanten) hoeft toch niet zo'n probleem te zijn?
Je tekent één kant uit, vouwt het papier op de middenas dubbel en knipt het in een keer uit.
Vervolgens vouw je het weer uit en plak je het met dubbelzijdig kleefband op je hout en zaagt hem uit. Kwestie van e-k-k-d-w-d zoals we altijd zeiden op ons bureau (een kind kan de was doen).

Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 04, 2017, 16:33:50 pm
Ha ha, op die methode was ik inmiddels ook gekomen.
Wat kan een mens (ik, dus) soms toch moeilijk doen.
Mijn motto is: Een probleem is geen probleem, zolang het maar tot een oplossing leidt.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 13, 2017, 12:38:20 pm
Hierbij een indruk van enkele van de tekeningen die de basis vormen voor mijn project.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04246_zpsezkbczbi.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04247_zpslrlz00fs.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04252_zpsouxdm2z3.jpg)

De kiel+stevens en 21 schotten zijn inmiddels getekend, uitgeknipt en op triplex geplakt.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04234_zpsgnkoxdut.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04237_zpsvhkzx813.jpg)
Op de 'papieren' schotten heb ik middels rode lijnen al aangegeven tot hoever er ongeveer afgeschuind moet worden om straks vloeiend verlopende huidplanken te bekomen.

Vervolgens moet er gezaagd worden.
Ik heb een beugelfiguurzaag, maar die zaagde om een hoekje. Dus geen zaagsnede in de lengterichting van de beugel, maar met een afwijking naar links. Ik heb het geprobeerd, maar dat was niet prettig werken.
Bovendien is hardhout-triplex inderdaad (erg) hard. Daar had ik niet op gerekend.
Dus was de aanschaf van een elektrische figuurzaag een logisch gevolg.
Het is de overbekende DS 230/E van Proxxon geworden.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/Proxxon20DS2023020E_zpsdc3kbkhm.jpg)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op maart 13, 2017, 13:49:26 pm
en zo start een scratch-bouwer met een machine park.
je weet waar je begint ..... maar waar je uitkomt  ?????

en hoe los je nu het stof probleem op.....?


Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 13, 2017, 14:10:11 pm
Ja, je moet wat . . .
Zo veel mogelijk buiten zagen. Machine op een workmate plaatsen en klemmen tussen daarvoor bestemde stutjes die bij de workmate horen.
Slecht weer, dan binnen werken, maar wel met een stofzuiger aangekoppeld.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op maart 13, 2017, 18:17:41 pm
Ook ik heb indertijd met een figuurzaagmachine gewerkt, maar dat beviel me echt niet. Die machine kreeg eigen ideeën over de te volgen zaagrichting omdat het veel te snel gaat. Natuurlijk is er geen enkele handfiguurzaag die precies in de lengterichting van de beugel werkt, maar ik let niet op de beugel, maar op mijn zaagje.
En over het stof; een machine produceert een grote wolk hoog opwaaiend heel fijn zaagsel, wat een figuurzaag niet doet. Daar is het zaagsel veel fijner.
Met mijn zaagbeugel zaag ik zelfs ook moeiteloos door 2,5 mm dik koperplaat.
Het geheim van een zaagbeugel zit hem in de exact afgestelde werkhoogte. Zit die te laag of te hoog, dan breekt op zijn minst het zaagje.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op maart 13, 2017, 18:33:11 pm
he constant,

hoe bepaal je de ideale afgestelde werkhoogte? 
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: † Shipbuilder op maart 13, 2017, 19:26:56 pm
De zelfde figuurzaag-machine die ik heb en ik ben er zeer tevreden over.
Ik heb er al wat km-tertjes mee gezaagd.
De snelheid is instelbaar en voor een strakke snede kan je zoeken naar de juiste vertanding.
De spanning van het zaagje is ook heel belangrijk, maar ook die is instelbaar.
Er zit zelfs een aansluiting voor een stofzuiger op, waarmee alle stof dus te verwijderen is.

Zie bvb m'n HMS Triplex experiment.

En nee, ik werk niet bij Proxxon :wink:
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op maart 13, 2017, 21:21:59 pm
Die werkhoogte bij het figuurzagen is bij mij, als ik op een stoel zit en ga zagen, de hoogte die er voor zorgt dat je zaagbeugel volkomen horizontaal blijft bij de op en neer gaan de beweging. Als de zaagbeugel door de verkeerde hoogte een schuine stand aan neemt dan heb je geen controle meer bij de bochten die je moet zagen en knapt het zaagje. Bovendien is dan de zaagsnede niet volkomen verticaal meer.

Ik denk dat ik al vele kilometers heb gezaagd, vooral bij het maken van alle planken voor mijn modellen. Ik zaag dan op rechte lijnen in materiaal van zo'n 6 mm dikte op onderlinge afstanden van 1,5 mm.
Hoe dik het hout ook is, ik gebruik altijd de dunste zaag (Figuurzaagblad voor hout NIQUA FIX No. 1).

Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op juni 11, 2017, 13:18:26 pm
Sinds mijn vorige bericht ben ik wel regelmatig met de bouw bezig geweest, maar het gaat niet snel.
Ik heb gekozen voor de POB-methode met dubbele beplanking (2 x 1 mm).
De valse dekken worden 1,5 mm dik met daarop echte dekplanken van 1 mm.

Scratch bouwen is v.w.b. de kiel/stevens en schotten wel heel wat anders dan het vanuit een bouwdoos lossnijden en in elkaar passen van zulke onderdelen.
Ik heb er nooit zo bij nagedacht waar je allemaal op moet letten; zoals o.a.:
– het aantal en de plaats van de schotten; het zijn er 21 geworden,
– de breedte van de schotten, dus vanaf tekening minus de huiddikte (2 x 1 mm),
– het bij boeg en achterschip afschuinen hiervan,
– de plaats/hoogte van de dekken, rekening houdend met de dikte van het valse dek (1,5 mm) en de dekplanken (1 mm), totaal 2,5 mm,
– de krommingen van de dekken moeten per dek op elk schot gelijkvormig zijn,
– de schotten moeten tot gelijke hoogte worden 'afgezonken', zodat de dekhoogten gelijk komen en ze bij de kiel net boven de rabatlijn (ook 2 mm verhoogd) uitkomen; en ze moeten vooral haaks staan en een beetje klemmen,
– alle drie dekken hebben een lichte zeeg; de bovenzijden van de schotten moeten daar qua afschuining mee overeenkomen,
– de posities en standhoeken van de 3 masten moeten bepaald en uitgezaagd worden.
Voor velen van jullie is dit wellicht gesneden koek. Voor mij is het een soort schaakspel: proberen heel veel zetten vooruit te denken. Het levert i.i.g. meer inzicht in de rompopbouw.

Er ontstond veel vertraging door het materiaal waarvoor ik heb gekozen: hardhout triplex. De eerste les was dus: dit gebruik ik nooit meer voor modelbouw! Het doet de naam namelijk eer aan: hard! Het zagen ging al redelijk moeizaam, maar het verder passend in model vijlen en schuren was een crime.
Maar goed, deze klus is bijna klaar en redelijk geslaagd.
Een voordeel van hardhout triplex is dat het zwaar spul is, zodat het model niet snel zal omwaaien.

Het schip was van oorsprong het kolentransportschip 'Earl of Pembroke', dus niet bedoeld voor snelheid, schoonheid o.i.d.. Vandaar de ietwat plompe vorm. Er komen geen open luiken, roosters, trappen of geschutspoorten in voor. Dus wordt het een vrij gesloten model.
Om die reden heb ik de kiel/steven-plank qua hoogte laten doorlopen tot de 3 dekniveaus; lekker stevig. De dikte van deze plank is 3,6 mm. Bij de afwerking komt daar bij kiel en stevens aan alle zijden 1 mm bij, waarmee de kielbreedte goed overeenkomt met het origineel.

Enkele foto's van de resultaten tot nu toe.
Dit zijn 20 schotten op een 'verzamelplankje':
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04277_zpsxj1blu3r.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04275_zpsxtabttyh.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04275_zpsxtabttyh.jpg)
Het 21e schot is 'nr ½',dat bij de voorsteven komt. Dit ga ik niet van hardhout maken. Daar komt een vulstukje van een andere houtsoort.

De langsscheepse kiel-/stevens-plank, waar de rabatgroeven reeds zijn uitgesneden en de sleuven voor de 3 masten onder hoeken van 88 graden uitgezaagd (2 x apart en 1 x i.c.m. een schot):
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04278_zpskurl0avb.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04281_zpssmaxhvd9.jpg)

En tot slot de schotten los op de kiel-/stevens-plank:
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04282_zpsxpfktpz0.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04283_zpsjh8ldmyw.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04285_zpsciyu8lvc.jpg)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op juni 11, 2017, 17:20:32 pm
Wat erg helpt om de boel passend te krijgen is op elk onderdeel de waterlijn te tekenen. Op het langspant aan beide zijden en op de dwarsspanten aan één kant. Bij het in elkaar schuiven moeten die lijnen elkaar precies kruisen. Op je verzamelplankje kun je heel gemakkelijk de waterlijn op de kopse kanten van de spanten aangeven als beginpunt.
Op de kopse kanten van alle spanten zou ik ook de juiste positie van de berghouten aangeven. Dat scheelt een hoop werk met het bevestigen van de berghouten die uiteraard aan bak- en stuurboord op gelijke hoogte moeten liggen. De juiste plek van de berghouten kun je dan aangeven vanuit de waterlijn. Die waterlijn staat dan natuurlijk ook op je tekening.
Het ziet er overigens al prima uit! ik weet uit ervaring hoeveel moeite het kost om alles kloppend te krijgen.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op juni 11, 2017, 17:40:01 pm
Ziet er al strak uit, zelf bouw ik altijd ondersteboven, dat lijnt gemakkelijker.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op juni 11, 2017, 20:04:24 pm
In je laatste bericht schrijf je het volgende;

"Het schip was van oorsprong het kolentransportschip 'Earl of Pembroke', dus niet bedoeld voor snelheid, schoonheid o.i.d.. Vandaar de ietwat plompe vorm. Er komen geen open luiken, roosters, trappen of geschutspoorten in voor. Dus wordt het een vrij gesloten model"

Als ik naar afbeeldingen van dit schip kijk dan verbaast mij jouw mening hier over. Ik zie daar echt veel openingen op het dek juist in de vorm van roosters en trappen. In de spiegel zitten ramen. Of heb ik dat mis?
Kun je dit toelichten?

Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op juni 12, 2017, 06:29:26 am
Heren, bedankt voor jullie reacties.

@ Constant,

Ik begrijp jouw reactie. Ik bouw volgens het boek 'AOTS Endeavour'.
Genoemde tekening bevat dan veel fouten. Ik gebruik de tekeningen alleen voor de afmetingen.
Zo had het schip geen geschutspoorten of open roosters. Ook de toegangen naar lagere dekken waren óf overkapt óf afgesloten met luiken.
Er is één bovenlicht met metalen staven/rooster. Op die plaats laat ik het dek open, maar bouw er geen lager gelegen dek onder. Je kunt dat laatste toch niet zien.

Goetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op augustus 17, 2017, 14:56:51 pm
Zo, ik heb na een bouwdip de draad weer opgepakt.
Het is zaak om de masten recht op de kielplaat (zo noem ik de langsscheepse plank maar) te krijgen. Daartoe heb ik t.h.v. de voet van elke mast aan beide zijden van de kielplaat kleine latjes gelijmd, zodat daar een soort rechthoekige slotjes ontstonden. De onderzijden van de masten maak ik rechthoekig met eenzelfde dikte als de kielplaat. E.e.a. valt precies in elkaar en de masten kunnen niet torderen.
Bij de mastposities in de kielplaat heb ik aan beide zijden, net onder dekniveau, een soort houten bruggetjes gelijmd met een doorvoer tussen die bruggetjes die telkens gelijk is aan de mast zelf. Hierdoor staan de masten recht t.o.v. de kielplaat.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04302_zps1bppmpk5.jpg)
Ik weet wel dat je dit ook zou kunnen regelen als het (valse) dek er op ligt, maar dit biedt biedt m.i. meer soelaas.
De mastgleuven in de kielplaat hebben reeds de juiste hoek (achterover).

