Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: 1:88
« Laatste bericht door amateur Gepost op Vandaag om 10:35:44 »
Heb jij het boekvan Winter over die tweedekker? Staat ook een paar keer zon ding op de foto: op de grote en de fokkera.

Jan
2
Boten - Kits - Varend - R/C * / Re: Caldercraft-tug Imara R/C 1:30 (Verb)
« Laatste bericht door schipper Gepost op maart 20, 2018, 09:00:07 am »
bedankt voor dat ondankbare werk ,
3
Boten - Kits - Varend - R/C * / Re: Caldercraft-tug Imara R/C 1:30 (Verb)
« Laatste bericht door Beagle Gepost op maart 19, 2018, 16:32:34 pm »
alle foto's zijn terug zichtbaar, voorzover als dit nog mogelijk was.
4
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: H.M.B. 'Endeavour'; schaal 1:60
« Laatste bericht door Sparks Gepost op maart 19, 2018, 13:37:32 pm »
Bij de volgende stap, het maken van 2 betings met korvijnagels, voor en achter de grote mast, werd het tijd om aandacht te besteden aan het onvermijdelijke touwwerk (staand want, zeilvoering en lopend tuig).

Ik bestudeerde hiervoor de beschrijving van K.H. Marquardt (AOTS).
Het staande want levert mij qua functies en posities (denk ik) geen verrassingen op.
De zeilen snap ik ook wel. De benamingen moesten even bij me indalen.
Bij het overzicht van het lopende tuig (I4) liep ik tegen enkele tekortkomingen aan.
Vooral rond de klampen op de boegspriet klopt volgens mij het e.e.a. niet. Zo worden daar op 4 klampen telkens 2 touwen belegd. Lijkt mij vreemd en slecht werkbaar.
Verder mis ik belegpunten voor de val van de blinde en de draaireep van het grootmarszeil.
Ik ben niet van plan ben om alle zeilen in volle glorie aan te brengen, maar in opgebonden vorm weer te geven. Het zou een rommelige toestand opleveren als dan ook nog boelijns en gordingen weergeven worden. Deze laat ik dan ook achterwege, waardoor diverse belegpunten niet benut worden. Wellicht kan ik daarmee de omissies oplossen.

Waar ik wel van opkeek was de diversiteit aan touwdiameters. Volgens de informatie van Zu Mondfeld (en Erik's daarop gebaseerde spreadsheet) bevat zo'n 18e eeuws schip meer dan 40 verschillende diameters. Ik ging hierbij op schaal 1:60 tot 2 decimalen. De kleinste diameters bestaan nog niet eens op enkel garen-niveau. Dat gaat ongetwijfeld tot comprimissen leiden.

Ik kwam nog wel iets vreemds tegen omtrent de lijzeilen.
Vrijwel nergens is info te vinden over het uit- en inhalen van een lijzeilspier. Vermoedelijk gebeurde dit met aparte touwen die op dekniveau belegd werden.
Marquardt geeft in de tekening van het optuigen van lijzeilen (I2/6) wel een marslijzeil-uithaler (14) weer. Er is geen touw weergegeven waarmee de spier weer naar binnen kan worden getrokken. Bovendien bevat het belegplan geen posities voor genoemde uithalers (en inhalers). En dit natuurlijk 2 x 2 = 4 maal voor beide masten aan bak- en stuurboord; dus totaal 8 belegpunten. Wellicht is het op te lossen met wat extra klampen tegen de masten.
Over dit onderwerp heb ik een topic geopend in het Vragenhoekje / Masten – tuigage – zeilen. Ik zie dat Erik inmiddels hierop heeft gereageerd. Mijn visie blijkt dus juist.
Misschien is het te gek voor woorden om daarover te vallen, maar nu ik weet hoe het hoort te zijn, moet het er ook komen.
Ik maak het mijzelf moeilijk, maar voor het complete plaatje wil ik dit toch gaan verwezenlijken. Weglaten blijft knagen.

Maar goed, ik was bezig met de betings.
Ik heb ze gemaakt van 4x4 mm balkjes. De schijfjes zijn van hout.

De korvijnagels zijn 12 mm lang, met steeltjes van 0,8 mm doorsnede. Ik las dat ze in die tijd van hout waren, dus werd het ook hout.

Ze zijn eigenlijk wat te groot, maar ik wil straks wel wat hout hebben om touwtjes op te kunnen beleggen. Uiteindelijk kan ik ze nog wat inkorten.
Op schaal zouden ze eigenlijk 7 mm x 0,4 mm doorsnede moeten zijn. Maar zo'n diameter maakt ze bovendien veel te fragiel.


Groetjes, Flip.
5
Boten - Kits - Varend - R/C * / Re: Caldercraft-tug Imara R/C 1:30 (Verb) blz-1- 27 /48- #
« Laatste bericht door ISOLA2 Gepost op maart 19, 2018, 08:15:04 am »
Handig zo een hoekjes
6
Boten - Kits - Varend - R/C * / Re: Caldercraft-tug Imara R/C 1:30 (Verb) blz-1- 17 /48- #
« Laatste bericht door Beagle Gepost op maart 19, 2018, 06:26:26 am »
De 3D geprinte hoeken.