De kielplaat is van keihard multiplex, maar in de lengterichting is hij toch vrij slap; kl*te materiaal. Hij is niet helemaal recht, waardoor de masten nu niet in rechte lijn staan; de hoofdmast helt 1 á 2 graden naar stuurboord.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04320_zpsci1lctyy.jpg)
Dit denk ik als volgt te gaan verhelpen:
Als de schotten zijn ingelijmd ga ik die op ongeveer halve hoogte onderling verbinden met houten blokjes. Hier kan ik qua dikte wat mee spelen zodat de kielplaat recht gedrukt wordt, het geheel een stuk steviger/stijver wordt, en de masten in lijn komen te staan.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op augustus 17, 2017, 15:28:45 pm
Citaat
waardoor de masten nu niet in rechte lijn staan; de hoofdmast helt 1 á 2 graden naar stuurboord.

Dit denk ik als volgt te gaan verhelpen:
Als de schotten zijn ingelijmd ga ik die op ongeveer halve hoogte onderling verbinden met houten blokjes. Hier kan ik qua dikte wat mee spelen zodat de kielplaat recht gedrukt wordt, het geheel een stuk steviger/stijver wordt, en de masten in lijn komen te staan.

Dat beetje kromming van de mast kan je prima ondervangen later als je de wanten plaats en de bufferblokken gaat aanspannen.
Je moet enkel letten dat je de kielbalk recht kan houden tijdens de beplanking. Dit kan je best doen door  je romp omgekeerd te plaatsen op de bouwplaat en de kiel tijdelijk vastzetten tussen twee balkjes.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op augustus 17, 2017, 17:40:21 pm
Erik, bedankt voor je reactie.

De bouwvolgorde die ik grofweg in gedachten heb is:
- schotten vastlijmen en onderling verbinden met blokjes (zoals ik reeds aangaf);
- vulstukken bij boeg maken;
- hekstutten bij achtersteven aanbrengen plus eventuele vulstukken;
- valse dekken plaatsen (dit geeft ook meer stijfheid);
- echte dekken plaatsen;
- bekijken welke dek-attributen een bevestiging door het dek heen behoeven; deze realiseren (denk aan veel ogen);
- 1e huidlaag aanbrengen, vanaf de kiel naar boven werkend; model ondersteboven met gezekerde kiel;
- berghouten maken (één hele brede);
- 2e huidlaag aanbrengen.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op september 23, 2017, 18:19:35 pm
Inmiddels ben ik weer wat stapjes verder.
Tussen de schotten zijn nu balkjes/blokjes aangebracht.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04348_zpsww9ck7yh.jpg)
Hierbij telkens tot op 0,1 mm gewerkt, waardoor het aanvankelijk getordeerde geraamte volkomen recht is geworden.
Gevolg: de schotten staan nu echt haaks en het geheel is enorm stevig geworden.

Bij de boeg heb ik middels een zacht soort multiplex vulstukken aangebracht.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04345_zpsz0rfncmt.jpg)
Dit is net zo goed in vorm te schuren als balsahout. De rondingen controleerde ik middels een contourmal horizontaal en vertikaal; het geheel is nu symmetrisch.
Nu blijkt hoe plomp de romp eigenlijk is, zeker bij de boeg. Een boerenklomp heeft meer stroomlijn. Dat gaat bij het beplanken nog een uitdaging worden.

De 3 valse dekken zijn uitgezaagd. Hierna bleek dat, hoe secuur ik ook gemeten en gezaagd heb, bijna alle schotten te laag waren. De oorzaak lag in het feit dat het lijnenplan een schaal van 1:58,4 heeft en het dekplan een schaal van 1:59,3 heeft. Daarom de schotten op hoogte gebracht met verschillende houtstripjes. Het schuren hiervan tot juiste dekrondingen was een stuk makkelijker dan het schuren van de schotten zelf die van hardhout mulitplex zijn.

Op de valse dekken zijn de belangrijkste zaken zoals masten, roerkoker en luiken afgetekend.
Tevens de voornaamste dekbalken afgetekend. Zodoende kan ik straks de dekplanken op de juiste plaatsen laten beginnen/eindigen.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04334_zps01zwesni.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04336_zpsllyxj2se.jpg)
Hierbij ontdekte ik dat ik het achterdek zo'n 5 mm te kort had gezaagd. Hier komt bij de hekstutten dus nog een stripje bij.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04354_zps6fncdwgj.jpg)

De gaten voor de masten zijn gerealiseerd en de onderste delen van de masten zijn tot de juiste dikten geschuurd. Dat was een secuur werkje. De 'slotjes' voor de masten blijken goed te werken. (http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04331_zpswbl6px17.jpg)
Het eindresultaat is dat de masten nu recht -, in lijn - en onder de juiste hoeken achterover staan.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04341_zpsiua91jle.jpg)

Ik ben nu nog bezig met het in vorm krijgen van de 4 hekstutten i.c.m. de hekplaat en de holle wuif.

Op de foto's liggen de valse dekken nog los; ze hebben dus nog geen dwarsscheepse rondingen.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04353_zpskzgr0rhg.jpg)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op september 23, 2017, 20:16:48 pm
Ziet er goed uit!
Ik vind het altijd een beetje frustrerend dat je later van al die arbeid helemaal niets meer terug ziet.

Hoe ga je te werk als de huidgangen er op zitten en je de huidgangen boven het dek gaat maken? Je mist dan de steun om ergens tegen aan te lijmen.
Ikzelf doe dit door tijdelijke steunen aan te brengen die ik op dekhoogte rondom een klein stukje in zaag. Naderhand als de bovendekse huidgangen er tegen aan zijn gelijmd kun je die dan met een tang wegbreken en de restanten tot op het dek wegvijlen. De gangen blijven dan mooi staan en dan kunnen de relingstutten er tegen aan worden gelijmd. Telkens een tijdelijke steun wegbreken en dan voordat je aan de volgende begint de relingsteunen vastmaken.

Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op september 23, 2017, 20:24:52 pm
Dat is een pak precisie werk maar het loont de moeite.
Zelf werk ik altijd op een bouwplank kiel naar boven om de boel recht te houden tot de huidplanken er op zitten, meer voorbereiding maar uiteindelijk werkt dit sneller .
Ik heb ook nooit kunnen begrijpen waarom de producenten van een kit de kiel boven methode niet toepassen ?
 
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op september 25, 2017, 11:52:24 am
Inderdaad, je ziet er straks niets meer van. Maar dan heb ik er i.i.g. nog wel veel foto's van. Gna.
Jouw oplossing van half ingezaagde hulpstutten. had ik wel eens ergens gezien. Maar door mijn onervarenheid met scratchbouw ben ik puur uitgegaan van de beschikbare tekeningen. Weer wat geleerd.
(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04364_zpstima0k5c.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/DSC04363_zpsp9ccxjra.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/Voorschip%20ingekleurde%20dekkenJPG_zpsnlc36yvj.jpg)

(http://i1017.photobucket.com/albums/af296/Sparks_02_2010/Endeavour/Achterschip%20ingekleurde%20dekken_zpsuq3h5a2m.jpg)

En daar zie je enkele bijzondere kenmerken van dit schip.
Er zit bijna nergens een behoorlijke verschansing. Van oorsprong was het ook geen vechtschip, maar een kolentransportschip. Alleen op het voordek (doorsnede 2, linksboven op 1e foto) loopt een soort verschansing op van 2 tot 16 mm (in het echt 12 tot 96 cm) en op het achterdek (doorsnede 14, rechtsonder op 2e foto) hetzelfde van 2 tot 12,5 mm (in het echt 12 tot 75 cm).
In de dwarsdoorsneden hebben de 'verschansingen' overal een dikte van 5 mm. Daar gaat 3 x 1 mm vanaf vanwege dubbele beplanking aan de de buitenzijde en enkele beplanking aan de binnenzijde, van telkens 1 mm per plank. Dus resteert voor de stutten 2 mm. Op een flink aantal schotten staat voldoende hout om dit te realiseren, maar op een aantal schotten (in de boegrondingen en op het uiterste achterdek) heb ik dit weg moeten vijlen. De breedte tussen de opstaande stutjes is nu op elk schot precies gelijk aan de ruimte tussen de stutten volgens tekening. Daar komt aan de binnenzijde dus 1 mm plank tegenaan. Je ziet dus dat het schip tegen binnenzijden van de 'verschansingen' helemaal geen zichtbare stutten kent. Bovenop de 'verschansingen' komt overal een afdekbalk van 2 x 6 mm.
Op het achterdek en een deel van het middendek zie je boven deze afdekbalken echte houten relingen. De 3 dekken zijn ingekleurd.
De valse dekken heb ik overal aan beide zijden 1 mm breder dan de stutten uitgezaagd. Op deze smalle stripjes kan ik, waar nodig, langsscheeps 2 mm stipjes vertikaal plakken tussen de stutjes. Dat moet voldoende steun geven aan de beplanking binnen- en buitenboords.
Hoe ik dat ga doen op schotten waar ik de stutjes heb moeten wegvijlen . . . ik vind er wel wat op.

V.w.b. het aanbrengen van de huidplanken zal ik ook wel ondersteboven gaan werken. Daartoe leg ik het model op een met schuimrubber belegd frame. Normaliter fixeer je het geheel in een bouwplank o.i.d.. Het kan in mijn geval best los liggen, want het geheel is nu al zo stevig en stijf, dat er met geen mogelijkheid vervorming kan optreden.
Regelmatige controle met meetlint en contourkam blijft natuurlijk wel geboden.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op september 30, 2017, 13:55:39 pm
De hekplaat (ofwel spiegel) is uitgezaagd en een beetje in ronde vorm gebogen, zodat hij netjes tegen de eveneens afgeronde hekstutten komt. In bouwdozen is dit altijd een rechte plaat.
(https://s5.postimg.org/efbxiblxj/DSC04394.jpg) (https://postimages.org/)
(Voor de fotoshoot even met een elastiekje in positie geplaatst.)

De 4 raampartijen plus een middelste nepraam zijn ingetekend. Door heel geduldig te vijlen heb ik de 24 openingen voor de ruitjes gemaakt.
(https://s5.postimg.org/cwgjdcfd3/DSC04379.jpg) (https://postimages.org/)

Omdat ik er ook echt glas wil nabootsen heb ik uit verpakkingsmateriaal 2 stukjes vlak plastic gesneden. Deze komen tegen de binnenzijde. Maar dat gaat niet zomaar, want dan komt dit plastic tussen de hekplaat en de hekstutten. Daarom aan de binnenzijde in 2 ruitvormen 1 laagje van het triplex weggesneden. Nu kunnen de plastic stukjes 'verdiept' tegen/in de hekplaat worden gelijmd.
(https://s5.postimg.org/pg72nce6f/DSC04383.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/ri7k1lc5j/DSC04380.jpg) (https://postimages.org/)

Aan de achterzijde van de hekplaat alvast 2 ietwat gebogen balkjes gelijmd, waar straks de huidplanken tegen gemonteerd kunnen worden.
(https://s5.postimg.org/s6gekjavb/DSC04396.jpg) (https://postimages.org/)

De onderkanten van de hekstutten moeten t.h.v. de holle wuif nog bijgewerkt worden. Maar dat is van later zorg.
(https://s5.postimg.org/yud074udj/DSC04395.jpg) (https://postimages.org/)

Het zal nog wel even duren voordat ik de spiegel heb zoals op onderstaande tekening.
(https://s5.postimg.org/g9os028xz/Spegel2.jpg) (https://postimages.org/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op oktober 02, 2017, 14:05:24 pm
flip

even een vraagje.. als je nu al de plastic achter de ramen kleeft, hoe ga je dan later te werk als je de spiegel gaat schilderen ??
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op oktober 03, 2017, 06:44:47 am
Goeie vraag, Erik.
De hekplaat wordt voorlopig nog helemaal niet aangebracht. Ik moest hem even zo maken om de hekstutten en het dek in de juiste lengte en vorm te krijgen.
Het completeren van het hekstuk/de spiegel gebeurt grotendeels voordat ik het stuk op het schip lijm. Dus eerst de nodige beplanking, sierlijsten, versieringsornamenten, luiken voor de raampartijen
Maar uiteraard worden de raampartijen eerst geschilderd voordat ik het geheel vastlijm.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op oktober 09, 2017, 17:47:23 pm
In mijn vorige reactie bedoelde ik eigenlijk dat ik eerst het nodige schilderwerk rond de ramen uitvoer en dan pas het plastic tegen de achterzijde lijm. Vervolgens wordt de hele hekplaat tegen het model aangebracht.

Ik heb de laatste tijd niet stil gezeten. Misschien wel stil, maar met de hersenen en handen aan het werk.
Het midden- en voordek hebben nu hun definitieve beplanking. Ik gebruikte hiervoor een lichtkleurige houtsoort; alsof de dekken net geschuurd zijn.
(https://s1.postimg.cc/4m458k8ub3/DSC04397.jpg) (https://postimages.cc/)
Aan de zijkanten zijn schuine waterloopsklossen aangebracht. De breeuwnaden zijn nagebootst met een merkstift.
De nagels van de dekplanken boots ik niet na. In werkelijkheid werd zo'n nagel afgedekt met een houten prop, die ongeveer dezelfde kleur had als de dekplank; dus eigenlijk slecht herkenbaar op een schaalmodel. Dergelijke proppen hadden een diameter van 2 tot 2,5 cm; wat op schaal 1:60 een stipje van 0,4 mm betekent. Mijn motto is dat ik zaken die kleiner zijn dan 0,5 mm niet aanbreng (uitzonderingen daargelaten).
Bij het beplanken van het middendek moest ik, v.w.b. de lassen tussen de planken, rekening houden met de posities van de dekbalken. Deze kwamen (natuurlijk) niet overeen met de gemiddelde planklengte van 12,5 cm op schaal. Desondanks heb ik het verspringen van de planken in driedeling gerealiseerd, maar dan wel met de lassen op de dekbalken. Het is dus geen keurige verpringing op telkens ¼ van een planklengte geworden.
(https://s1.postimg.cc/12uywwuudb/DSC04399.jpg) (https://postimages.cc/)
In het middendek zijn 2 stukjes niet beplankt. Deze open ruimten geven precies de ruimten van het hoofdluik en een strapgat aan tussen de dekbalken. De twee zichtbare gaten zijn bedoeld om de ankerkabels doorheen te voeren.
Het voordek moet ik nog afschrapen. Een leuk werkje met taps toelopende en enigszins gekromde planken. Het gat is voor de voormast.
(https://s1.postimg.cc/603fqr8egf/DSC04400.jpg) (https://postimages.cc/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: stanley op oktober 10, 2017, 07:17:14 am
Ik ben altijd blij als ik iemand zie die de sprong van bouwkits naar scrapbuild maakt. Het puzzelen, onderzoeken, speuren naar de juiste materialen en plannen van de bouwfasen is de helft van het plezier in modelbouw.
Je doet het hartstikke goed.
Ab
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op oktober 10, 2017, 09:04:29 am
Mooi dat je de planken in de ronding niet in een scherpe punt hebt laten eindigen!

Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op oktober 26, 2017, 13:26:18 pm
Voor- en middendek zijn inmiddels afgeschraapt en waar nodig geschuurd.
Tevens zijn hier de 'verschansingen' op de juiste hoogten gemaakt en zijn deze aan de binnenzijden beplankt.
(https://s1.postimg.cc/7gf8hpjuq7/DSC04412.jpg) (https://postimg.cc/image/9iv15rifrf/)
Hierbij werden de vrij scherpe bochten bij de voordek duidelijk; het hout liet zich moeizaam buigen.
(https://s1.postimg.cc/7uyfmqtqe7/DSC04429.jpg) (https://postimg.cc/image/91hqvcimzf/)
Je ziet nu duidelijk de doorlopende lijn voor het 'potdeksel' vanaf de steven tot de achterzijde van het middendek.
(https://s1.postimg.cc/8ueizwxcf3/DSC04431.jpg) (https://postimg.cc/image/28wp8vtafv/)
In het opstaande deel tussen het midden- en het achterdek heb ik alvast 2 mansluikjes (8,6 x 11,2 mm) aangebracht. Nu kon ik daar nog goed bij.
(https://s1.postimg.cc/7kbltl47vj/DSC04420.jpg) (https://postimg.cc/image/449a1hukt7/)

(https://s1.postimg.cc/2jjj216dfj/DSC04422.jpg) (https://postimg.cc/image/1r6nkaprp7/)

(https://s1.postimg.cc/6of4e521hr/DSC04423.jpg) (https://postimg.cc/image/8xy4xmmryj/)
Het achterdek is nu ook beplankt, inclusief waterloopsklossen. De planken moesten versmald worden van circa 3,5 mm naar 1,75 mm. Dat vergde een hoop snij-, schaaf- en schuurwerk. Er zijn er niet 2 gelijk. Maar ook deze uitdaging is naar mijn idee goed afgerond.
(https://s1.postimg.cc/7kbltlikun/DSC04427.jpg) (https://postimg.cc/image/4lzbq3abd7/)

De volgende stappen zijn het op hoogte brengen van de verschansingen van het achterdek en deze aan de binnenzijde beplanken. Hierbij is het zaak een juiste aansluiting te maken op de (nu nog losse) spiegelplaat.
De spiegelplaat breng ik voorlopig nog niet aan. Zou ik dit wel doen, dan kom ik straks in problemen bij de ophanging van het roer, m.n. bij het bovenste scharnierpunt, net onder dekniveau.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op november 13, 2017, 17:07:15 pm
Langzaam maar gestaag vordert de bouw.
(https://s7.postimg.cc/pwni3mwqj/DSC04451.jpg) (https://postimg.cc/image/bq7r8elvb/)
De 'verschansingen' van het achterdek zijn gerealiseerd en deze zijn aan de binnenzijde beplankt.
(https://s7.postimg.cc/4a8hmk8fv/DSC04452.jpg) (https://postimg.cc/image/sqqnh196f/)
De dekplanken liepen eerst door tot het einde van het dek, maar eindigen nu tegen een dwarsscheepse plank. Deze staat niet op de tekeningen die ik gebruik, maar het lijkt mij wel logischer dat hij er is.
(https://s7.postimg.cc/3kppa9krv/DSC04441.jpg) (https://postimg.cc/image/gc3vgrujr/)
Ook aan de spiegelplaat is het nodige gedaan. Naast de eerst vervaardigde plaat met de raamopeningen heb ik een tweede plaat gemaakt met openingen op dezelfde posities als de totale vensters op de eerste plaat. Beide platen zijn al zo ver als mogelijk in de eindkleur geschilderd.
(https://s7.postimg.cc/4mzvss8q3/DSC04447.jpg) (https://postimg.cc/image/b0oyw1dlz/)
De platen lijm ik op elkaar in een curve die gelijk is aan de achterzijde van het achterdek. Zo ontstaat er diepte/relief, waar ik straks de luiken in kan laten vallen. In het midden is geen (5e) venster, want daar bevindt zich immers de roerkoker.
(https://s7.postimg.cc/9yesdhfd7/DSC04448.jpg) (https://postimg.cc/image/n2kcq67ev/)
De buitenste spiegelplaat vertoont nu 3 nog ongeverfde strepen. Daar komen straks 3 profielen in okergele kleur op; en hout-op-hout lijmt beter dan op verf.
Het uitzagen van de schotten was al geen pretje vanwege het hardhout-triplex. Maar hoe zorgvuldig ik ook gewerkt heb, bij het afschuinen van de schotten t.b.v. de eerste huidlaag dreigden op veel plaatsen butsen en holten te zullen ontstaan. Ook de ongelijke schalen van 3 tekeningen veroorzaakten vreemde lijnen. Hier moest dus het nodige weggevijld of opgevuld worden. Daarom ziet het geheel er nu nogal rommelig uit. Maar vreest niet . . . daar zie je later niets meer van.
(https://s7.postimg.cc/c2z5ek9a3/DSC04453.jpg) (https://postimg.cc/image/gov9mwut3/)
De schotten en opvulstukken t.b.v. de holle wuif leveren ook de nodige hoofdbrekens op. Daar ben ik nog niet mee klaar.
(https://s7.postimg.cc/lnis1hocb/DSC04456.jpg) (https://postimg.cc/image/d59bx5htj/)

(https://s7.postimg.cc/9yesdj53f/DSC04459.jpg) (https://postimg.cc/image/fml34f9fr/)
De laagwaterlijn op de zijkanten van de schotten markeerde ik (= gemakzucht) aanvankelijk aan de hand van de tekeningen die t.b.v. het uitzagen op de schotten zitten. Echter het zorgvuldig uitzagen en het op maat vijlen van de aansluitingen met de kielplaat ten spijt heeft dit toch geleid tot schuin gelijmde schotten. Met als gevolg onregelmatige laagwaterlijnen. Ik had beter de beproefde methode kunnen toepassen. Heb dit alsnog op de gebruikelijke manier gedaan met een overbekend soldeerhulpmiddel. De hiermee getrokken rode lijntjes vertonen hier en daar flinke verschillen t.o.v. de eerste methode (zwarte lijntjes).
(https://s7.postimg.cc/v82eo7t23/DSC04437.jpg) (https://postimg.cc/image/hr5g5ciqf/)

(https://s7.postimg.cc/ab66jl5bv/DSC04439.jpg) (https://postimg.cc/image/t3i1n61pz/)

(https://s7.postimg.cc/ohlxexb2z/DSC04445.jpg) (https://postimg.cc/image/kl8lixq3b/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op december 08, 2017, 17:48:15 pm
De laatste tijd niet veel gelegenheid tot bouwen gehad; dus niet zo veel progressie. Wat is er wel gedaan . . .

De holle wuif is beplankt en er zit een gat in voor de roerkolom. Er moet aan elke zijde van dit gat nog een luik gemaakt worden.
(https://s7.postimg.cc/qsepi1qrf/DSC04492.jpg) (https://postimages.cc/)

Het roer is voor een deel klaar.
Ik had geen materiaal dat dik genoeg was om het roer op te bouwen. Daarom 3 lagen multiplex op elkaar gelijmd om een bepaalde dikte te krijgen. Naar achteren heb ik dit geheel afgeschuind om het roer een vloeiende vorm te geven.
(https://s7.postimg.cc/8bkarpg3f/DSC04465.jpg) (https://postimages.cc/)

(https://s7.postimg.cc/4ryd1viij/DSC04461.jpg) (https://postimages.cc/)
Vervolgens de zij-, achter- en onderkanten van smalle stroken hout voorzien, zodat het roer lijkt te zijn opgebouwd uit massief materiaal.
(https://s7.postimg.cc/kq72s2xbv/DSC04467.jpg) (https://postimages.cc/)
Toen moesten er roerhaken met veren (7x) op komen. De veren maakte ik van 2 mm brede koperen stripjes van 0,25 mm dikte. Van hetzelfde materiaal maakte ik busjes met een binnendiameter van 1 mm, die ik op het midden van de stripjes soldeerde.
(https://s7.postimg.cc/k1y88kll7/DSC04480.jpg) (https://postimages.cc/)
De 7 veren vervolgens chemisch zwart gemaakt en middels de busjes op een 1 mm dikke messing staaf geschoven. Op het roer heb ik van elke veer de juiste positie afgetekend. De bovenste veer soldeerde ik vast op genoemde staaf en bevestigde die met lijm en 4 mini-spijkertjes op de bovenste positie op het roer. De andere 6 veren schoof ik op de gewenste posities en maakte deze op dezelfde manier vast.
(https://s7.postimg.cc/42fkpkn4r/DSC04483.jpg) (https://postimages.cc/)
Al met al zitten er 52 spijkertjes in het roer.
(https://s7.postimg.cc/echzotkq3/DSC04486.jpg) (https://postimages.cc/)

De volgende stappen zijn voltooien van de roerhaken en het met hout opvullen van de ruimten daartussen aan de voorzijde van het roer. De roerhaken waren immers 'ingebed' in het roer.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op december 08, 2017, 21:20:18 pm
Goed bezig Flip!
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op december 09, 2017, 05:56:20 am
nou niet veel gedaan ?

Ik vind het wel al een heel mooi roertje ...
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op december 09, 2017, 06:23:48 am
Top werk  :klasse:
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op december 15, 2017, 14:37:24 pm
Na het vastsolderen van de staaf in het busje op de bovenste veer op het roer, deed ik hetzelfde bij de 6 andere busjes.
Hierna zaagde ik de staaf op 3 mm onder elke veer door worden, zodat er telkens een pin van de juiste lengte ontstond. Hierna eenzelfde zaagproces direct boven elke veer. De zo ontstane pinnen/roerhaken staan hierdoor in rechte lijn. Ik rondde ze aan hun onderzijden af.
Vervolgens slot lijmde ik tussen de roerhaken stukjes hout met schuine uitsparingen om straks de vingerlingen met hun veren toe te laten tot de roerhaken.
(https://s5.postimg.cc/9e3go8zav/DSC04518.jpg) (https://postimages.cc/)
Net boven de 3e roerhaak maakte ik aan de achterzijde van het roer een verstevigingsstrip met aan beide zijden een oog voor de zorglijnen.
(https://s5.postimg.cc/hjlimjdav/DSC04501.jpg) (https://postimages.cc/)
Vervolgens maakte ik, wederom van koperen strips en dito busjes, de 7 veren met vingerlingen die tegen de achtersteven en romp komen.
(https://s5.postimg.cc/q0l0xx04n/DSC04503.jpg) (https://postimages.cc/)
De onderste 5 hebben allemaal dezelfde lengte, met veren van 37 mm.
De 6e van onderen komt straks t.h.v. de holle wuif, tussen de nog te maken poorten. Deze heeft daardoor een kortere veerlengte.
De veren moet ik allemaal nog van bevestigingsgaatjes voorzien, en zwart maken.