Het eindresultaat ( Noch wel zonder plastic
7
Boten - Kits - Varend - R/C * / Re: Caldercraft-tug Imara R/C 1:30 (Verb) blz-25
« Laatste bericht door ISOLA2 Gepost op maart 18, 2018, 16:26:37 pm »
Mijn creaties liggen ook altijd vol stof, daarom ga ik er alle weken mee vliegen  :lol:
8
Beste allen,
Inmiddels zullen 102 modellen op ruim 80 meter tafel de expo op 6 mei sieren. Er is gisteren uitvoerig gesproken met de organisatie van de Bataviawerf. Ze vinden het prachtig en we krijgen alle medewerking. We hebben wel definitief besloten te verhuizen naar het, naast de werf gelegen museum. De hal na de ingang is dusdanig groot dat we hier wel tweehonderd modellen kunnen en ook zouden mogen plaatsen. Voor dit moment hebben we de beschikking over 3 zalen van 10 x 5 meter naast elkaar gelegen aan de achterzijde van de hal welke gescheiden zijn door in delen wegneembare schuifwanden. We kunnen zo als het ware een doorlopend labyrint maken met maximaal gebruik van de ruimte en waarbij de bezoekers min of meer worden gedwongen langs alle modellen te lopen.

Er is één richtingsverkeer om elkaar niet in de weg te lopen. Na het verlaten van de laatste zaal is ook nog de lange wand voor deze zalen beschikbaar van ca 25 mtr.

Mochten we nog meer ruimte nodig hebben dan kan een lange wand van de hal verder worden uitgestald. We hebben eventueel de beschikking over meerdere beamers dus stuur je afbeeldingen van de bouw van jullie schepen via wetransfer aan mij. Ze worden dan op een USB-stick gezet waardoor een doorlopende voorstelling ontstaat in de hal.

Gecompleteerd met het ruisen van de zee. Het kan niet mooier. Verder heeft het equipage "De Delft" zich bereid verklaard acte de présence te geven die dag, uitgedost in kledij zoals tijdens de slag bij Chatham en zullen de kannoniers van de Bataviawerf meerdere malen die dag een achtponds kanon laten daveren. NVM leden onder de bezoekers krijgen, bijgevoegd in de wikkel van de volgende modelbouwer, een voucher die recht geeft op 50 % korting op de toegang en hiermee kan het hele complex worden bezocht. Ook voor kinderen is er in het museum veel te beleven. De aan- en afvoer van de modellen is bij het museum veel beter te realiseren door de ruimte voor de ingang van het museum.

9
Boten - Kits - Varend - R/C * / Re: Caldercraft-tug Imara R/C 1:30 (Verb) blz-25
« Laatste bericht door Beagle Gepost op maart 18, 2018, 11:46:49 am »
Telkens ik hout moet zagen zijn de modellen in mijn werkplaats steeds overdekt met een laagje houtstof. Zelfs er een oud laken over gooien, help ook niet veel. Toch blijft er fijn stof op het model van de sleepboot liggen. Het telkens poetsen van die RC boot  begint me toch teveel te worden in deze omstandigheden. Door mijn opmerking over stof tegen JanV ben ik toch even gaan nadenken.
Toevallig was ik ook aan het kijken naar wat er zoal in 3D wordt geprint en kwam daar toch iets tegen voor snel een soort bloemenrekje te maken. Met een beetje fantasie zag ik er wel een omgekeerde vitrine inzitten. Wat ik nodig had was een achttal hoekstukken printen en zien of ik ergens in afval nog genoeg houten latjes kon maken van 15 x 15 mm.
Ondertussen is de 3D printer bezig met die hoekstukken, heb ik de houten latjes al gezaagd en zal tot morgen moeten wachten om een soort plastic te gaan halen die ik dan met nietjes op die kader kan vastmaken. Enkel de voorkant blijft dan wegneembaar, zodat ik het model er aan uitnemen.

Als alles klaar is zet ik er wel even een foto van.


PS ik zie dat hier ook weer de foto's weg zijn.  Weer even een aantel links gaan aanpassen.
10
Boten - Zelfbouw - Statisch * / Re: 1:88
« Laatste bericht door pauwels Gepost op maart 18, 2018, 09:06:10 am »
Ok... heb ik nu ook gezien op de Rex. Alleen op de grote ra en op de fokkera. Touw loopt vanaf de schoothoorn via schildppadblok naar een blok onder de mars?  :oops:

Schildpadblok dient om de buikgordingen aan te halen.


30. Ett blåck som slås på råån för bukgiordingarna. (een blok geslagen op de ra voor de buikgording)
31. Det samma på kant eller som brukas på Jächtor till at hissa upp Swålen.
 
       
Åke Classon Rålamb. ‘Skeps Byggerij eller Adelig Öfnings Tionde Tom’
https://sv.wikisource.org/wiki/Fil:Skeps_Byggerij-TaflM.jpg

Het duurt even,maar ik kom er wel achter :D
Pagina's: [1] 2 3 ... 10