De bovenste vingerling moest net onderdeks in de roerkoker komen. Een heel gepriegel, maar hij zit.
(https://s5.postimg.cc/i94ayvqp3/DSC04507.jpg) (https://postimages.cc/)

(https://s5.postimg.cc/yk4ev3g0n/DSC04510.jpg) (https://postimages.cc/)
Dit moest nu gebeuren omdat ik er straks, als de spiegel eenmaal is geplaatst, niet meer bij kan. Bovendien is deze positie van belang om het roer op de juiste hoogte te hangen t.o.v. onderzijde van de kiel. Ik kon nog geen definitieve veer/vingerlingen aanbrengen omdat de zijkanten van de kiel nog niet definitief beplankt zijn. Daar moet eerst nog een laagje hout op.
Daarom heb ik een provisorische veer/vingerling voor de onderste veerhaak gemaakt en het roer opgehangen.
(https://s5.postimg.cc/b5wfj65t3/DSC04495.jpg) (https://postimages.cc/)
Hierdoor kon ik controleren of:
– het roer zuiver vertikaal hangt achter de kiel/achtersteven,
– de voorzijde van het roer parallel hangt met de achtersteven,
– het roer voldoende uitslag naar beide zijden kan maken,
– het gat in het dek op de juiste plek is gemaakt en voldoende ruim is.
Alles is OK.
(https://s5.postimg.cc/oa1zvuifb/DSC04496.jpg) (https://postimages.cc/)
Het ronde gat in de holle wuif heb ik t.b.v. voldoende roeruitslag ietwat moeten ruimen/vijlen. Het heeft daardoor nu een vreemde -, maar m.i. wel logischer vorm.
(https://s5.postimg.cc/a3m90qxbb/DSC04500.jpg) (https://postimages.cc/)

W. zu Mondfeld toont in zijn boek 'Historische Scheepsmodellen' (blz. 124) dat het roer naast zorglijnen ook een zorg heeft. Dat is een korte kabel die door een gat in het roer loopt en aan ogen aan beide zijden van de achtersteven is vastgemaakt.
(https://s5.postimg.cc/jo5vnirrb/DSC04523.jpg) (https://postimages.cc/)
Dat ga ik dus ook nog maken.
Men deed er in die tijd kennelijk alles aan om verlies van het roer te voorkomen. Ze konden immers slecht zonder dit onderdeel.
In de beschrijving van Karl Heinz Marquardt die ik volg kom ik m.i. nog een beveiliging tegen.
T.h.v. de 3e roerhaak lijkt tegen (beide zijden) van het roer een metalen plaat te zijn bevestigd.
(https://s5.postimg.cc/ozks88647/DSC04522.jpg) (https://postimages.cc/)
De detailtekeningen bij dit onderdeel begrijp ik niet helemaal. Ik vermoed dat e.e.a. ervoor moest zorgen dat, als het roer om een of andere reden omhoog kwam, het niet zijdelings van de vingerling kon schuiven.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op december 15, 2017, 16:00:57 pm
Denk dat die plaat ook dient om het roer te geleiden als je het op zijn plaats wil hangen ?
Nog een functie, de uitslag beperken want als het schip deinst ( achteruit vaart ) dan komen er grote krachten op het roer als de helmstok word losgelaten, als er dan geen beperking is op de uitslag gaat het roer de helmstok breken en de haken vervormen met een onklaar roer tot gevolg .
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op december 16, 2017, 06:40:00 am
Ik denk dat je gelijk hebt v.w.b. het geleidesysteem bij het inhangen van het roer.

De 2e functie die je aangaf lijkt me niet helemaal logisch.
De helmstok wordt niet direct handmatig bediend, maar middels een katrolsysteem bovendeks naar het stuurrad met trommel. Bij deinzen was het dus eenvoudiger om het stuurrad te borgen of de helmstok met touwen te fixeren.
Als er dan zulke krachten op het roer komen, dan denk ik dat zo'n plaatje de zaak ook niet tegenhoudt. Het plaatje zou makkelijk verbuigen.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op december 16, 2017, 07:49:50 am
Komt dat stuurrad ook op de oudere schepen voor ?
In onze streken was een kolderstok in de 17 eeuw gebruikelijk , weet niet juist van wanneer een stuurrad hier werd gebruikt ?
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op december 16, 2017, 08:09:36 am
Dit schip is in 1764 gebouwd als "Earl of Pembroke' en gebruikt als kolentransportschip. Vandaar de vele luchtopeningen.
In 1768 werd het omgedoopt naar "Endeavour" en omgebouwd t.b.v. de expeditie van James Cook.
Het is dus een 18e eeuws schip.
Ik neem aan dat er tijdens de studies van Karl Heinz Marquardt geen twijfel over bestond dat er sprake was van een stuurrad.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: stanley op december 17, 2017, 06:06:36 am
Het stuurwiel werd rond 1700 geïntroduceerd en daarna snel bijna overal toegepast.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op december 28, 2017, 17:29:16 pm
Het gaat niet hard, maar ik werk er ook niet elke dag aan.
Het roer is zo goed als compleet.
(https://s5.postimg.cc/efq24ykcn/DSC04536.jpg) (https://postimages.cc/)

De twee plaatjes van het geleidesystem voor het ophangen van het roer zijn aangebracht.
(https://s5.postimg.cc/p2jvae07r/DSC04543.jpg) (https://postimages.cc/)

(https://s5.postimg.cc/6mzecyyxz/DSC04544.jpg) (https://postimages.cc/)
De roerkop is tot de juiste hoogte ingekort.
Om de zaak een stevig te maken zijn rond de kop, boven en onder het gat voor de helmstok, versterkingsbanden gemaakt.
(https://s5.postimg.cc/3sw8zk72f/DSC04537.jpg) (https://postimages.cc/)

(https://s5.postimg.cc/cb5p3vy5j/DSC04526.jpg) (https://postimages.cc/)
De helmstok vertoont een kleine opwaartse curve, en begint bij de roerkop rechthoekig, maar eindigt in een ronde vorm.

Nu moet er alleen nog een gat in het roer gemaakt worden t.b.v. de zorg. Dit maak ik pas als het roer definitief opgehangen gaat worden. Dan kan ik namelijk pas goed bepalen waar de ogen voor de zorg op de achtersteven moeten komen.

Aan het uiteinde van de helmstok komt nog een soort beugel.
Normaal gesproken worden de touwen van het roersysteem direct op de helmstok vastgebonden. Bij dit schip steekt echter de schoorsteen van de kajuithaard uit/door het dek.
(https://s5.postimg.cc/uqq619p4n/DSC04546.jpg) (https://postimages.cc/)
Om te voorkomen dat de helmstok daar tegenaan zou knallen, kortte men de helmstok in en monteerde aan het eind daarvan een soort beugel die over de schoorsteen heen ging. De touwen van het roersysteem werden vervolgens aan het uiteinde van die beugel vastgebonden.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op december 29, 2017, 07:30:18 am
3 prentjes voor Flip

Op de replica.
In de haven werd telkens het touwwerk opgeschoten en opgeborgen, anders vallen de bezoekers er over .!
Hier aan stuurboord : het blok voor het roertouw.
Pittig detail. Bemerk dat aan het blok er ook een stuk oud-touw is gemaakt. Neen het is niet om onze schenen te beschermen maar wel als bescherming voor de dekplanken. Tijdens het varen  slingers dat blok soms op en neer.
(http://modelships-beagle.eu/tips/R0010689.jpg)

Dan het uiteinde van de helmstok.  Achter het metaal bemerk je het bb.blok
(http://modelships-beagle.eu/tips/R0010693.jpg)


Het kapeltje . Boven de kop van het roer was een bescherming aangebracht. Bemerk dat op de replica de voorkant van het roer niet vierkantig/rechthoekig was maar rond.
(http://modelships-beagle.eu/tips/R0010694.jpg)
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op december 29, 2017, 12:03:36 pm
Bedankt, Erik.

De foto van de overkapping van de roerkop kende ik al.
Het gaat hierbij om de replica.
Ik bouw echter volgens de tekeningen en bouwbeschrijving van Karl Heinz Marquardt, die een diepgaande studie naar dit schip heeft uitgevoerd.
En die vertonen een heel ander beeld rond het roer. Daar is geen sprake van een overkapping.
Achter de roerkop en over het hennegat bestond een beugel/hek en voor de roerkop, dus over de helmstok een soort bruggetje met touwleuning.
(https://s5.postimg.cc/hsbbutaef/DSC04547.jpg) (https://postimages.cc/)

(https://s5.postimg.cc/3lvkziexz/DSC04548.jpg) (https://postimages.cc/)

(https://s5.postimg.cc/e8pe512jr/DSC04549.jpg) (https://postimages.cc/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op januari 05, 2018, 16:38:47 pm
Even een update van de geringe vorderingen:
Op het achterdek heb ik rond het hennegat een houten kader gemaakt.
(https://s5.postimg.cc/q40p06bxz/DSC04552.jpg) (https://postimages.cc/)
In de holle wuif zitten nu 2 luikjes.
(https://s5.postimg.cc/tnmmpyrif/DSC04562.jpg) (https://postimages.cc/)

(https://s5.postimg.cc/5jvv1ooh3/DSC04569.jpg) (https://postimages.cc/)

(https://s5.postimg.cc/zbsxgv3kn/DSC04570.jpg) (https://postimages.cc/)

Je ziet twee touwtjes naar binnen lopen, maar feitelijk is het, via de steunschotten en de roerkoker, één touwtje. Daarmee kan ik ze aan de buitenkant strak trekken, zodat ongelukjes tijdens de verdere bouw voorkomen worden. Als ik eenmaal klaar ben, kan ik ze een beetje naar buiten trekken, zodat ze in een natuurlijk vorm vallen.
Moeten ze weer strak en de spiegel is gemonteerd, dan kan dat altijd nog doen door met een haakje via het hennegat in de holle wuif aan het (verbindings)touwtje te trekken.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op januari 13, 2018, 20:07:49 pm
De helmstok is inmiddels verlengd met eerdergenoemde beugel.
(https://s5.postimg.cc/baxzf6ulj/DSC04584.jpg) (https://postimg.cc/image/phdqaf5gj/)
Na een schoorsteentje van het fornuis onder het achterdek te hebben gemaakt en dit, plus de beugel gezwart te hebben, ziet het er nu zo uit:
(https://s5.postimg.cc/dficgabnr/DSC04599.jpg) (https://postimg.cc/image/so89u25c3/)
Rond de spiegel hoort aan de bovenkant en beide zijden een doorlopende houten rand van zo'n 5 á 6 mm breed. De onderste delen van de zijkanten van deze rand moeten straks omgetoverd worden naar uit hout gesneden figuren en ornamenten. Daar zie ik wel wat tegenop. Een beetje naar dit voorbeeld op de replica van de 'Endeavour':
(https://s5.postimg.cc/ycekl1wuv/achterschip.jpg) (https://postimg.cc/image/pu54gpqc3/)

Prangende vraag: Hoe maak je zo'n boog. Ik heb 2 strippen lindenhout van 7 mm breed genomen, deze goed nat gemaakt en vervolgens met een heteluchtpistool rond een mislukte spiegelplaat gebogen.
(https://s5.postimg.cc/l89088f1z/DSC04578.jpg) (https://postimg.cc/image/f7bbb5sfn/)
Door deze vervolgens in vorm op elkaar te lijmen, kreeg ik een fraaie boog die niet meer terug kan buigen. Een soort lamineren dus. Hij volgt exact de contouren van de spiegelpaat.
(https://s5.postimg.cc/t0zo0931j/DSC04593.jpg) (https://postimg.cc/image/ie5uutuw3/)
Omdat de spiegelplaat een horizontale kromming heeft, moest de boog aan de bovenzijde eenzelfde gebogen vorm krijgen. Met veel geduld lukte het mij een boog met een overall breedte van 5,5 mm te fabriceren. Op deze foto is het enigszins te zien:
(https://s5.postimg.cc/qjnwsygk7/DSC04608.jpg) (https://postimg.cc/image/cd85xq5oz/)
De 4 raampartijen moeten kunnen worden afgesloten met luiken.
Het was wel wat gepruts, maar het is me gelukt om 8 scharnieren met veren voor de luiken te maken.
(https://s5.postimg.cc/alf72uh7b/DSC04600.jpg) (https://postimg.cc/image/maj6qt85v/)
Na montage blijkt het e.e.a. nog echt te scharnieren ook.
(https://s5.postimg.cc/hbvoc9oxj/DSC04604.jpg) (https://postimg.cc/image/of3jrvucz/)
Elk luik heeft ook nog een oogje (omtrek 1,4 mm met een gaatje van 0,8 mm) gekregen om straks een touwtje doorheen te knopen. Middels dit touw kan zo'n luik omhoog getrokken worden, waarna het op de reling boven de spiegel vastgeknoopt wordt.

Aan de achterzijde van de spiegelplaat heb ik stukjes plastic voor de raampartijen geplakt.
(https://s5.postimg.cc/oruxy37hz/DSC04625.jpg) (https://postimg.cc/image/c0grrkxpv/)
Dat ziet er aan de buitenkant dus ook behoorlijk echt uit.
(https://s5.postimg.cc/alf72temf/DSC04622.jpg) (https://postimg.cc/image/phdqaeq0z/)

Ik ga de spiegel met boog en de onderste goudgelen reliëfband nog niet monteren. Ik ben bang voor schade hieraan als ik eerst de nodige dekartikelen ga maken. Misschien moet ik enkele daarvan namelijk onderdeks fixeren.
Als dat eenmaal gedaan is ga ik pas de spiegel monteren en aan de huid beginnen.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op januari 14, 2018, 09:22:09 am
Flip

Zie ik nu goed ???
(https://s5.postimg.org/tnmmpyrif/DSC04562.jpg) (https://postimages.org/)

op een van de bovenste foto's blijkt dat je nog geen enkele huidplank van de romp hebt gelegd. ??
Of mis ik ineens een paar foto's.

Ben je niet bevreesd daar al dat werk aan de bovenbouw- dek- spiegel niet beschadigd gaat worden als je de romp nog moet gaan bekleden- eventueel schuren en eventueel de 2e laag moet gaan leggen..
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op januari 14, 2018, 09:50:13 am
Erik, je hebt geen foto's gemist, hoor.
Ik had nog iets bij mijn verhaaltje moeten zetten, namelijk dat ik de dekattributen zoveel mogelijk bouw, maar nog niet definitief vast zet. Lage dingetjes zoals vissings rond de mastvoeten, dichte dekluiken etc kan ik wellicht wel direct vastmaken. Maar uitstekende zaken zoals een stuurwiel met trommel, gangspil, betings, galgen en braadspil maak ik kant en klaar, zodat ze achter elkaar kan aanbrengen als de tijd daar rijp voor is; dus pas na het realiseren van de huid.
Mocht deze volgorde om technische redenen op de klippen dreigen te lopen, dan kan ik hem altijd nog bijstellen.
Ik ben voortdurend bezig om de diverse stapjes in een goede volgorde te zetten. Voortschrijdend inzicht levert binnen die lijst nog al eens wat verschuivingen op. Is niet erg, want zo blijf ik scherp.

Groetjes, Flip
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op januari 21, 2018, 14:32:38 pm
Als eerste dekattributen kwamen (niet te moeilijk beginnen) de vissings aan bod.
voormast:
(https://s5.postimg.cc/dqpa37vnr/DSC04643.jpg) (https://postimg.cc/image/r7m8m35z7/)
hoofdmast:
(https://s5.postimgccg/szf7gyuh3/DSC04642.jpg) (https://postimg.cc/image/u1pdzidab/)
bezaanmast:
(https://s5.postimg.cc/6nhenliif/DSC04641.jpg) (https://postimg.cc/image/ljfxv6twz/)

De eerste echte uitdaging aan dek is de roerstand met een stuurwiel van totaal 28 mm in doorsnee.
(https://s5.postimg.cc/wj156s4wn/DSC04632.jpg) (https://postimg.cc/image/hn2lz6thv/)
Zo gedetailleerd als op deze tekening gaat het echt niet worden; maar ik probeer wel in de buurt te komen.
De 'hoepel' ofwel wielband bouwde ik op uit 8 delen die 9,2 mm lang zijn en aan de uiteinden hoeken van 67,5 graden hebben. In het midden van elk deel aan gaatje voor de spaak.
(https://s5.postimg.cc/jevku4ffr/DSC04645.jpg) (https://postimg.cc/image/94t5uvpk3/)
De naaf/trommel is ook voorzien van 8 gaatjes.
(https://s5.postimg.cc/cof3kokk7/DSC04649.jpg) (https://postimg.cc/image/xy2pvj0ur/)
Dit is mijn idee van de opbouw an het wiel:
(https://s5.postimg.cc/5xymb7n3r/DSC04653.jpg) (https://postimg.cc/image/5l78514tv/)
De status van de onderdelen op dit moment:
(https://s5.postimg.cc/6aq0hdxnr/DSC04658.jpg) (https://postimg.cc/image/pft9r5cbn/)
Het rond vijlen van de 8-hoekige wielband valt uit de losse pols niet mee. Ik begon dit fragiele karwei met de binnenzijde, maar daarbij is hij al een keer uit elkaar geklapt. Ben benieuwd hoe het gaat als straks de buitenzijde aan bod is.
De spaken maak ik van tot 1,2 mm diameter gereduceerde cocktailprikkers.
De twee paneeltjes vormen straks de zogenaamde lagers waar de as in rust.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op januari 25, 2018, 17:37:24 pm
Het stuurwiel is inmiddels afgerond. Het was een gepriegel, maar het eindresultaat is voor mij bevredigend.
(https://s5.postimg.cc/rpsgs9x5j/DSC04678.jpg) (https://postimg.cc/image/4obvmixhv/)

(https://s5.postimg.cc/tucttd6hz/DSC04660.jpg) (https://postimg.cc/image/gdfvahw6b/)

(https://s5.postimg.cc/hshfz7htz/DSC04703.jpg) (https://postimg.cc/image/brjr24v7n/)

(https://s5.postimg.cc/c4b58c8cn/DSC04696.jpg) (https://postimg.cc/image/medk7ky83/)
De as-panelen worden straks, ondersteund door pinnetjes door het dek, op het dek vastgelijmd. Er moeten op het dek nog wel 6 blokjes aangebracht worden t.b.v. het touw van de trommel naar de beugel aan helmstok, en 2 op de beugel van de helmstok zelf.

Ik had het al eerder over een beugel op het achterdek.
Ik vergeleek deze beugel eerst met soortgelijke exemplaren die je wel op huidige regatta zeilschepen ziet. Maar daarmee zou James Cook zijn tijd ver vooruit zijn geweest.
In het Duits wordt dit de Leuwagen genoemd. In het Nederlands heet dat volgens mij een overloop waaraan de schoot van het bezaanzeil wordt bevestigd.
Ook dit onderdeel is gereed.
(https://s5.postimg.cc/pl83r7ayf/DSC04695.jpg) (https://postimg.cc/image/3yt3a6cdv/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op januari 25, 2018, 18:56:35 pm
Bevredigend ? vind het prachtig je kan op die schaal toch geen ornamenten draaien in de spaken
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op januari 26, 2018, 08:52:57 am
Ik denk dat elke modelbouwer in meer of mindere mate een perfectionist is.
Wat dat betreft heb ik wel wat grenzen gesteld. Zo maak ik geen onderdelen die op schaal kleiner worden dan 1 mm. Nuances aan onderdelen beperk ik tot 0,5 mm.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op januari 31, 2018, 19:03:51 pm
Weer een leuk dek-onderdeel afgerond.
Het is een soort bruggetje over de helmstok.
(https://s5.postimg.cc/4du98zo93/DSC04704.jpg) (https://postimg.cc/image/6iema2pvn/)
Er staan 3 staanders op t.b.v. het touw dat begint en eindigt op de 2 ogen in het dek.
(https://s5.postimg.cc/rs28kwygn/DSC04705.jpg) (https://postimg.cc/image/9chrnikc3/)

(https://s5.postimg.cc/qd0nw6pnr/DSC04706.jpg) (https://postimg.cc/image/412v2sqjn/)
Dit is nog slechts een dry-fit opstelling.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 07, 2018, 17:21:41 pm
Het volgende te bouwen dek-attribuut was het bovenlicht (lxbxh 40x18x15 mm).
De vorm hiervan toont deze tekening uit de AOTS:
(https://s5.postimg.cc/bkkyvgbfr/DSC04725.jpg) (https://postimg.cc/image/pr0pqomar/)
De roosters boven de 5 ruitjes bevatten volgens deze tekening elk 25 beschermende tralies.
Zo gevraagd, zo gedaan.
De ruitjes (5 x 6,5 mm) bootste ik na middels doorzichtig plastic aan de binnenzijde. Ze zouden elk nog in 4-en gedeeld moeten worden, maar dat ging mij te ver.
De tralies maakte ik van 0,6 mm koperdraad, met tussenruimten van 0,8 mm, vastgesoldeerd op 0,2 mm dikke koperen strips.
(https://s5.postimg.cc/6youn32rb/DSC04720.jpg) (https://postimg.cc/image/vf70hk3hv/)

(https://s5.postimg.cc/yysy7dlnb/DSC04747.jpg) (https://postimg.cc/image/ym1k173df/)

(https://s5.postimg.cc/r62afcpxz/DSC04749.jpg) (https://postimg.cc/image/s8cgxw8r7/)

(https://s5.postimg.cc/ooqj83drb/DSC04753.jpg) (https://postimg.cc/image/4hd3fsg9v/)

(https://s5.postimg.cc/9g0lucudj/DSC04757.jpg) (https://postimg.cc/image/hya1yp0w3/)
De voorzijde van het bovenlicht is 1 mm hoger dan de achterzijde. Hetzelfde geldt voor het raamwerk op het dek waarop het geheel komt te staan. Hierdoor komt het bovenlicht bijna waterpas te staan t.o.v. het schuine dek.

Het volgende te realiseren onderdeel is het nachthuis.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op februari 07, 2018, 18:12:17 pm
wat een engelen geduld om die roostertjes te solderen...
Ik doe het je niet na ... :P :wink:
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op februari 07, 2018, 20:28:33 pm
Gaaf soldeerwerk Flip! Daar houd ik van.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 08, 2018, 08:48:09 am
Heren, bedankt voor de complimenten.
En toch was het ziet zo heel moeilijk . . . . met het juiste hulpmiddel.
In nam een balkje (simpel vurenhout) en maakte daar 2 zaagsneden in met een zaagbreedte van iets minder dan 6 mm (= de traliedikte).
De eerste snede op 1,1 mm van het uiteinde (= breedte van de ruimte tussen de tralies (0,8 mm) + de helft van de traliedikte (0,5 x 0,6 = 0,3 mm).
De tweede snede op 1,4 mm van de eerste snede (= breedte van de ruimte tussen de tralies (0,8 mm) + de traliedikte (0,6 mm).
(https://s5.postimg.cc/94af9bnrr/DSC04763.jpg) (https://postimg.cc/image/6a79vvllf/)
Eerst maakte ik van koperen strips het kader (40 x 11,5 mm).
Precies in het midden daarvan soldeerde ik de eerste tralie (9,5 x 0,6 mm).
Vervolgens klemde ik in de tweede zaagsnede in het balkje de volgende tralie en legde het balkje met de eerste zaagsnede over de eerste tralie.
(https://s5.postimg.cc/dq6jhoh0n/DSC04760.jpg) (https://postimg.cc/image/rwmacwrvn/)
Wel opletten dat de tralies precies parallel liggen. Hierbij was het lange hulpbalkje zeer handig. Nu de beide uiteinden van de tweede tralie vastgesoldeerd. Het balkje hierbij stevig aangedrukt gehouden.
Het voordeel van het leggen van de eerste zaagsnede over een tralie is niet alleen dat de juiste gelijke tussenruimte wordt verkregen, maar met het uitvloeien van het soldeertin kan de tralie in de eerste zaagsnede ook niet 'weglopen'. Hierna kwam de derde tralie aan de beurt, met dezelfde behandeling als de tweede. Alleen legde ik de eerste zaagsnede nu over de tweede tralie.
Enz. enz. enz. . . . van het midden uit naar buiten werkend.

Vervolgens overtollig soldeertin wegvijlen.
Tot slot aan elk rooster, tussen de juiste tralies in, 3 scharnierpunten solderen, en het geheel zwart maken.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: schipper op februari 08, 2018, 09:02:00 am
Prachtig werk, zo leer je steeds weer iets nieuws.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op februari 08, 2018, 14:06:42 pm
Zoiets gaat ook heel goed als je eerste een tekening maakt op dun karton. Vervolgens lijm je met houtlijm alle onderdelen van het rooster op die tekening (de te solderen plekken niet lijmen!). Als dat gedroogd is soldeer je alle verbindingen vast. Daarna leg je het karton met alles er op in een bakje water en week alles los.
Op die wijze heb ik heel ingewikkelde brugconstructies gemaakt van 1 mm vierkant messing ten behoeve van maquettes op schaal 1 : 400.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 08, 2018, 18:48:09 pm
Tja, het nachthuis . . . niet het makkelijkste onderdeel . . . maar wel een leuke puzzel.
Zoals het op dit schip zou hebben gestaan, dat ben ik nergens anders tegengekomen. Eigenlijk is het een raar ding:
(https://s5.postimg.cc/rrrpusrnb/nachthuis.jpg) (https://postimg.cc/image/dy3d5qz1v/)
Het zou 2 kompassen aan de zijkanten en een olielamp in het midden (alle 3 cardanisch opgehangen) bevatten. De ruimten van die 3 onderdelen waren aan de voorzijde voorzien van paneeltjes die vertikaal naar boven uit hun sponningen konden worden geschoven.
Verder nog wat ruimten voor kaarten, zandloper en andere nautische artikelen.
Normaal was zo'n huis rechthoekig en stond het recht op het dek, maar in dit geval moet het het bovenlicht overspannen.

Voor de hoogte van het huis lijken mij 2 zaken belangrijk:
– de roerganger moet net over het huis kunnen kijken; ik neem voor hem een lengte aan van 1.70 m;
– de roerganger moet vanaf zijn werkpositie op het kompas kunnen kijken.
Dus mag het huis m.i. niet hoger zijn dan zo'n 1.60 m; ofwel 27 mm op schaal.

Volgens een dektekening in de AOTS is de bovenafmeting van dit huis op schaal 38 x 9 mm.
Als ik deze maten loslaat op bovenstaande tekening leidt dat tot het volgende:
a) de 2 vierkante zuilen zouden 9 x 9 mm moeten zijn;
b) de resterende overbruggingsbreedte wordt dan (38 – 20 =) 20 mm;
c) de hoogte van het huis was dan 30 mm;
d) de onderzijde van de overbrugging kwam op 18 mm boven het dek.

Het gevolg hiervan is:
– De overbruggingsbreedte volgens b) is niet voldoende, omdat het kader waar mijn bovenlicht op staat al 20 mm breed is. Als de luiken met roosters van het bovenlicht open moeten kunnen, dan is al minimaal 29 mm nodig. (Bovenstaande tekening is dus niet realistisch.) Dit betekent dat het hele huis zo'n 30 + (2 x 9) = 48 mm breed moet worden. Op zich vind ik dit nog wel verantwoord.
– Door de hoogte van het huis volgens c) kan de roerganger er niet overheen kijken.
– De hoogte van het bovenlicht is (t/m de scharnierstang er bovenop) in mijn bouw 18 mm. De onderzijde van de overbrugging wil ik houden op 19 mm; 1 mm vrije ruimte. Dan resteert voor de hoogte van de overbrugging slechts (27 – 19 =) 8 mm.

Als ik (theoretisch) in het midden een lage versie olielamp plaats, dan kan deze nog steeds de bovenzijde van beide kompassen beschijnen. Ik neem aan dat de binnenzijde van het huis, t.b.v. de noodzakelijke lichttransport naar de zijkanten, wit was geschilderd en mogelijk ook was voorzien van spiegelend materiaal.

Binnen deze 8 mm zijn m.i. geen openingen met behoorlijke zicht op de kompassen te realiseren. Als ik de 2 schuiven met luikjes voor die kompassen niet binnen genoemde 8 mm houd, maar deze naar onderen verleng naar 11 of 12 mm, dan had de roerganger er wel goed zicht op.
De verschillen tussen de vooraanzichten zijn dan ongeveer:
(https://s5.postimg.cc/wggwha0on/DSC04765.jpg) (https://postimg.cc/image/eqf7w8n3n/)

Mijn vraag aan jullie: Is mijn visie steekhoudend, of zie ik iets over het hoofd?

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op februari 08, 2018, 20:01:00 pm
Flip
Een roerganger moet niet over het huis kunnen kijken ....
Hij moet naar de zeilen  kunnen kijken!!!

Maar hier kan ik je niet volgen ..
 "Dit betekent dat het hele huis zo'n 30 + (2 x 9) = 48 mm breed moet worden."
1). je tekening is zoals de begeleidende tekst zegt "NO scale".
Je kan dus geen hoogten breedten e.d. van deze tekening afleiden. Het geeft je enkel een perspectief tekening hoe het geval eruit ziet.
De afmetingen van je kompasmeubel kan je aflezen op blz 56. daar zie je stippellijn die breedte en lengte weergeven. ( Item 26 binnacle)

De breedte van je daglicht is 20 mm.  en als je naar Blz 70 kijkt zal je zien dat het beweegbare gedeelte van je daglicht luiken zijn die iets binnenin vallen.  Als je dan de daglicht deksels laat scharnieren rond te top van het daglicht dan beschrijft de voorkant van je deksel een cirkelboog die binnen de loodrechte valt van je 20 mm.

Persoonlijk zou ik mij houden aan je tekening nr-1 ( juist passend over je daglicht)
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 09, 2018, 08:56:56 am
Hoi Erik,

De nachthuis (binnacle) afmetingen 38 x 9 mm heb ik idd afgeleid van de dektekening op blz 56. Met deze maten heb ik de perspectieftekening op blz 70 geïnterpreteerd.

Ik heb een papieren binnacle-modelletje gemaakt volgens de afmetingen van 'Mijn versie'.

De roosters op het bovenlicht bedekken de houten sponningen niet helemaal. M.a.w. de sponningen, die feitelijk meescharnieren, zijn iets groter dan het roosters.
Op deze foto heb ik de roosters horizontaal gezet.
(https://s5.postimg.cc/tp6tinosn/DSC04767.jpg) (https://postimg.cc/image/4vx9i05s3/)
Dan is de totale breedte 28 mm. Tel ik daar totaal nog 1 mm bij voor de houten sponningen aan beide zijden, dan kom ik op een benodigde breedte van 29 mm. Voor de zekerheid doe ik daar nog 1 mm speelruimte bij; dus totaal 30 mm.
Aldus kwam ik op een benodigde nachthuisbreedte van 30 + (2 x 9 voor de zuilen) = 48 mm. Maak ik dit kleiner, dan heeft dat tot gevolg dat het bovenlicht niet tot horizontaal uitgescharnierd kan worden.
Wellicht scharniert mijn bovenlicht wel wat teveel uit vanwege mijn constructiewijze. Maar de 20 mm volgens de AOTS is echt onvoldoende.

V.w.b. de hoogte van de overbrugging moet ik werken vanuit mijn bovenlicht, dat nu 18 mm boven het dek steekt. De vrije ruimte tot de onderkant van de overbrugging is circa 1,5 mm.
(https://s5.postimg.cc/smwn03y9j/DSC04769.jpg) (https://postimg.cc/image/6ayu6pz5f/)
De hoogte van de overbrugging kan ik natuurlijk wel iets groter maken dan de 8 mm volgens 'Mijn versie'. Dan verlaat ik mijn stelling dat de roerganger er overheen moest kunnen kijken. Hij kan er net zo goed omheen kijken.
Maar anderzijds wil ik de overbrugging ook weer niet al te hoog maken, want dan komt het geheel wel erg pompeus over.

Ach ja, in de modelbouw moet je af en toe genoegen nemen met een compromis.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 15, 2018, 08:49:15 am
Het nachthuis is gereed. Het is een fractie kleiner geworden dan ik aanvankelijk van plan was.
Ook dit was weer een leuk kusje.
(https://s5.postimg.cc/lgtg4emxz/DSC04802.jpg) (https://postimg.cc/image/gi5xpvj4z/)
Het huis staat een beetje voorover. Dat komt doordat ik de 'poten' moest afschuinen om het in waterpasstand op het schuine dek te krijgen.
(https://s5.postimg.cc/4gajvqx1z/DSC04785.jpg) (https://postimg.cc/image/926o43ikz/)
Tussen de scharnierstang van het bovenlicht en de onderkant van het nachthuis zit minder dan 1 mm ruimte.
(https://s5.postimg.cc/swspq7id3/DSC04788.jpg) (https://postimg.cc/image/hx7ielrxv/)
Het staat nu nog los op het dek. Bij definitieve plaatsing wordt het vastgesjord. Daarvoor zitten ogen aan beide zijkanten van het huis en 4 ogen in het dek.
(https://s5.postimg.cc/qfgyiy66f/DSC04792.jpg) (https://postimg.cc/image/qfgyiy66b/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op februari 15, 2018, 09:33:24 am
Wat voor hout gebruik je hiervoor? Ziet er heel mooi en strak uit! Dat belooft wat voor de verdere bouw.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 15, 2018, 09:46:25 am
Ik maakte eerst een 'bruggetje' van 7x7 mm dik vurenhout. Dit heb ik rondom bekleed met 1 mm dik notenhout. Zodoende zijn de 'poten' 9 mm in het vierkant.
Wat er verder nog op is aangebracht is ook notenhout.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op februari 15, 2018, 18:23:38 pm
Nou dat heb je weer heel knap gedaan....
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Rob op februari 15, 2018, 19:18:25 pm
Heel erg mooi gemaakt 8-o
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 24, 2018, 14:16:39 pm
Op heel veel schepen kwamen gangspils ofwel kaapstaanders voor. Dus ook in de modelbouw.
Ik zag ze op menig model, en dacht dan: wat een leuk onderdeel.
Niet beseffende dat het heel veel onderdelen bevat. Ik begon met deze:
(https://s5.postimg.cc/q8xqzkzk7/DSC04810.jpg) (https://postimg.cc/image/6r33jn2mb/)
In mijn geval werden het uiteeindelijk 31 stukjes hout.
De 3 ijzeren banden heb ik maar geschilderd, want die waren op deze schaal niet in metaal uit te voeren.
Het platformpje waarop het staat is aan de onderzijde afgeschuind, zodat de kaapstaander waterpas staat.
(https://s5.postimg.cc/cs0sgphiv/DSC04811.jpg) (https://postimg.cc/image/kkrg8onhv/)

(https://s5.postimg.cc/61kb79mnb/DSC04815.jpg) (https://postimg.cc/image/4miqijlk3/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op februari 24, 2018, 14:37:21 pm
De kaapstander zier er leuk uit, maar ik begrijp de plek niet helemaal.
Het was toch de bedoeling dat de bemanningsleden er omheen konden lopen? Nu wordt dat geblokkeerd door dat dekhuis.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 24, 2018, 18:49:58 pm
Mij verbaasde dat ook.
Het was zelfs nog gekker voor de bemanning. Op de open plaats vóór de kaapstaander hoort nog een kajuitgang, ofwel een overkapping van de trap naar de diverse verblijven. (Dat is mijn volgende te realiseren object.) Dus ook daar een blokkade.
De naam van het oorspronkelijke kolentransportschip 'Earl of Pembroke' werd gewijzigd in 'Endeavour'. Het schip werd t.b.v. de a.s. expeditie behoorlijk verbouwd. Zo kwam er o.a. onderdeks een flink aantal hutten bij.
Omtrent de kaapstaander heeft K.H. Marquardt in zijn boek (AOTS) 'Endeavour' het volgende geschreven (door mij vertaald uit het Duits):
"Het schip had een enkel gangspil, dat met een spil in een lager op het ondergelegen kajuitdek draaide. Het gangspil bleef tijdens de verbouwing van het halfdek op zijn oorspronkelijke plaats, waarbij de voorheen lichte verankering van dit apparaat door de nieuw aangebracht kajuitgang ervoor en het bovenlicht erachter verstevigd werd. De aan de spaken werkende lieden moesten voortaan opzij stappen wanneer de spaken boven de hindernissen kwamen. Het werd hoofdzakelijk gebruikt voor zware goederen en bij het verhalen."
Aannemelijker kan ik het niet maken. Wel een beetje vreemd werken voor degenen die aan de spaken moesten.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op februari 24, 2018, 19:38:30 pm
Die tekst laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het blijft wel merkwaardig.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 25, 2018, 19:17:47 pm
Zoals gemeld wordt het volgende te bouwen object de overkapping van de kajuittrap.
Een stukje omschrijving uit de AOTS:
'De kajuittrap van de 'Endeavour' was zeer waarschijnlijk van een kleine kap voorzien, om te verhinderen dat de kajuiten eronder bij slecht weer vol water liepen.'
'De kajuittrap op de 'Endeavour' was de enige weg naar - en van de verblijven en moest bij elk weertype te gebruiken zijn, zonder gevaar te lopen dat deze onder liepen.'

In het boek komen de volgende tekeningen voor waarop de overkapping voorkomt:
een 3D-impressie:
(https://s5.postimg.cc/jffir6gc7/3D-2.jpg) (https://postimages.cc/)
een dwarsdoorsnede:
(https://s5.postimg.cc/wjl33vntj/doorsnede-2.jpg) (https://postimages.cc/)
en een topview:
(https://s5.postimg.cc/46pldeudj/topview-2.jpg) (https://postimages.cc/)

Op het 3D-plaatje is de bovenkant vlak. Niet te zien is of beide halve 'deksels' scharnierend zijn.
Maar op de dwarsdoorsnede, waar slechts de bakboordzijde te zien is, loopt het halve 'deksel' schuin af, en wel naar midscheeps.
Op de topview-tekening lijken zowel het stuurboord- als het bakboorddeel van het 'deksel' te kunnen scharnieren.

Mijn overwegingen over de overkapping zijn:
In de tekst van het boek staat dat de kajuittrap bij elk weertype te gebruiken moest zijn. Dus bij overslaand water vanaf stuurboord, moest men gebruik maken van de bakboordzijde om aan dek te kunnen komen. Omgekeerd moest men bij overslaand water vanaf bakboord gebruik maken van de stuurboordzijde van de overkapping. Bij een vaste kajuittrap die onder de overkapping aan bakboord uitkomt is het een gedoe om de stuurboord-uitgang te moeten gebruiken. Ik denk daarom dat de trap niet vast stond, maar naar gelang het weertype (zoals een ladder) omgezet kon worden naar de andere zijde.
Ik denk dus dat aan beide zijden het halve 'deksel' scharnierend was, met aan de buitenzijden telkens 2 halve deurtjes.
De afwatering van deze 'deksel-delen' naar de midscheeps lijkt mij een beetje onlogisch. Als constructeur zou ik het juist naar de buitenzijden doen.

Wie denkt er met mij mee?

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op februari 26, 2018, 08:10:33 am
Zoals ik het zie op de topvieuw zijn het twee lange scharnieren. De ene helft van het scharnier zit vast gemonteerd op het vaste deel van de kap, de andere helft zit vast aan het bewegend deel van de kap.
Dat die trap naar stuurboord of naar bakboord vastgezet kon worden geloof ik niet erg. In de dwarsdoorsnede is te zien dat onder die trap zich nog een trap (nr 11) bevindt. Daarmee ligt de klimrichting van de bovenste trap vast, en dus kan die trap niet naar willekeur naar stuurboord of naar bakboord worden gericht.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 26, 2018, 09:27:15 am
Hoi Constant,

Goed dat ik een vraag heb gesteld.
Jouw reactie is voor mij een eye-opener: een zeer plausibele verklaring voor een vaste trap.
Dus komen er geen twee scharnieren klepdelen en deurtjes aan beide zijden. Alles komt slechts aan bakboordzijde.
De bewegende klep kan dan ook een lichte helling hebben; vanuit het midden naar bakboord schuin oplopend. Dat wordt een leuk extra detail.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op februari 26, 2018, 16:37:17 pm
Citaat
In de tekst van het boek staat dat de kajuittrap bij elk weertype te gebruiken moest zijn. Dus bij overslaand water vanaf stuurboord, moest men gebruik maken van de bakboordzijde om aan dek te kunnen komen. Omgekeerd moest men bij overslaand water vanaf bakboord gebruik maken van de stuurboordzijde van de overkapping.
Dat is zelfs nu nog standaard procedure op de tall-ships als de ingang en dus de trap dwars op de langsrichting staat. In dat geval zijn de twee helften van het deksel scharnierbaar.
 
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 26, 2018, 18:53:33 pm
Hoi Erik,

Maar dan blijft het, bij zeeën die van bakboord overkomen en bij een vaste trap die naar bakboord stijgt, nog wel een lullige manier om aan stuurboord aan dek te komen.
Ik moet nog eens goed over dit onderwerp nadenken.

Voor de volledigheid heb ik voor de kaapstaander nog een blokkeerinrichting nagebootst:
(https://s5.postimg.cc/4z1wn7mhj/DSC04820.jpg) (https://postimg.cc/image/pj6qlp28j/)
Met de kaapstaander erop ziet het er zo uit:
(https://s5.postimg.cc/flvpsmmx3/DSC04827.jpg) (https://postimg.cc/image/61c35qxkz/)

(https://s5.postimg.cc/3wrq4no8n/DSC04831.jpg) (https://postimg.cc/image/49j4au6ib/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op februari 27, 2018, 17:56:25 pm
ongelooflijk hoeveel detail je aanbrengt.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op februari 27, 2018, 18:51:31 pm
Knap die pallen miste ik nog  :klasse:
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op februari 27, 2018, 19:56:41 pm
Bedankt, heren.
Ik kan het niet laten om me elke keer te verdiepen in een volgend object.
Het zal wel komen doordat ik vroeger ook veel projectmatig moest werken. En dus kijk ik telkens of alles logisch en compleet is.
En al doende word ik inventiever . . . dus ik zie steeds meer uitdagingen. De grens blijft wel liggen bij onderdelen die kleiner worden dan 1 mm.
Het blijft leuk die scratch modelbouw. Heb geen spijt dat ik hiermee begonnen ben.
En of ik dit schip ooit af krijg, dan maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Het bezig zijn is belangrijker.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op februari 28, 2018, 10:22:12 am
Citaat
En al doende word ik inventiever . . . dus ik zie steeds meer uitdagingen. De grens blijft wel liggen bij onderdelen die kleiner worden dan 1 mm.
Het blijft leuk die scratch modelbouw. Heb geen spijt dat ik hiermee begonnen ben.
En of ik dit schip ooit af krijg, dan maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Het bezig zijn is belangrijker.

Dat noem ik nu de juiste instelling voor een scratch modelbouwer. Je bent steeds inventief bezig.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 07, 2018, 14:28:59 pm
Mijn aanvankelijke idee voor de constructie van de kap boven de kajuittrap heb ik toch moeten bijstellen.
Zoals Erik aangaf dat men i.v.m. de zeegang zowel aan stuur- als aan bakboord moest kunnen afdalen gaf de doorslag. Men zal in die tijd toch wel zo clever geweest zijn om via een naar bakboord stijgende trap toch aan stuurboordzijde aan dek te kunnen komen. Ik zou denken aan een paar plankjes net onderdeks t.h.v. de laatste trede aan de voor-, achter- en stuurboordzijde, waar men een voet op kon zetten alvorens aan dek te klauteren. Het was immers geen cruiseschip.
Hierdoor kon ik beide kleppen afwaterend maken (1 mm op schaal).
In diverse bouwverslagen op het internet hebben de 2 deurtjes aan de buitenzijde óf 2 grepen óf helemaal niets Dat kan natuurlijk niet. Het moeten m.i. 1 greep en 1 klink zijn; anders kun je de zaak van buiten af niet openen of afsluiten. Zo heb ik het ook geconstrueerd. De kleppen heb ik ook van grepen voorzien om het openen te vergemakkelijken. Bovendien kunnen deze ijzeren uitsteeksels gebruikt worden om deurtjes en klep bij mooi weer met touwtjes in open stand te fixeren. Zo kon het onderdeks ook eens lekker doortochten.
Een paar plaatjes van de assemblage:
(https://s5.postimg.cc/vpgghb2t3/DSC04833.jpg) (https://postimg.cc/image/bi30p05bn/)
De scharniertjes werk(t)en echt. Bij het monteren moest ik ze wel vastplakken op de deurtjes die niet kunnen worden geopend. Het asje is 0,6 mm doorsnee en de veer 0,1 mm dik en 1 mm breed.
(https://s5.postimg.cc/x4i161blz/DSC04837.jpg) (https://postimg.cc/image/423r37pc3/)
Het bouwsel staat hier behoorlijk scheef, maar op het dek komt het weer waterpas uit.
(https://s5.postimg.cc/sstfh7k6f/DSC04849.jpg) (https://postimg.cc/image/6gvmntl2b/)
De 2 kleppen scharnieren (2 x) met 2 veren op 1 asje. Bij het asje zijn beide veren dus in de breedte gehalveerd.
(https://s5.postimg.cc/ls5fo3iav/DSC04887.jpg) (https://postimg.cc/image/buuev1aoz/)

(https://s5.postimg.cc/iy2aapdkn/DSC04889.jpg) (https://postimg.cc/image/54dxlnkz7/)

(https://s5.postimg.cc/x1y5jjv7b/DSC04890.jpg) (https://postimg.cc/image/9nq67md9v/)

(https://s5.postimg.cc/cx4ldpyp3/DSC04893.jpg) (https://postimg.cc/image/buuev6fvn/)
Een beetje bleek plaatje door kunstlicht.
En zo begint het achterdek al redelijk gevuld te raken.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Robert1965 op maart 07, 2018, 17:44:16 pm
Ziet er netjes uit Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: ISOLA2 op maart 07, 2018, 19:00:51 pm
Ieder onderdeel als een apart project tot in de puntjes en doordacht afwerken  :klasse:
Ben benieuwd naar het vervolg 
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Rob op maart 07, 2018, 19:07:17 pm
Ongelofelijk mooi gemaakt Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op maart 07, 2018, 19:50:19 pm
je blijft mij verbazen.  Mooi gemaakt en toch  tot in de puntjes afgewerkt.

PS zet eens iets bekends bij op de foto als vergelijk... om een idee te hebben hoe klein het weer is.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op maart 07, 2018, 21:02:50 pm
fijn detailwerk....ziet er prima uit!
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 08, 2018, 06:21:23 am
Heren, bedankt voor jullie loftuitingen.
Het is dan ook geen wonder dat het fabriceren van de laatste dekartikelen per stuk minstens een week duurde (bij enkele uurtjes per dag knutselen).
Zoals gevraagd een paar fotootjes met een referentie-object.
(https://s5.postimg.cc/raup78247/DSC04895.jpg) (https://postimg.cc/image/nehdb8h4j/)

(https://s5.postimg.cc/h0sa7z4iv/DSC04896.jpg) (https://postimg.cc/image/flqpj93fn/)

(https://s5.postimg.cc/otixzy2s7/DSC04897.jpg) (https://postimg.cc/image/hdjoe5f2r/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 19, 2018, 13:37:32 pm
Bij de volgende stap, het maken van 2 betings met korvijnagels, voor en achter de grote mast, werd het tijd om aandacht te besteden aan het onvermijdelijke touwwerk (staand want, zeilvoering en lopend tuig).

Ik bestudeerde hiervoor de beschrijving van K.H. Marquardt (AOTS).
Het staande want levert mij qua functies en posities (denk ik) geen verrassingen op.
De zeilen snap ik ook wel. De benamingen moesten even bij me indalen.
Bij het overzicht van het lopende tuig (I4) liep ik tegen enkele tekortkomingen aan.
Vooral rond de klampen op de boegspriet klopt volgens mij het e.e.a. niet. Zo worden daar op 4 klampen telkens 2 touwen belegd. Lijkt mij vreemd en slecht werkbaar.
Verder mis ik belegpunten voor de val van de blinde en de draaireep van het grootmarszeil.
Ik ben niet van plan ben om alle zeilen in volle glorie aan te brengen, maar in opgebonden vorm weer te geven. Het zou een rommelige toestand opleveren als dan ook nog boelijns en gordingen weergeven worden. Deze laat ik dan ook achterwege, waardoor diverse belegpunten niet benut worden. Wellicht kan ik daarmee de omissies oplossen.

Waar ik wel van opkeek was de diversiteit aan touwdiameters. Volgens de informatie van Zu Mondfeld (en Erik's daarop gebaseerde spreadsheet) bevat zo'n 18e eeuws schip meer dan 40 verschillende diameters. Ik ging hierbij op schaal 1:60 tot 2 decimalen. De kleinste diameters bestaan nog niet eens op enkel garen-niveau. Dat gaat ongetwijfeld tot comprimissen leiden.

Ik kwam nog wel iets vreemds tegen omtrent de lijzeilen.
Vrijwel nergens is info te vinden over het uit- en inhalen van een lijzeilspier. Vermoedelijk gebeurde dit met aparte touwen die op dekniveau belegd werden.
Marquardt geeft in de tekening van het optuigen van lijzeilen (I2/6) wel een marslijzeil-uithaler (14) weer. Er is geen touw weergegeven waarmee de spier weer naar binnen kan worden getrokken. Bovendien bevat het belegplan geen posities voor genoemde uithalers (en inhalers). En dit natuurlijk 2 x 2 = 4 maal voor beide masten aan bak- en stuurboord; dus totaal 8 belegpunten. Wellicht is het op te lossen met wat extra klampen tegen de masten.
Over dit onderwerp heb ik een topic geopend in het Vragenhoekje / Masten – tuigage – zeilen. Ik zie dat Erik inmiddels hierop heeft gereageerd. Mijn visie blijkt dus juist.
Misschien is het te gek voor woorden om daarover te vallen, maar nu ik weet hoe het hoort te zijn, moet het er ook komen.
Ik maak het mijzelf moeilijk, maar voor het complete plaatje wil ik dit toch gaan verwezenlijken. Weglaten blijft knagen.

Maar goed, ik was bezig met de betings.
Ik heb ze gemaakt van 4x4 mm balkjes. De schijfjes zijn van hout.
(https://s5.postimg.cc/64qdmsffb/DSC04907.jpg) (https://postimg.cc/image/w0a45zh8z/)
De korvijnagels zijn 12 mm lang, met steeltjes van 0,8 mm doorsnede. Ik las dat ze in die tijd van hout waren, dus werd het ook hout.
(https://s5.postimg.cc/yhlvd8lpz/DSC04912.jpg) (https://postimg.cc/image/fpa09npbn/)
Ze zijn eigenlijk wat te groot, maar ik wil straks wel wat hout hebben om touwtjes op te kunnen beleggen. Uiteindelijk kan ik ze nog wat inkorten.
Op schaal zouden ze eigenlijk 7 mm x 0,4 mm doorsnede moeten zijn. Maar zo'n diameter maakt ze bovendien veel te fragiel.
(https://s5.postimg.cc/wpswica2v/DSC04918.jpg) (https://postimg.cc/image/89aqnv9c3/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: tartane op maart 23, 2018, 21:03:58 pm
Mocht je nog op zoek zijn naar geschikt garen voor het touwwerk, ga dan eens naar een winkel voor hengelsport. Daar verkopen ze op dikke rollen; vissersgaren. Gewoonlijk bestaat dat uit 12 strengen. Het is uitermate geschikt voor modelbouw omdat het volkomen vrij is van Nylon bestanddelen. Mijn schepen op schaal HO kan ik met dit garen prima voorzien van tuigage. Het dunste touwwerk is mogelijk.
Het is wel zo dat ik al mijn touwwerk door lijmwater (sterk verdunde houtlijm) haal. Naderhand trekt dat dan geen stof meer aan.
Constant
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op maart 25, 2018, 12:37:20 pm
Constant; bedankt voor jouw tip!

Ik had mij nog nooit verdiept in de werking van pompen in de 18e eeuw.
De AOTS bevat hier een interessante detailtekening van:
(https://s5.postimg.cc/rs14w7p8n/pomp.jpg) (https://postimg.cc/image/huq435hmr/)
De bovendeks zichtbare deel van de zuigbuis moet 8-hoekig zijn; volgens de tekeningen 6 mm hoog en 5 mm in doorsnee. Hiervoor maakte ik een 5 mm vierkant balkje 8-hoekig, dat ik vervolgens in de lengte met 3 mm doorboorde.
Het leek mij wel aardig om de pompen ook beweegbaar te maken. Dat werd dus mijn doel.
Maar hoe doe je dat. De 6 mm hoogte van de zuigbuis is onvoldoende om de zuigstang te herbergen die het dubbele van die afstand op en neer beweegt. Mijn oplossing is als volgt. In de zuigbuis stak ik een 8 mm stukje rondhout vanaf de onderzijde 3 mm in de zuigbuis. Dit rondhout heb ik tevoren uitgeboord met een 2 mm boortje; een soort houten kokertje dus. De resterende 5 mm van dit kokertje gaan door het dek, zodat de zuigstang onderdeks alle ruimte heeft. D.m.v. dit houten kokertje kan de pomp bovendien steviger op het dek gelijmd worden.
Zie hier de hoofdonderdelen van 4 mini bouwpakketjes:
(https://s5.postimg.cc/fq5r2335j/DSC04928.jpg) (https://postimg.cc/image/4qkjqhcqb/)

Vervolgens moesten de stut en de zwengel onderling kunnen scharnieren, wat ook geldt voor de zwengel en de zuigstang. Het is me allemaal gelukt met 0,8 mm scharnierpennetjes.
(https://s5.postimg.cc/yihm5o79j/DSC04956.jpg) (https://postimg.cc/image/qpqydp1ab/)

(https://s5.postimg.cc/t72pkyswn/DSC04957.jpg) (https://postimg.cc/image/y5q7zhwpf/)

Aan het uiteinde van de zwengel monteerde ik een messing handgreep. Een houten versie van 0.8 mm leek mij te breekbaar.
Tot slot nog 2 koperen bandjes rond de zuigbuis. En dit alles 4 maal, en klaar was Flip.
(https://s5.postimg.cc/f0myppuw7/DSC04966.jpg) (https://postimg.cc/image/rf9qq1meb/)

En zo raakt het al aardig vol rond de mast:
(https://s5.postimg.cc/subberfrr/DSC04969.jpg) (https://postimg.cc/image/xsyttajkj/)

Wederom bedankt voor jullie aandacht.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op april 05, 2018, 09:43:19 am
Op veel modelbouwschepen (vooral die o.b.v. bouwdozen) ontbreken helaas reserve rondhouten zoals marsstengen, bramstengen en ra's, terwijl deze vrijwel altijd werden meegevoerd.
De AOTS van de 'Endeavour' vertoont 8 van deze onderdelen, vastgebonden op twee galgen.
Ik kan er gewoon niet omheen (niet dat ik dat zou willen) om deze te maken, omdat bovenop deze stukken hout twee boten werden meegevoerd. Daaronder stonden op het dek nog eens twee boten.
(https://s5.postimg.cc/fxdefdjmv/boten.jpg) (https://postimages.cc/)
De bovenzijden van de twee galgen moeten dus t.o.v. elkaar waterpas zijn.
De galg op de rand van het achterdek is op zichzelf staand.
(https://s5.postimg.cc/v63bt6vbr/DSC04972.jpg) (https://postimg.cc/image/gmw6rs26r/)
De galg op het middendek staat naast de trap die vanaf het dek naar bemanningsverblijven en andere ruimten leidt.
(https://s5.postimg.cc/i1xrghvk7/voorluik.jpg) (https://postimg.cc/image/k6i4hkx6r/)
Het is niet geheel duidelijk of boven deze trap een luik of een overkapping bestond. Schrijver Marquardt geeft een (logische) voorkeur aan een overkapping.
Tussen de poten van deze galg zitten twee openingen in het dek voor het doorvoeren van ankerkabels. Op deze openingen staan houten halfronde kapjes.
(https://s5.postimg.cc/viupze8gn/DSC04978.jpg) (https://postimg.cc/image/mb2hip1eb/)

(https://s5.postimg.cc/l8sb0535j/DSC04979.jpg) (https://postimg.cc/image/ycxvctv77/)
Op bovenstaande tekening heeft de overkapping slechts 1 lange klep. Ik heb er om praktische reden twee schuin aflopende kleppen van gemaakt. Zo kan men, afhankelijk van de zeegang, aan beide zijden naar beneden (of naar boven, natuurlijk).

Nog een paar plaatjes van de galgen-combi met wat losse stokjes erop:
(https://s5.postimg.cc/rz8s9ky13/DSC04980.jpg) (https://postimg.cc/image/v63bt7igz/)

(https://s5.postimg.cc/wl4whx44n/DSC04982.jpg) (https://postimg.cc/image/cdrgpm6n7/)

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Beagle op april 05, 2018, 18:05:36 pm
De bemanningsverblijven op je tekening is nog van vòòr de verbouwing v.d. de wereldreis. Deze foto  geeft je een idee hoe hoog het feitelijk was op het dek… Rechtstaan was er niet bij.

Men heeft een tussendek erbij gebouwd om de nodige bemanning tijdens de reis te kunnen herbergen. Deze ruimte op de foto was de ruimte voor de mariniers. Hier moesten ze eten, slapen.. enz.

(http://modelships-beagle.eu/tips/R0010681.jpg)
Foto genomen op de replica tijdens een open dag aan boord.
Nu word deze ruimte gebruik tijdens de hedendaagse reizen als zeilopslag/bergruimte.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op april 05, 2018, 18:30:01 pm
Eigenlijk heb ik best wel te doen met de mensen die in zo'n ruimte moesten leven.
Het slapen zal nog wel gaan, want dat gebeurde (meestal) horizontaal. Maar om de rest van je onderdekse tijd gebukt of kruipend door te brengen, lijkt me geen pretje.

Groetjes, Flip.
Titel: Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
Bericht door: Sparks op april 14, 2018, 13:23:16 pm
Het volgende dek-item is het hoofdluik.
Op dit van oorsprong kolentransportschip was dit luik bedoeld voor het laden en lossen van kolen. Het moest dus met luikdelen afgedekt worden. Tijdens het varen werd daar nog een presenning overheen gelegd.
Er bestaan geen indicaties dat het grootluik van dit schip, tijdens de verbouwing t.b.v. de expeditie, anders vorm is gegeven.
De AOTS van de 'Endeavour' geeft de volgende impressie:
(https://s5.postimg.cc/hz7wu0l7b/luik.jpg) (https://postimages.org/)
Op veel scheepsmodellen worden luikopeningen meestal voorzien van roosters, terwijl dit vaak niet in overeenstemming is met de aard van zo'n opening. Op grote oorlogsschepen hadden luiken in hoofd- en halfdek een ventilatie-funcie. Tijdens gevechtshandelingen konden zodoende kruitdampen wegwaaien.
Bij het volgende zullen jullie mogelijk denken … daar heb je hem weer. Maar ik wil mijn mening toch met jullie delen.
Volgens mij moesten alle bovendekse luiken middels presennings afgesloten kunnen worden, om het binnengutsen van zeewater te voorkomen.
Op veel scheepsmodellen met luikhoofden die zijn afgedekt met luikdelen, zijn deze luikdelen voorzien van een uitstekend oog met daarin een ring. Heel handig om zo'n luikdeel te verplaatsen. Maar wat is er praktisch aan een uitstekend oog met ring als en nog een presenning strak overheen moet?! Het oppervlak van de luikdelen moet m.i. zo vlak mogelijk zijn; anders is het wachten op onvermijdelijke schade aan zo'n presenning.
Dan zijn er twee opties:
– het oog en de ring moeten in het luikdeel verzonken worden;
– een uitholling in het luikdeel met daar overheen een metalen staaf/strip voor de grip.
Optie 1 was wel te doen geweest. Een uitholling van 2,5 mm doorsnee met daarin een ringetje van 2 mm doorsnee, op z'n plaats gehouden middels een oogje binnen die uitholling. Ringetje en oogje had ik dan (op de juiste schaal) moeten maken van max. 0,25 mm draad.
Optie 2 vond ik voor een vrachtschip, waarop niet werd geïnvesteerd in prijzige oplossingen, in een simpele uitholling in het luikdeel met daar overheen een metalen strip, zoals op deze foto:
(https://s5.postimg.cc/d0kefhp47/luik_pic.jpg) (https://postimg.cc/image/45jk4z0bn/)
Volgens bovenstaande impressietekening waren er 3 luikdelen met daartussen 2 steunbalken (waar wel een speciale term voor zal bestaan).
De 3 luikdelen maakte ik telkens van 3 latjes naast elkaar, met aan de uiteinden een metalen verstevigingsstrip er omheen. In de luikdelen maakte ik telkens 2 uithollingen met een metalen handgreep er overheen. Tussen de delen zitten 2 latjes die de steunbalken weergeven.
(https://s5.postimg.cc/6bduzggmv/DSC04986.jpg) (https://postimg.cc/image/tplubdyk3/)
En los op het dek:
(https://s5.postimg.cc/5lv2n3nt3/DSC04990.jpg) (https://postimg.cc/image/3u23s74g3/)

Groetjes, Flip.